فهرست مطالب
آموزش عکاسی عمومی
دیگر بخش های آموزش عکاسی عمومی
عکاسی از حشرات
یکی از مشکلترین سوژههای عکاسی حشرات هستند، زیرا عکاس با موجودات کوچک و چالاکی مواجه است، این رشته از عکاسی جزئی از عکاسی علمی است و در حیطه عکاسی از اجسام کوچک (Macro photography) قرار دارد برای عکسبرداری از حشرات عکاس با ۳ مشکل اساسی روبهروست:

۱- به علت کوچک بودن اندازه آنها باید عکاسی از فواصل بسیار نزدیک صورت گیرد که به علت چالاک بودن حشرات و فرار کردن آنها موفقیت در این امر به سختی حاصل میشود.
۲- به علت کم بودن فاصله لنز تا سوژه نورپردازی مناسب کاری فوقالعاده مشکل است.
۳- عکاسی از فواصل نزدیک باعث کاهش شدید عمق میدان عکس میشود.
برای شروع کار بهتر است حشرههایی را که آرامند و نمیپرند و اغلب برای مدتی طولانی بیحرکت بر جای خود باقی میمانند، انتخاب کنید تا امکان تنظیم فاصله و کادربندی مناسب فراهم شود. بسیاری از این حشرات شکارچیانی هستند که بیحرکت و ساکن بر جای خود قرار میگیرند و خود را همرنگ و هم شکل محیط پیرامون میسازند، اما درحقیقت برخی از آنها به قدری کوچکاند که بر روی اجسام بسیار سستی مینشینند و حتماً لازم است آنها را حتی از وزیدن یک نسیم کوچک در امان نگه داشت. در شرایط طبیعی هیچ حشرهای که قدرت پرواز داشته باشد به شما اجازه نخواهد داد به او نزدیک شوید، چه رسد به آنکه بخواهید سر فرصت از چهرهاش عکس بگیرید!

باتوجه به توضیحات داده شده، عکاسی موفق از حشرات کاری فوقالعاده مشکل است. روشهایی در این خصوص وجود دارد که دانستن آنها خالی از فایده نخواهد بود:
الف: استفاده از مواد بیحسکننده: به وسیله اسپریها میتوان حشره را سست و کم تحرک کرد و امکان عکاسی از آنها را افزایش داد.
ب: استفاده از قفس شیشهای، این قفس باید به صورتی باشد که بتوان پس زمینهای را در آن جای داد و از طرفی به حدی کوچک باشد که حرکات سوژه را محدود کند، جنس شیشه باید دارای کیفیت خوبی باشد و فاقد حبابهای هوا، خراش و ناهمواری در ضخامت آن باشد. برای عکاسی از پروانهها و سنجاقکها معمولاً از این روش استفاده میشود.

به خاطر داشته باشید هرگونه توسل به زور برای تطبیق حشره با سلیقه عکاس سبب اتلاف وقت میشود. در عوض سعی کنید در زمانهایی از حشرات عکاسی کنید که درحال استراحت بوده و بیحرکتند. زنبورها و پروانهها غالباً بر روی گلها مینشینند و با تحمل صبر و شکیبایی قادر خواهید بود عکسهای خوبی هنگام نشستن ناگهانی یا تصادفی این حشرات بر روی گلی که شما قبلاً آن را در کادر دوربین قرار داده بودید بگیرید. همچنین به یاد داشته باشید که سوخت و ساز شیمیایی بدن حشرات با کم شدن دمای محیط کاهش مییابد. در روزهای سرد حشرات معمولاً به قدری تنبل میشوند که به راحتی میتوان به آنان نزدیک شده و عکسهایی با درشتنمایی زیاد از آنها تهیه کرد.
درمورد تکنیکهای این نوع عکاسی باید بدانید که اگر از دوربینهای تک لنزی انعکاسی دیجیتالی استفاده میکنید نیاز به یک لنز ماکرو ۱۰۰ میلیمتری و فانوس مخصوص و کلوزآپ دارید و همچنین استفاده از دیافراگمهای بسته مثل F/16 و F/11 ضروری است. درصورتی که بخواهید از فلاش استفاده کنید باید نورپردازی شما به صورت غیرمستقیم و انعکاسی صورت گیرد و نیاز به فلاشی دارید که بتوانید زوایای پرتاب نور آن را به هر طرف که مایل باشید، تغییر دهید.

عکاسی از حیوانات
اگر به این رشته علاقهمند هستید، کمی هم باید خوششانس باشید، چون عملکرد یک عکاس برای عکس گرفتن از حیوانات وحشی از کار یک شکارچی هم مشکلتر است، زیرا انتظار برای مناسبترین حالت سوژه باعث از دست دادن کامل سوژه خواهد شد، اگر میخواهیم از حیوانات از راه دور عکسبرداری کنیم (مثلاً فاصله ۴۰ متری) و بخواهیم از لنز نرمال (۵۰ میلیمتری) استفاده کنیم، اندازه تصویر حیوان روی نگاتیو حدود یکهشتصدم ابعاد واقعیاش ثبت خواهد شد، یک لنز ۲۰۰ میلیمتری در منطقهای وسیع مانند یک لنز نرمال عمل میکند و لنز ۳۰۰ میلیمتری را میتوان تله ضعیفی در چنین شرایطی تلقی کرد، لنزهای ۵۰۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ میلیمتری را میتوان پراستفادهترین لنز برای این نوع عکسبرداری به حساب آورد.

اصولاً مناسبترین زمان برای عکسبرداری از حیوانات وحشی در جنگل، صبح زود یا هنگام غروب است، زیرا معمولاً در این اوقات حیوانات فعالترند. قبل از گرفتن عکس باید نگاهتان به ویزور دوربین باشد و فوکوس را کنترل کنید تا جانور موردنظر به طور دقیق در بهترین وضعیت ممکنه قرار بگیرد. سپس شاتر را فشار دهید. استفاده از فیلمهای سریع در دوربینهای آنالوگ و بالا بردن ISO در دوربینهای دیجیتال کمک میکند تا بتوانید از سرعتهای بالای شاتر دوربین استفاده کنید. به خاطر داشته باشید احتیاط شرط اساسی برای عکاسی از حیوانات به ویژه جانوران وحشی است.

هنگام عکاسی از حیوانات میتوانید به باغ وحش مراجعه کنید و درصورت امکان سعی کنید در عکسهایتان زمینههای نشاندهنده محصور بودن حیوانات؛ مثل تور و قفس و… نمایان نباشد.
در عکاسی از حشرات و موجودات ریز لنزهای ماکرو با فاصله کانونی بالاتر از نرمال میتواند کمک زیادی به ما کنند. بسیاری از حشرات در طول فصول سرد دارای چابکی محدودی هستند و به سادگی میتوان از آنها عکسهای جالبی گرفت.
عکاسی در آب بسیار مشکل است، در بسیاری از موارد استفاده از فلاش ممنوع است. برخی از ماهیها از ضربههای شدید روی شیشه اکواریم در تلاش برای فرار میترسند و به طور خطرناکی به خود میپیچند. به هرحال داشتن آگاهی کافی و تدارک وسایل لازم جزو ضروریات این نوع عکاسی است.


به این مقاله رای دهید
اگر این مقاله را دوست داشتید به آن رای دهید
- لطفا به این مقاله رای دهید