روز طبیعت را ایرانیان چگونه جشن می گیرند؟
روز طبیعت روز سیزدهم فروردین ماه است. این روز که آخرین روز جشن سال نو و نوروز است را مردم طبق سنت های دیرینه و فرهنگی خود از خانه هایشان به دل طبیعت می روند تا روز طبیعت را در دل طبیعت و در کنار عزیزانشان سپری کنند. سیزدهم ماه فروردین بعد از دگرگونی اسلامی در تقویم های رسمی نام روز طبیعت به خود گرفت. عدد ۱۳ در برخی از کتاب های باستانی نحس به شمار میرود. به همین خاطر عده ای از افراد سیزده بدر را نحس میدانند.
اما باید بدانید که این ادعا هیچ پایه و اساسی ندارد و روز طبیعت یک روز باستانی برای مردم ایران است و جشن گرفتن آن برای ایرانیان اهمیت بسیار زیادی دارد.
پیشنهاد مطالعه: پارک ائل گلی تبریز
فهرست مطالب
فلسفه روز طبیعت
نظرات متعددی راجب روز طبیعت وجود دارد یکی از این نظرات اینگونه است که در این روز برای رفع نحسی و بدی به بیرون از خانه برویم و بدی را در دل طبیعت بدرکرده و از خود رها کنیم.
آرش کمانگیر در سیزدهم تیر ماه تیری را پرتاب کرد. این پرتاب باعث شد مرز بین ایران و توران را جدا کند این مرز باعث شد مردمان توران و ایران آشتی کنند و برای یادبود این روز مردمان ایران جشنی به نام تیرگان در ماه تیر برپا میکنند و در هر ماه روز سیزدهمش را به عنوان روز تیشتر به جشن و پایکوبی می پردازند.
در آخرین مطلب برای فلسفه روز طبیعت باید دانست که اگر با برگزاری جشن چهارشنبه سوری به استقبال نوروز می رویم پس باید با رفتن به دل طبیعت و دور کردن نحسی در روز طبیعت با دلی خوش نوروز را بدرقه کنیم.
آیا سیزده بدر روز شادی است؟
گروهی از مردم هستند که اعتقاد دارند سیزده بدر روز خجسته و مبارکی است. باید بدانید که سیزدهم هر ماه شمسی روز تیر نامیده میشود که دلیل آن فرشته مقدس تیر است. ایرانیان بعد از ۱۲ روز جشن گرفتن و شادی کردن در کنار یکدیگر، روز سیزدهم فروردین را به دل کوه و طبیعت میزنند و عید نوروز را این گونه به پایان میرساندند.
پیشنهاد مطالعه: مناطق گردشگری مشهد
فرهنگسازی
ما باید یاد بگیریم که به طبیعت احترام بگذاریم و موظف هستیم که این را به کودکانمان نیز بیاموزیم. در روز طبیعت پیر و جوان به بهانه سیزده بدر به دل طبیعت میزنند. این بهترین فرصت است که به کودکان بیاموزیم که درختان ریه های تنفسی زمین هستند و نباید آسیبی به آنها برسانیم. اگر آنها متوجه این موضوع شوند که درختان چه اهمیتی دارند؛ دیگر به آنها آسیب نمیرسانند.
چند مورد از فرهنگهای غلط در روز طبیعت نوشتن یادگاری روی درخت، قطع درختان به منظور استفاده به عنوان هیزم، درست کردن تاب برای بچه ها به وسیله شاخه های درخت و غیره میباشد.
توصیه هایی برای روز طبیعت
در روز طبیعت به دلیل اینکه همه مردم به دل طبیعت میزنند؛ طبیعت به شدت آسیب پذیر میشود. مهمترین توصیه های محیط زیستی برای سیزده بدر عبارتند از:
- استفاده از ظروف یکبار مصرف در طبیعت ممنوع میباشد. این ظروف به سختی در طبیعت تجزیه میشوند؛ به همین خاطر استفاده از آنها در طبیعت میتواند آسیب جدی را به طبیعت وارد کند.
- زباله های خود را در طبیعت رها نکنید. طبیعت تا زمانی زیباست که اثری از زباله در آن نباشد. پس برای حفظ زیبایی طبیعت و محافظت از آن زباله های خود را در کیسه های مخصوص بریزید و آن را در محل های مشخص قرار دهید.
- به بهانه درست کردن آتش هرگز شاخه درختان را نشکنید. تمام ایران در روز طبیعت به دل طبیعت میزنند و اگر قرار باشد هرکدام از ما برای آتش درختی را قطع کنیم؛ دیگر درختی باقی نخواهد ماند.
- همیشه ذغال نیم سوخته، فیلتر سیگار و ته مانده آتش را کاملا خاموش کنید. اگر این مورد را رعایت نکنید؛ با وزش باد آتش مجدد شعله ور میشود و آسیب جدی به طبیعت وارد میشود.
- اگر قرار است برای سیزده بدر به کنار رودخانه یا نهر بروید؛ حتما از جریان آب به اندازه کافی فاصله بگیرید. همچنین مراقب فرزندان خود باشید که زیاد به جریان آب نزدیک نشوند.
- اگر قصد برپا کردن چادر را دارید؛ مواظب باشید که جریان باد آتش را به سمت چادر شما هدایت نکند.
- در آخر باید به شما بگوییم که به همراه داشتن یک کپسول خاموش کننده آتش، میتواند شما را در مواقع آتش سوزی ایمن نگه دارد. پس در صورت وجود شرایط، حتما یک کپسول آتش نشانی با خود به همراه داشته باشید.
گره زدن سبزه در سیزده بدر
مردم ایران تقریبا از ۲ الی ۴ هفته قبل از عید سبزه میکارند. آنها در روز طبیعت ابتدا آرزو میکنند سپس سبزه را گره میزنند و آن را در طبیعت رها میکنند. عده ای معتقدند این کار باعث برآورده شدن آرزوی آنها میشود. عده ای معتقدند که سبزه را حتما باید در رودخانه رها کرد تا جریان آب آن را با خود ببرد.
هشدار های رانندگی برای روز طبیعت
روز سیزده بدر با توجه به اینکه افراد خسته راه هستند متاسفانه در جاده ها خطرات زیادی در پیش دارند. به همین علت رئیس ناجا از همه هموطنان خواستار این می باشد که با دقت کافی مسیر مبدا به مقصدشان را طی کنند.
در سال ۱۴۰۱ مصادف شده است با روز شنبه و افراد از فردای روز طبیعت باید به سرکارهایشان بروند . پس بهتر است افراد مسیر برگشت به محل کار و خانه هایشان را طوری تنظیم کنند که شاهد اتفاقات بد در پایان دو هفته جشن نوروز نباشند.
سخن پایانی
روز طبیعت یک روز باستانی و دیرینه برای ما ایرانیان است. جشن گرفتن این روز برای تمامی مردم ایران اهمیت بسیار زیادی دارد. اما باید بدانیم که طبیعت میراثی است که ما باید از آن محافظت کنیم تا نسل های بعد از ما نیز بتوانند از آن استفاده کنند. سعی کنید در عین حال که از طبیعت و روز طبیعت لذت میبرید؛ با رعایت نکات گفته شده از طبیعت محافظت کنید و این فرهنگ را به کوچکتر ها نیز بیاموزید.
روز طبیعت در واقع همان سیزدهم فروردرین ماه است که مردم به دل طبیعت میزنند.
از آنجایی که در روز طبیعت یا همان سیزده بدر تمام مردم به دل طبیعت میروند؛ عدم رعایت یک سری نکات میتواند آسیب های زیادی را به طبیعت وارد کند.