مشخصات اقلیمی جزیره کیش
جزیره کیش داراى آب و هواى گرم و مرطوب است. درجه حرارت هوا بهطور متوسط ۲۷ درجه سانتىگراد است و در کمتر موردى از حداکثر ۳۲ درجه سانتىگراد تجاوز مىکند. در ماههاى تیر و مرداد، معمولاً گرماى هوا به بالاترین حد مىرسد و در ماههاى دى و بهمن، در حداقل مىماند که مطلوبترین شرایط آب و هوائى را در اختیار ساکنان جزیره قرار مىدهد. حداقل برودت در جزیره هیچگاه از ۳ درجه سانتىگراد آن هم در روزهاى معدودى از زمستان، پائینتر نمىرود. به این ترتیب در فصولى از سال، اقامت در جزیره حقیقتاً لذتبخش و مفرح است. درحالى که هوا ختکتر شده و میزان رطوبت کاهش مىیابد، آب دریا همچنان گرم است.
مطالعاتى که در زمینه وضعیت آب و هواى کیش به عمل آمده است، نشان مىدهد که گرمى هوا از اوایل ماه مهر رو به کاهش مىگذارد و تا اردیبهشت ماه وضعیت آب و هوائى بسیار مطلوبى بهوجود مىآید. از آن پس گرماى محیط رو به فزونى مىگذارد و تا آخر تابستان به تدریج به حد نصابهاى بالائى مىرسد، که استفاده از امکانات برودتى مدرن را اجتنابناپذیر مىکند.
میزان بارندگى در جزیره کیش بسیار کم است به همین دلیل پوشش گیاهى جزیره از گونههائى تشکیل مىشود که در برابر کمآبى و شرایط گرم و دشوار، پایندگى بیشترى دارند. با وجود کمى نزولات آسمانی، موقعیت اقلیمى خاص جزیره مانند سایر نقاط واقع در محدوده خلیج فارس، باعث بالا ماندن میزان رطوبت نسبى هوا، تقریباً در بیشتر ایام سال مىشود. وضعیت شرجى از فروردین به تدریج شروع شده و تا ۹ ماه به طول مىانجامد. در مواقعى از سال و بهخصوص در اواخر تابستان درجه رطوبت هوا به حدى مىرسد که نشانههاى آن را برروى پوشش گیاهى جزیره و سطوح غیرقابل نفوذ سنگی، مىتوان در هر بامداد ملاحظه کرد، گوئى شبانگاه بارانى در سطح جزیره فرو ریخته باشد.
از آنجا که در جزیره کیش، ایستگاههاى سینوپتیک و یا کلیاتولوژى وجود ندارد، فقط مىتوان اطلاعات مربوط به ایستگاههاى سایر نقاط خلیج فارس از جمله بندر لنگه را براى جزیره کیش تعمیم داد.
خصوصیات اقلیمى ایستگاه فوق نشان مىدهد که اقلیم جزیره کیش گرم و مرطوب بوده و میزان رطوبت هوا نسبتاً زیاد است. از بررسى آمارهاى جوى ایستگاههاى هواشناسى موجود چنین استنباط مىشود که متوسط دماى سالانه جزیره کیش ۲۶ – ۲۷ درجه سانتىگراد تفاوت مىکند.
معدل حداکثر گرماى جزیره کیش بالاى ۳۰ و معدل حداقل ۲۱ درجه سانتىگراد ثبت شده است. حداکثر مطلق درجه حرارت، حدود ۴۰ و حداقل آن در ماههاى آذر و دى بین ۲ تا ۷ درجه سانتىگراد اندازهگیرى شده است.
در طول زمستان در اکثر نواحى خلیج فارس جهت باد از سوى شمال غربى است، ولى در قسمت جنوبى خلیج فارس باد بیشتر از سوى غرب بوده و در تنگه هرمز جهت باد به جنوب غربى تغییر مىیابد. دو ماه فصل هواى طوفانى است.
در طول بهار هواى نامتعادل به تدریج کاهش یافته و در اردیبهشت بهطور کلى ناپدید مىگردد. در این فصل بادهاى موسمى از سوى شمال غرب ورزیده، شدت آن ملایم تا متوسط است.
