۶ مورد از خواص دارچین برای سلامتی شما
۶ مورد از خاصیتهای ادویه محبوب دارچین
فهرست مطالب
۶ مورد از خواص دارچین
خاصیتهای ادویه محبوب دارچین
طبق وبسایت ویکیپدیای فارسی، دارچین نوعی ادویه خوشبو است که در بعضی از غذاها میریزند. از داروهای گیاهی خوشبو نیز محسوب میشود. درخت دارچین که بیشتر در هندوستان و چین میروید، جزو رده دولپهایهای جداگلبرگ میباشد و همیشهسبز است. بومی سریلانکا است و بهترین آن دارچین سیلانی است. گلهای منظم و سفید مایل به زرد دارد، پوست آن را هم که قهوهایرنگ است دارچین میگویند.
سابقه استفاده و مصرف از دارچین به هزاران سال قبل برمیگردد و همواره این ادویه در دسته محبوبترین ادویهها بهخصوص از سوی ایرانیان بوده است. اگر مایل هستید با خاصیتهای این ادویه بیشتر آشنا شوید، با این مقاله چرخک همراه باشید.
دارچین، کاهشدهنده خطر بیماریهای قلبی
گفته شده که این گیاه در کاهش بیماریهای قلبی موثر است و میتواند از خطر آن بکاهد. علاوهبر این، این ادویه قادر است فشار خون را کاهش دهد که درنتیجه در کاهش خطر بیماریهای قبلی نقش دارد. به عبارتی دیگر، مواد ویژهی موجود در آن میتوانند کلسترول بد خون (LDL) را کاهش دهند و کلسترول خوب خون (HDL) را ثابت نگه دارند که این مواد میتوانند فشار خون را که یکی از عوامل مهم بروز حملات قلبی است، کاهش بدهند.

دیابت و دارچین
تحقیقات نشان داده است که این ادویه کاهش دهنده قند خون است و از طرف دیگر افزایش دهنده میزان حساسیت هورمون انسولین (تنظیمکنندهی قند خون) میباشد. نکتهای که ممکن است ندانید این است که دیابت هنگامی رخ میدهد که انسولین کارایی خود را از دست بدهد و قادر نباشد میزان قند خون را کنترل کند یا فرد نتواند مقدار قند موردنیاز بدنش را مدیریت کند. از دست رفتن کارایی انسولین ممکن است به علت اضافه وزن یا کاهش سوختوساز بدن باشد.
بنابراین دارچین به چه شکلی با دیابت مقابله میکند؟ در خون آنزیمهایی بهنام آلانین وجود دارد که باعث میشود گلوکز (قند) جذب خون شود. هنگامی که این ادویه وارد بدن میشود این آنزیمها را غیر فعال میکند و باعث میشود قند واردشده بدون اینکه جذب خون شود، دفع گردد.
دارچین، کاهنده احتمال ابتلا به سرطان
دارچین به علت خواص آنتیاکسیدانی که در خود دارد، از تخریب شدن دیانای، جهشهای سلولی و رشد تومورهای سرطانی جلوگیری میکند. تحقیقات نشان داده است که خواص دارویی ذکرشده به علت وجود مادهای بهنام سینامالدهید است. این خاصیت منجر میگردد سلولهای مستعد ابتلا به سرطان، خودبهخود تخریب شوند.
دارچین بهطور ویژه در سلامت رودهی بزرگ نقش مهمی دارد و از ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
دارچین حافظ سلامت دندانها و خوشبوکننده طبیعی دهان
یافتهها در تحقیقات اخیر دانشمندان نشان دادهاند که دارچین نقش بسیار مهمی در مبارزه با باکتریهایی که در میکروفلورای دهان وجود دارند و باعث پوسیدگی دندان و ایجاد حفره در دندان، عفونت زبان و بوی بد دهان میشوند ایفا میکند. روغن آن در مقایسه با سایر گیاههای آزمایش شده، بیشترین توانایی را در حفظ سلامت دهان و دندان دارد و مانند یک دهانشویهی طبیعی عمل میکند.
