امروز ”انگیزه“ کلمهای است که بر سر زبانها افتاده است. اکنون افرادی به نام مربی ”انگیزه“ وجود داشته و کتابها و مقالات بسیاری در مورد انگیزه نوشته شده است. واقعاً انگیزه چیست و چرا شما به آن نیاز دارید؟
انگیزه نیروئی است که شما را به حرکت وادار کرده و به جلو میراند. برای موفقیت در هر موردی شما به یک نیروی راننده احتیاج دارید، در غیر اینصورت کاری انجام نمیگردد. یک خواسته به تنهائی آنچنان قدرتمند نیست که بتواند باعث حرکت شما شود، یک خواسته تمایلی ضعیف است و فقط یک تمایل قوی میتواند موجب حرکت و عمل کردن و رسیدن به اهداف گردد.
برای بهدست آوردن انگیزه شما باید دقیقاً بدانید که در پی چه هستید تا به تمایلی قوی دست یابید و بخواهید هر آنچه را که شما را به هدفتان میرساند، انجام دهید. اکثر موقع کمبود انگیزه و یا یک انگیزه کوتاهمدت وجود دارد.
چند بار برایتان اتفاق افتاد که یک برنامه کاهش وزن را با اشتیاق شروع کردهاید به برنامههای آئروبیک و بدنسازی روی آوردهاید. و یا یادگیری یک زبان خارجی را آغاز نمودهاید، ولی همه را پس از زمان کوتاهی رها کردهاید. افراد محدوی دارای قدرت و اراده کافی منظمی هستند که تا آخر آنچه را شروع کردهاند، ادامه میدهند. نشان دادن انگیزه در ارتباط با موضوع مورد علاقه شما آسانتر است.

اگر نسبت به چیزی تمایل نشان میدهید ولی انگیزه کافی برای عمل کردن ندارید، این نشان میدهد که آن تمایل بهقدر کافی قوی نیست. برای کسب انگیزه و اقدام به عملی در جهت نیل به تمایلات نیاز به داشتن تمایلی واقعاً قوی میباشد. انگیزه ارتباط بسیار نزدیکی با احساسات و تصورات دارد و این نشان میدهد که اگر میخواهید انگیزه خود را قوی سازید باید بر روی احساسات و تصورات خود کار کنید.
فهرست مطالب
نکتههائی در جهت افزایش انگیزه
۱) فکر کنید، تأمل نمائید و دریابید که آیا واقعاً میخواهید به تمایلاتتان دست یابید و آیا این خواسته ارزش صرف وقت و انرژی را دارد.
۲) هدفتان را کاملاً روشن نمائید. نوشتن آن در این کار به شما کمک خواهد کرد.
۳) اغلب به هدف و خواستهتان فکر کنید.
۴) تصور کنید که به هدفتان دست یافتهاید و ذهنتان را بر روی افکار متضاد آن مسدود سازید.
۵) کتابها و مقالاتی را در مورد موضوع هدفتان بخوانید.
۶) در مورد افراد موفق تحقیق کرده و سرگذشتشان را بخوانید.
۷) به مزایائی که با دستیابی به اهدافتان به آنها میرسید فکر کنید.
۸) به احساساتتان پس از دسترسی به هدفتان فکر کرده و آن را مجسم نمائید.
۹) اظهارات مثبت را تکرار نمائید اظهاراتی چون ”من این خواسته را دارم و قدرت درونی برای رسیدن به هدفم را دارا میباشم“ این گفته را همیشه با ایمان و احساسات قدرتمند تکرار نمائید.
۱۰) با انجام کاری کوچک در رابطه با هدفتان شروع کنید. موفقیت در امور کوچک منتهی به ÷÷های بزرگ میشود.
انگیزه موتوری قدرتمند است که شما را بهسوی موفقیت و کامیابی در هر زمینه حرکت میدهد.
افزایش انگیزه از دیدگاه علم روانشناسی
شما هم شاید این جمله را بارها شنیده باشید: من بی انگیزه هستم. بسیاری از افراد نه برای کارهای بزرگ بلکه برای کارهای عادی روزانهشان مانند پرداخت قبوض، تمیز کردن خانه، تماس گرفتن و مراقبت از سلامیتشان نیز انگیزه ندارند. عدم انگیزه در کودکان به همین صورت باعث میشود تا آنان انجام تکالیفشان را به تعویق بیندازند.
چه زمانی چنین افرادی برانگیخته میشوند؟ زمان که احساس خطر کنند! جریمه عدم پرداخت به موقع باعث میشود تا قبوضشان را پرداخت کنند. خانه غیر قابل تحمل و یا مهمان باعث میشود تا به فکر تمیز کردن خانهشان بیفتند. وقتی میبینند عواقب منفی نگرفتن تماسی به آنان نزدیک است، آن تماس را سریعا برقرار میکنند و در نهایت زمانی به فکر حراست از سلامتیشان میافتند که مجبورند با بیماری دست و پنجه نرم کنند.