در تابستان باد موسمى در شمال خلیج فارس از سوى شمال غربى تا جنوب وزیده و در بعضى نقاط شدت آن به ۵ تا ۶ گره مىرسد. در مهرماه، تحول در وضعیت بادهاى موسمى شروع مىشود و بادها همراه با رگبارهاى کوتاه و تند است.
مختصرى درباره شهر حریره
بهنظر مىرسد که جزیره کیش در قرون گذشته بیش از یک مرکز تجمع نداشت و در سایر نقاط تنها آبادىهاى کوچکى وجود داشته است. بقایاى شهر قدیمى کیش در اواسط کرانه شمالى جزیره در همان محلى که مورخان بدان اشاره کردهاند قرار دارد.
آثار این شهر در حال حاضر بهصورت پشتههاى بزرگى مرکب از بناهاى سنگى با ملاط ساروج و گچ مشاهده مىشود و وسعت آثار، حدود سه کیلومتر در یک کیلومتر است بناها از قلوه سنگهاى شنى ساخته شده، روى بعضى از دیوارها پوشش گچى دیده مىشود. ارتفاع بعضى از ساختمانها به بیش از ۶ متر مىرسد که دال بر وجود طبقات متعدد است. با توجه به مصالح و سبک معمارى بنا احتمال دارد این آثار مربوط به اواخر دوره ساسانى و اوایل دوره اسلامى باشد.
![]() | ![]() |
خرابههاى این شهر یادآور عظمت و جنب و جوش اقتصادى جزیره کیش در دوران شکوفائى آن مىباشد. به احتمال غریب به یقین، شهر حریره در اثر زلزله ویران شده است. هنوز امکان بازسازى برخى از آثار تاریخى در کنار اسکله شهر وجود دارد.
سعدى از جزیره کیش و از شهر قدیمى آن دیدار کرده و از حشمت و جلال آن روز این جزیره یاد نموده است. وى در جوانى و همزمان با سعدابن زنگی، سفر سى ساله خود را آغاز کرد و مدتى در مدرسه نظامیه بغداد به کسب علم و سپس به تدریس پرداخت.
سعدى ضمن دیدار از جزیره کیش، با یکى از بازرگانان ساکن شهر قدیم شوش ملاقات کرده است. رونق و درخشش خیرهکننده کیش را در این زمان مىتوانیم از داستانى که درباره این ملاقات در کتاب گلستان خود ذکر کرده است دریابیم.
این داستان نشان مىدهد که کیش اقامتگاه و محل فعالیت بازرگانان بزرگى بوده است که با اقصى نقاط جهان ارتباط و مراودات تجارى داشتند.
نزدیک به ساحل، آثار باستانى اسکله و لنگرگاه شهر حریره به همان صورت اولیه دیده مىشود که با چند راهرو و دهانه سنگى و پلکان به دربار راه دارد. این بنا داراى پشتیبان نیمدایره بیرونى است.
به عقیده بعضى از کارشناسان امکان بازسازى این بندرگاه وجود دارد، زیرا لنگرگاه شهر حریره به همان صورت قدیمى یا کانالهاى ورودى و خروجى جداگانه هنوز شکل اولیه خود را حفظ کرده است.
اما به دلیل استفاده از سنگهاى آهکى و مرجانى در ساختمان آن، به علت فرسایش شدید فیزیکى و شیمیائى تا حدود زیادى از بین رفته است.
مجاور ساختمان بندرگان، بناى دیگرى وجود دارد که مردم محل بدان ‘قصر جزیره’ مىگویند. یاقوت نیز از این قصرها یاد کرده مىگوید: ‘شهر کیش بسیار قشنگ و زیبا است و اطراف آن را قصرهاى عالیه و باغهاى دلگشا احاطه کرده است’ .
بقایاى یک مسجد قدیمى نیز در این شهر دیده مىشود که ستونهاى شکسته شده و دیوارهاى آن در اطراف پراکنده شده است.
در محوطه قدیمى شهر کیش، سفالهاى فراوان و متنوع مربوط به سدههاى ۴ تا ۷ هجرى دیده مىشود. رایجترین آنها قطعات سفال سخت به رنگ سبز تیره یا روشن با نقوش اژدها، ماهى و گلهاى تزئینى است که از دوره صفویه به بعد معمول بوده است.
آشنایی با جاذبههای گردشگری جزیره کیش
جزیره کیش با ۹۰ کیلومتر مربع مساحت یکی از زیباترین جزایر خلیج فارس است که در ۱۸ کیلومتری کرانه جنوبی ایران واقع شده است.