این گیاه نیز مانند نعنا دهان را خوشبو میکند و از آن بهعنوان طعمدهندهی طبیعی در تهیهی آدامسها استفاده میشود. این ماده با از بین بردن باکتریهای دهان بوی بد دهان را از بین میبرد و به همین خاطر از گذشته پودر آن برای بهداشت دهان و دندان تجویز میگشته است.
همچنین از روغن آن بهخاطر بوی خوش و خاصیت ضد عفونیکنندگیاش در تهیهی محصولات بهداشتیای مانند شامپو و نرمکننده نیز استفاده میشود.
دارچین و کمک به درمان ویروس HIV
HIV نوعی ویروس است که به تدریج سیستم ایمنی بدن را از کار میاندازد و در صورتی که درمان نشود به بیماری ایدز منجر خواهد شد.
تصور میشود که دارچین کاسیا (دارچین کشور چین) میتواند به بدن برای مقابله با ویروس HIV-1 کمک کند. ویروس HIV-1 رایجترین نوع ویروس HIV در انسانها است. تحقیقی آزمایشگاهی اخیرا روی سلولهای آلوده به ویروس HIV به این نتیجه رسید که این گیاه از میان ۶۹ گیاه دارویی مورد بررسی، موثرترین درمان است. البته برای تایید این تاثیر بسیار چشمگیر و تحولآمیز، آزمایشهای انسانی بیشتری مورد نیاز است.
دارچین نگهدارنده طبیعی مواد غذایی
یکی از خواص این گیاه که کمتر مورد توجه قرار گرفته، خاصیت نگهدارندگی آن است. بهخاطر ویژگی آنتیباکتریالی و همچنین آنتیاکسیدانی، این گیاه میتواند بهعنوان نگهدارندهای طبیعی برای بسیاری از مواد خوراکی بهکار رود. در تحقیقات اخیر مشاهده شد میوههایی که تحت حفاظت برگهای دارچین بودهاند برای مدت طولانیتری سالم ماندند. در واقع آن از تغییر رنگ میوهها و سبزیجات که در نتیجهی اکسید شدن آنها ایجاد میشود، جلوگیری میکند.
دو نوع معروف دارچین
تمامی دارچینها مانند یکدیگر نیستند. نوع کاسیا یا چینی دارای میزان چشمگیری از ترکیبی به نام «کومارین» (coumarin) است. عده کثیری بر این باور هستند که مصرف زیاد کومارین میتواند خطرناک واقع شود. در واقع مصرف هر نوع دارچینی برای سلامتی مفید است، اما درنظر داشته باشید که مصرف زیاد نوع کاسیا میتواند به دلیل وجود کومارین مشکلاتی را هم ایجاد کند.
پژوهشها نشان داده است که نوع سیلان ( دارچین کشور هند) میزان بسیار کمتری کومارین در خود دارد. در نتیجه این نوع برای افرادی که قصد مصرف زیاد از این ادویه را دارند مناسبتر است. متاسفانه اکثر دارچینهایی که در بازار یافت میشود، از نوع ارزانتر یعنی کاسیا هستند اما با این حال ممکن است بتوانید سیلان را در برخی از عطاریها پیدا کنید.

دارچین یکی از خوشمزهترین و سالمترین ادویههایی است که میتوانید آن را به شکل چای دارچین، شیر دارچین، دارچین و زنجبیل یا به عنوان ادویه و چاشنی در پخت غذا، کیک و شیرینی استفاده کنید.
این گیاه میتواند قند خون را پایین بیاورد، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد و بسیاری خواص درمانی شگفتانگیز دیگری نیز داشته باشد. از یاد نبرید برای این که با خیال راحت از خواص دارچین بهرهمند شوید، بهتر است از نوع سیلان آن استفاده کنید، اگر هم تنها به نوع کاسیای آن دسترسی دارید، از مصرف بیش از حد آن پرهیز کنید.