اتفاقی که میافتد این است که تعویق انداختن باعث میشود ذهن انسان به تخلیه آدرنالین نزدیک زمان وقوع حادثه روی بیاورد. تخلیه آدرنالین به ما انرژی میدهد بنابراین باعث میشود تا عادت کنیم قبل از ترشح این هورمون حرکتی انجام ندهیم.
کارها در این حالت هم بالاخره به سرانجام میرسند، اما در نهایت موجب ضعف فیزیکی شدید بدن شما میشوند. چنین رفتاری سطح زندگی شمارا پایین میآورد و اضطراب و استرس را برای شما در پی خواهد داشت. چنین مشکلی زندگی را سخت و کسل کننده میکند و باعث میشود هورمونهای استرسزا را در بدن شما شناور بمانند.
چهار مرحله افزایش انگیزه
در این قسمت به چهار مرحله افزایش انگیزه برای یک زندگی شاد و سالم اشاره می نمائیم:
- ۱. خودتان را پرورش دهید
- ۲. از ترشح آدرنالین جلوگیری کنید
- ۳. تجارب حقیقی را درک کنید
- ۴. قدردان باشید
انگیزه کار کردن
● چرا آن را بخوانیم
اثر هرتزبرگ تاثیر شگرفی بر مدیریت منابع انسانی داشته است. مفاهیمی همچون غنی ساختن شغلی، توسعه فردی و نیز رضایت شغلی، از طریق این نگرش او تکامل یافته اند که انگیزه برگرفته از درون فرد است نه از سیاستی که شرکت اعمال می کند. انگیزه کارکنان را می توان از طریق تاکید بیشتر بر روابط انسانی افزایش داد.
تحقیقات حکایت از آن دارند که انگیزه در کار، به دو بخش از عوامل بستگی دارد – عوامل محیطی و عوامل انگیزشی.
عوامل محیطی که نیازهای اصلی در کار را زیر پوشش دارند عبارتند از شرایط کاری، مزایا و نیز امنیت شغلی.
عوامل انگیزشی که نیازهای انحصاری انسان را پوشش می دهند عبارتند از پیشرفت، توسعه فردی، رضایت شغلی و تقدیر از کار. پیشرفت عوامل محیطی، موانع موجود بر سر نگرش های مثبت در محیط کار را از میان برمی دارد هر چند که این عوامل به تنهایی نمی توانند باعث ایجاد انگیزه در کار شوند.
کارفرمایان باید از طریق رضایت شغلی و نه از طریق تشویق یا تنبیه، در کارکنان خود انگیزه ایجاد کنند.
● اهمیت نگرش کارکنان
مفهوم «افراد بزرگ ترین دارایی ما هستند» به یکی از رایج ترین کلیشه ها در کسب و کار تبدیل شده است. البته پیش از هرتزبرگ، «موضوعات مربوط به افراد» اولویتی پایین در ادبیات مدیریت داشتند. متفکران مدیریت، یا به ندرت به دنبال دیدگاه های کارکنان بودند یا ارزشی برای بررسی افکار آنان قایل نبودند.
هرتزبرگ و همکارانش یعنی ماسنر و اسنایدرمن، با مطالعه وضعیت ۲۰۳ مهندس و حسابدار، بر اهمیت نگرش کارکنان تأکید کردند. آنان از افراد پرسیدند که چه عواملی در کار، برای آنها خوشایند یا ناخوشایند هستند. بدین ترتیب، یک پرسش مهم مطرح شد: «چگونه در کارکنان خود، انگیزه ایجاد می کنید؟»
● شناخت عواملی که باعث ایجاد انگیزه در کارکنان می شوند
هرتزبرگ یک تفاوت مهم را میان عواملی که در ایجاد نارضایتی در کار نقش دارند و عواملی که به ایجاد رضایت شغلی کمک می کند، قایل شد. این تفاوت مبتنی بر کار قبلی او در زمینه بهداشت عمومی بود که در آن نتیجه گرفته بود که، سلامت روانی در جهت مخالف بیماری های روانی قرار ندارد.
او ضمن انتقال این مفهوم به محیط کار، می گوید معکوس کردن عواملی که موجب رضایت افراد می شوند، منجر به نارضایتی آنها نخواهد شد. تحقیقات او نشان می داد که انگیزه در کار دارای دو بخش است – عوامل محیطی و عوامل انگیزشی.
● عوامل محیطی
عوامل محیطی، نیازهای اساسی در کار را دربرمی گیرند. آنها شامل شرایط کاری، سطح نظارت، سیاست های شرکت، مزایا و امنیت شغلی هستند. اگر این عوامل ضعیف باشند، به نگرش های ضعیف شغلی و نارضایتی در کار می انجامند. بر عکس، توسعه عوامل محیطی، موانع نگرش های مثبت در کار را از میان برمی دارد. البته توسعه عوامل محیطی به تنهایی، باعث رضایت واقعی شغلی نمی شود.