کیش از طبیعتی زیبا و منحصر به فرد بر خوردار است. سواحل آرام با ماسههای مرجانی آب زلال دریا که شفافیت کم نظیر آن، امکان مشاهده انواع آبزیان را در عمق چند متری مقدور میسازد.
پوشش گیاهی مناسب و سر سبز و باطراوت این جزیره به ویژه در ۷ ماه از سال چشماندازی زیبا و تماشائی به آن بخشیده است که سالانه حدود یک میلیون نفر از دوستداران طبیعت و دریا را به سوی خود جلب میکند.
● مساجد کیش:
کیش دارای ۷ مسجد و حسینیه است، مسجد امیر(ع)، مسجد خاتم الانبیاء و مسجد نور از بزرگترین مساجد کیش هستند.
مسجد خاتم الانبیاء (ص) که منارههای آن سر به آسمان کشیده و رو به سوی دریا دارد در منطقه سفین، سمت شمال غربی جزیره واقع شده و از مهمترین بناهای مذهبی کیش به شمار میآید و نمازهای جماعات و جمعه در این محل برگزار میشود.
مسجد امیرالمومنین (ع) دارای بافت معماری بسیار قدیمی است و در سال ۱۳۷۰ توسط سازمان میراث فرهنگی ایران بازسازی شده و در منطقه ماشه واقع میباشد.
از دیگر مسجدهای زیبا و قدیمی کیش مسجد جامع نور میباشد که سبک معماری آن ترکیبی از هنر ایرانی و اسلامی است. این مسجد در منطقه سفین واقع شده و متعلق به مسلمانان اصل سنت است.
● آثار باستانی جزیره:
کیش در روزگارانی بسیار دور منطقه آبادی بوده و یکی از قطبهای تجارت میان چین و اروپا و شمال آفریقا بوده است.
گرچه هنوز بررسیهای باستان شناسی وسیعی در نقاط مختلف جزیره به عمل نیامده، اما در هر گوشه جزیره میتوان آثاری از گذشتگان را مشاهده کرد که هر کدام یادآور دوران مجد و عظمت این جزیره بوده است.
در جریان فعالیتهای عمرانی جزیره کیش و در برخی از پژوهشهای باستان شناسی محدود گذشته آثاری در سطح جزیره پیدا شده است که ارزش فراوانی دارد و مجموعه جذابی را تشکیل میدهد که بخشی از آن در ساختمان کانون هنر در معرض بازدید عموم قرار دارد.
سکههای ایرانی و خارجی مربوط به دورههای مختلف تاریخی، ظروف مسی، مفرغی و سفالین، سنگ نوشتههای اوایل دوره اسلامی (به خط کوفی)، سنگ قبر و یک عراده توپ از جمله آثاری هستند که در معرض دید قرار دارند.
عملیات اکتشافی باستانشناسی بقایای شهر تاریخی جزیره در سه مجموعه مجزا انجام شده است:
● خانه اعیانی:
خانه اعیانی یادآور خانههای چندخانوار قدیمی در داخل فلات ایران و در شهرهایی چون یزد، اصفهان و کاشان است و یکی از نمونههای قدیمی مسکن جمعی در حاشیه خلیج فارس محسوب میشود.
علاوه بر وسعت خانه و همچنین فضاهای مختلف و متنوع آن، کاشیهای ستارهای شکل که در این خانه به دست آمده است، همانند کاشیهایی که زینت بخش بناهای مهم ایلخانی ایران همچون تخت سلیمان و سلطانیه به کار رفته است.
● بخش کارگاهی و صنعتی:
این مجموعه درست در کنار دریا ساخته شده و دارای معماری و فضاهای ناشناختهای است.
مجموعه کانالهای افقی و زیرزمینی و چاههای متعدد در گوشه و کنار، مجموعه بسیار جالب و نادری را تشکیل میدهد که هنوز عملکرد آنها روشن نیست، اما به نظر میرسد که ارتباط مستقیم، با فعالیتهای صیادی (صید ماهی، مروارید و مرجان) داشته و برای دسترسی آسانتر به دریا احداث گردیده است.
● مجموعه حمام:
شامل حمامی است با صحنهای متعدد و حصار آن به مساحت تقریبی ۵۰۰ مترمربع. سربینه و گرمخانه و تون حمام در جنوب بخش ذکر شده قرار گرفته و توسط راهرو سرپوشیدهای از آن جدا شده است.
● شهر زیرزمینی کاریز:
قنات کیش بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و از آب شیرین قابل شرب ساکنان جزیره را تامین میکرده ولی اکنون به یک شهر زیر زمینی شگفت انگیز بدل شده که بیش از ۱۰۰۰۰ متر مربع وسعت دارد.
شهر زیر زمینی کاریز در فاز یک شامل غرفههای صنایع دستی ایران و جهان، رستوران سنتی و جدید، موزه سالن آمفیتئاتر سالن کنفرانس، گالریهای هنری است.
شهر کاریز در عمق ۱۶ متری زیر زمین قرار دارد. سقف آن ۸متر ارتفاع و بیشتر سقف آن مملو از سنگواره، صدف و مرجانهایی است که با نظر کارشناسی ۲۷۰ تا ۵۷۰ میلیون سال قدمت دارد و تک تک آن شناسایی و دارای شناسنامه رسمی است.
کارگزاران شهر زیر زمینی بر این باورند که دو ویژگی کاریز را در فهرست ابنیه جهانی درخواهد آورد.
خاکهای برداشت شده از کاریز دارای خواص درمانی زیادی است که در گل درمانی استفادههای فراوان خواهد داشت.
● آب انبارهای سنتی:
در جزیره کیش، مانند بسیاری از نقاط کم آب کشور، در دهههای گذشته از آب انبارهای مخصوصی برای ذخیره آبهای حاصل از نزولات آسمانی استفاده میشد.
این آب انبارها در انتهای آبگیرهای طبیعی در عمق زمین در جزیره کیش، مانند بسیاری از نقاط کم آب کشور، در دهههای گذشته از آب انبارهای مخصوصی برای ذخیره آبهای حاصل از نزولات آسمانی استفاده میشد.
● کشتی یونانی:
در غرب جزیره و در نزدیکی مجتمع غروب کیش، یک کشتی عظیم الجثه در سواحل نیلگون کیش جا خوش کرده است که به کشتی یونانی معروف است. کشتی یونانی از نظر تاریخی قدمت و اهمیت چندانی ندارد. این کشتی در ۴ مرداد سال ۱۳۴۵ که از بندر امام خمینی (ره) عازم یونان بوده است به گل نشست و ۸۰ روز تلاش اورینوکو، یدککش هلندی برای بیرون کشیدن این کشتی به ثمری نرسید.
● سواحل کیش:
خاک کیش ساختار مرجانی دارد و با رنگ نقره فام در زیرآفتاب از درخشندگی خیرهکنندهای برخوردار است.
آب دریا در ساحل این جزیره شفاف و روشن است و تا فاصلهای دور میتوان کف دریا را به راحتی تماشا کرد. کیش به نسبت وسعت خود دارای یکی از وسیع ترین سواحل است و در دنیا کمتر ساحلی را میتوان یافت که به وسعت سواحل کیش قابل استفاده باشد.
ماهیهای تزیینی و بسیار زیبا که در آبهای حاشیه کیش غوطهور هستند و وجودشان را از تماشاگران پنهان نمیکنند، از جاذبههای استثنایی کیش به حساب میآیند. در عین حال مرغوبترین ماهیهای خوراکی کشور نیز در همین سواحل صید میشود.
ساحل کیش از کم خطرترین سواحل دنیاست. آبهای ساحلی کیش فاقد کوسه خطرناک بوده و استفاده از آب دریا کاملا بیخطر است.
کوسههایی که بعضا در ساحل کیش دیده میشوند از ماهیهای کوچک تغذیه میکنند و برای شناگران خطری ندارند.
ساحل کیش از آن نوع سواحل استثنایی است که هم در فصل سرد و هم در فصل گرم برای مسافران قابل استفاده میباشد و امکان ورزشهای دریایی در آن فراهم شده است.
● جاده جهان:
جاده جهان به صورت یک جاده کمربندی، جزیره کیش را احاطه کرده است. در سرتاسر طول این جاده ۲۵ قطعه زمین به استانهای کشور واگذار شده است تا در آن آثار هنری، مصنوعات و تولیدات خود را به نمایش گذارند.
جاده جهان نمادی از ارتباط فرهنگهای مختلف ایران و جهان است. این جاده امکان ارتباط با طبیعت بکر جزیره را در سمتهای جنوبی و غربی فراهم آورده است.