● عوامل انگیزشی
هرتزبرگ دریافت، عواملی که به ایجاد نارضایتی می انجامند، کاملاً متفاوت با عواملی هستند که رضایت را به دنبال دارند. او این عوامل مثبت را «عوامل انگیزشی» نامید. این عوامل نیازهای اساسی انسان را برآورده می سازند و عبارتند از پیشرفت، توسعه فردی، رضایت شغلی و تقدیر از کار. توسعه این عوامل می تواند باعث رضایت افراد در کار شود.
۷ روش برای ایجاد انگیزه در کارمندان
ایجاد انگیزه در کارمندان همواره یک چالش در محیط کار است. بهویژه در محیطهای کاری که در آن ناظران و مدیران بر رضایت کارمندان بهعنوان بخشی از استراتژی حمایتی سازمان تاکید نمیکنند و راه سختی را پیش روی خود قرار میدهند.
بعضی از سازمانها نسبت به ایجاد انگیزه در کارمندان بیتفاوت هستند، اما در عین حال تقریبا همه سازمانها انتظار دارند که بهترین کارآیی را از کارمندان خود دریافت دارند.
بدترین محیط کاری برای کارمندان چگونه محیطی است؟ گاهی اوقات مدیران برای جذب بخشی از انگیزه در کارمندان خود و مشارکت فعالانه آنها در محیط کار تقلا میکنند، اما هیچوقت انگیزه واقعی کارمندان را بهدست نمیآورند.
تفاوتی ندارد که سازمان شما برای ایجاد انگیزه در کارمندان چه محیطی ایجاد میکند بلکه خود شما با توجه به مسوولیت و توانایی خود میتوانید زمینه ایجاد شرایطی را فراهم آورید که در آن کارمندان با انگیزه و فعالی را در کنار خود داشته باشید.
در ادامه هفت روش به منظور تاثیرگذاری جدی بر انگیزش کارمندان ارائه میشود.
شما میتوانید به طور روزانه اقداماتی را در جهت رضایت کارمندان انجام دهید. طی تحقیقی که توسط مجمع مدیریت منابع انسانی (SHRM) انجام شد، توصیههایی ارائه شده است که طبق نظر کارمندان به افزایش رضایتمندی آنها کمک میکند.
انجام اقدامات مدیریتی در این زمینه میتواند محیطی ایجاد کند که کارمندان احساس رضایت بیشتری داشته باشند.
– به طور مسوولانه و موثر، اطلاعاتی را که کارمندان برای انجام درست کارهای خود به آن نیاز دارند در اختیار آنها بگذارید. کارمندان دوست دارند به رسمیت شناخته شوند.
آنها به اطلاعات لازم برای انجام کار خود نیاز دارند. آنها نیاز به اطلاعاتی دارند که بتوانند برای کار خود بهترین تصمیم را بگیرند.
– سعی کنید کارمندان خود را خارج از جلسات رسمی نیز ملاقات کنید و هر اطلاعاتی را که برای بهبود کارشان لازم است در اختیار آنها قرار دهید.
موضوعاتی مانند فیدبک مشتریان، توسعه محصول، فرصتهای آموزشی و خبرهای جدید درباره تغییرات در واحدها و مسائل دیگر برای کارمندان مهم هستند. بیشتر از آنچه فکر میکنید لازم است با کارمندان در ارتباط باشید.
– برای کارمندانی که تغییری در کارشان ایجاد شده بیشتر وقت بگذارید. مطمئن شوید که کارمند شما نفس تغییر، اهداف، زمانبندی و تصمیمات را درک کرده است.
– با هر کارمندی که به شما گزارش میدهد به طور روزانه ارتباط داشته باشید. حتی گفتن عبارت «صبح بخیر» با انرژی و شعف از طرف شما باعث میشود کارمندان بهتر با شما ارتباط برقرار کنند.
– کارمندان در این جلسات مشکلات یا ایدههای خود را برای بهبود هر موضوعی در رابطه با کار مطرح کنند.
ایجاد ارتباط و دریافت توجه از طرف مدیران ارشد در کارمندان انگیزه ایجاد میکند. در تحقیق اخیر که توسط شرکت تاورز واتسن انجام شد و در آن ۹۰۰۰۰ کارمند از ۱۸ کشور مورد مطالعه قرار گرفتند، مشخص شد که تاثیر مدیران ارشد در تلاش و کوشش خودجوش کارمندان از روسای آنها بیشتر است.
– با روی باز، با صداقت و به طور مداوم با کارمندان ارتباط برقرار کنید. جلسات کارمندان را هر چند وقت برگزار کنید. به طور مرتب در جلسات واحدها شرکت کنید. کارمندان را در کارها دخالت دهید و نشان دهید به کار آنها اهمیت میدهید.
– سیاست درهای باز را برای کارمندان خود پیاده کنیدتا آنها بتوانند صحبت وتبادل نظر کنند و نگرانیهای خود را بازگو کنند.
– به کارمندان به مناسبتهای خوشایند تبریک بگویید، اگر به مناسبتی نیاز به مرخصی برای سفر دارند از آنها دریغ نکنید و یادتان باشد که زندگی شخصی کارمندان با حیات شرکت در هم آمیخته است. رضایت کارمندان برای شرکت بهرهوری به همراه خواهد داشت.