دوستداران مناظر طبیعی میتوانند چشم اندازهایی از دریا، ساحل، پوشش گیاهی و حیات جانوری متنوع جزیره را در سرتاسر طول جاده مشاهده کنند.
جاده جهان شبها چون کمربندی نگین جزیره را در میان گرفته است و تمامی پهنای جزیره را در دیدرس مسافرانی که با پروازهای شبانه به منطقه میرسند، قرار میدهد.
● آکواریوم، حیات در دریا:
خلیج فارس از حیات آبزی بسیار متنوعی برخوردار است. سیاحتگران در هر گوشه ساحل، میتوانند انواع ماهیان و دیگر آبزیان را که برخی از آنها بسیار عجیب به نظر میرسند، در داخل آبهای شفاف تماشا کنند.
در آکواریوم کیش که در ساختمان کانون هنر قرار دارد انواع مختلفی از آبزیان زیبا و شگفتانگیز خلیج فارس نگهداری میشود.
برای کسانی که امکان غواصی در زیر آب و دیدن ماهیهای رنگارنگ زیبا را در محیط طبیعی خود ندارند، دیدار از آکواریوم میتواند به یادماندنی و خاطره انگیز باشد.
● نمایشگاه خزندگان:
در این نمایشگاه بیش از ۱۰۰ گونه خزنده از خانواده مارسانان به نمایش گذاشته شده است.
مارهای عظیم بوا، پیتون آفریقا و آمازون، سوسمار ایگوانه ماداگاسکار، عقرب سیاه امپراتور آفریقا، مار پرنده تایلند، عنکبوتهای بزرگ و پرندهخوار برزیلی نمونههایی از این گونه خزندگان هستند.
● مجموعه موجودات تاکسیدرمی شده:
تاکسیدرمی روشی برای نگهداری از کالبد موجودات زنده با حفظ ظاهر طبیعی آنهاست.
در دانشگاه کیش صدها نمونه از موجوداتی نظیر پرندگان، خزندگان، سختپوستان و موجودات دریایی خلیج فارس و جزیره کیش تاکسیدرمی شده و در معرض دید علاقمندان قرار دارد.
● منطقه جنگلی کیش:
منطقه جنگلی کیش در جنوب شرقی جزیره قرار دارد. این جنگل مصنوعی که اغلب درختان آن در سال ۱۳۷۱ کاشته شده اند، حدود ۶۰۰ هکتار وسعت دارد.
آکاسیا، درمان عقرب، اوکالیپتوس، ابریشم مصری، کهور، کنار، لور، گز، خرما و تمرهندی انواع درختان موجود در منطقه جنگلی است.
● روستای باغو:
باغو از آبادیهای قدیمی کیش است که در جنوب غربی جزیره قرار دارد. در حال حاضر، این آبادی جز چند خانوار دامدار، سکنه دیگری ندارد. در بین بومیان، حاصلخیزی این منطقه زبانزد است.
در این منطقه بیشه انبوهی از انواع درختان بومی به چشم میخورد که در آن میان، مجموعه درختان کهنسال لور زیبایی چشمگیری دارد.
● بوستان آهوان:
این بوستان با ۲ هکتار مساحت در انتهای خیابان فردوسی جزیره قرار دارد و دارای ۱۷ قفس برای نگهداری از انواع حیوانات میباشد.
شیر، آهو، روباه، شغال، میمون، گوزن، و انواع پرندگان در بوستان آهوان نگهداری میشوند.
آهوها برخلاف سایر حیوانات که در قفس نگهداری میشوند به صورت آزاد در این بوستان زندگی میکنند. همچنین در این بوستان، وسایل بازی کودکان نیز نصب شده است.
● نخلستانهای کیش:
پرورش نخل در کیش از سابقه دیرینهای برخوردار است. اغلب جهانگردانی که در سدههای گذشته از کیش دیدار کردهاند به وجود نخلستانهای انبوه در این جزیره اشاره کردهاند.
باغ بهشت تنها نخلستان به جای مانده از دورههای گذشته است که در غرب محله سفین واقع شده و از جمله زیباترین نخلستانهای کیش است که به ویژه در هنگام غروب آفتاب چشم اندازی زیبا و تماشایی دارد.
● ورزشهای دریایی در کیش:
یکی از امتیازات کیش، سواحل زیبا و آرام آن است و تقریبا همه نقاط آن در سرتاسر جزیره برای شنا و انواع ورزش های دریایی مساعد است.
وجود سوابق طولانی و تاریخی مردم این دیار در صید مروارید و ارج و منزلت دریا و دریانوردی در فرهنگ مردم خطه جنوب ایران در کنار موقعیت مساعد طبیعت و دریا در کیش موجب شده است که برنامه توسعه ورزش های دریایی با سرعتی به مراتب بیش از آن چه انتظار میرفت مورد استقبال واقع شود و با موفقیت به مرحله اجرا درآید.
در کیش علاوه بر امکانات پراکنده در سرتاسر سواحل جزیره، دو مجموعه کامل با انواع تجهیزات و وسایل پیشرفته برای تفریح و ورزشهای دریایی در اختیار علاقمندان قرار دارد.
● آموزش غواصی:
غواصی در سواحل کیش به دلیل مرجانی بودن جزیره و شفافیت آب دریا که امکان تماشای انواع آبزیان زیبا و منحصر به فرد این منطقه را میسر میسازد جاذبه فراوانی برای گردشگران و شهروندان کیش دارد.
دو مرکز در باشگاه ورزشهای دریایی کیش و اسکله تفریحی خدمات و آموزشهای لازم همراه با کلیه تجهیزات و امکانات (لباس مخصوص، کپسول هوا و. . . ) را در اختیار علاقمندان به غواصی قرار میدهند.
● قلعه پرتغالی ها
قلعه پرتغالی ها در سال ۱۵۰۷ میلادی همزمان با ورود آنها به جزیره هرمز بنا شده است و در مدت ۱۱۵ سال کم کم گسترش یافته است. پایگاه نظامی پرتغالی ها، زمینی به طول ۲۶۰ متر و عرض ۱۷۶ متر را در برمی گیرد. در حیاط دروازه ورودی این دژ، آب انباری وجود دارد که به دلیل نمایش یک نمونه از هنر تاق مهندسی اواخر دوره گوتیگ از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
● معبد هندوها
این معبد که به نام بت گوری نیز نامیده می شود در بندرعباس قرار دارد و سبک معماری آن متاثر از معماری هندی است. این بنا از یک اتاق چهارگوش میانی که درون آن گنبد معبد قرار گرفته تشکیل شده است. ساختمان معبد بت گوری در سال ۱۳۱۰ در زمان حکومت محمدحسن خان سعدالمک احداث شده است.
● جنگل های حرا
جنگل های حرا از نادرترین پوشش گیاهی ایران و جهان است که با شرایط ویژه ای در آب دریا رشد می کند.
جنگل های حرا در استان هرمزگان به ویژه جزیره قشم قابل مشاهده است که در نواحی مختلف آن پراکنده است. برگ درختان حرا خوراکی است و دارای ارزش غذایی برابر یونجه و جو است.
مسجد و مناره ملک بن عباس
این مسجد در بخش باختری شهر بندرلنگه در نزدیکی دریا قرار دارد. این بنا در سال ۱۲۸۰ هجری قمری توسط حاج محمد ابن عباس ساخته شده است. مناره و شبستان مسجد ملک بن عباس از لحاظ دیرنیگی ساختمان با سایر بناهای تاریخی شهر یکسان نیست و سبک معماری از ویژگی های محلی برخوردار است.
مجموعه قنات کیش با قدمت ۲۰۰۰ سال، شهر باستانی حریره، مجتمع تفریحی پارک جنگل، مجموعه اسکله تفریحی، امکانات ورزش های دریایی و بازارهای مدرن از جمله جاذبه های گردشگری کیش است.
قابلیت های گردشگری کیش همچون سواحل و دریای زیبا، اقلیم مساعد در نیمه سرد سال و امکانات اقامتی مناسب آن باعث شده در برنامه سوم توسعه اقتصادی ـ اجتماعی کشور و در مصوبات شورای عالی مناطق آزاد، جهانگردی یکی از راهبردها و چشم اندازهای توسعه این منطقه باشد.
در حال حاضر جزیره کیش دارای ۶۰ هتل و مرکز اقامتی مدرن با حدود ۹ هزار تخت می باشد که سالانه پذیرای بیش از یک میلیون گردشگر داخلی و خارجی است.