فهرست مطالب
شاتوت و خواص مفید آن
شاتوت گونه ای از توت است که اصل آن از ایران است. بین خانواده توت، درخت شاتوت از همه کوچک تر است. این درخت طول عمر طولانی ای دارد و می تواند برای چند صد سال زنده بماند.
میوه شاتوت بزرگ تر از توت سفید است و رنگ آن قرمز تیره یا ارغوانی و مزهاش ترش و شیرین و مطبوع است. شاتوت را می توان به شکل های متفاوتی به صورت خام، پخته و یا به صورت مربا مورد استفاه قرار داد.محققان انجمن تغذیه آمریکا، شاتوت را در مقایسه با ۴۰ نوع میوه تازه دیگر، به عنوان اولین میوه از نظر فعالیت آنتیاکسیدانی قرار دادهاند که دارای فیتوکمیکال های قوی مانند آنتوسیانین است. آنتوسیانین رنگدانه ای است که رنگ سیاه شاتوت از آن ناشی می شود.
شاتوتها، گوشتی و خوشمزه هستند و دارای کالری پایینی بوده(در هر ۱۰۰ گرم، ۴۳ کالری) و سرشار از خواص سلامتی برای بدن هستند.
این نوع توت حاوی منبع خوبی از ویتامین C و آنتیاکسیدان بالایی است. مصرف غذاهای سرشار از ویتامین C مقاومت بدن را در برابر عوامل عفونت زا افزایش داده و التهاب را از بین برده و با رادیکالهای آزاد مضر برای بدن مبارزه می کنند.
وجود انواع آنتی اکسیدان های گوناگون در شاتوت،” درجه ظرفیت جذب رادیکال های آزاد” آن را که یک شاخص اندازه گیری تاثیر مواد غذایی در پیشگیری از سرطان است، به رقم ۵۳۵۰ در هر صد گرم رسانده است.
شاتوت از ساخته شدن کلسترول بد که به بیماری ها و حملات قلبی منجرمی شود، جلوگیری می کند. علاوه بر این، شاتوت دارای ویتامین های A ، C و املاح روی، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم است
سایر آنتی اکسیدان ها و فنول های موجود در شاتوت شامل موارد زیر هستند: الاژیک اسید، روتین، گالیک اسید، هیدروکافئیک اسید، پی کوماریک اسید سینامیک و آنتی اکسیدان های مشهور یعنی ویتامین های A و C.شاتوتها حاوی مقدار مناسبی از ویتامین A و یتامین E هستند. شاهتوت به دلیل داشتن ویتامین A در شادابی و زیبایی پوست نقش بسزایی دارد.
شاتوتها منبع خوبی از آهن هستند که به ندرت در دیگر انواع توتها پیدا می شود.این میوه همچنین سرشار از پتاسیم، منگنز و منیزیم است. پتاسیم بخش مهمی از سلول و مایعات بدن است که میزان ضربان قلب و فشار خون را کنترل می کند.
شاتوت دارای مقدار فراوانی ویتامین B کمپلکس از گروه ویتامین ها و نیز ویتامین K است. این نوع توت حاوی مقدار بسیار خوبی از ویتامین B6، نیاسین ، ریبوفلاوین و اسیدفولیک است. این ویتامین ها دارای وظایف مشترکی بوده و به بدن در سوخت و ساز کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها کمک می کنند.
وجود این مواد مغذی و نقش همافزایی این مواد مغذی بر یکدیگر سبب شده است تا این میوه به عنوان منبعی خوب برای تامین نیاز روزانه به ریزمغذی های گوناگون مورد توجه قرار گیرد.
شاتوت از ساخته شدن کلسترول بد که به بیماری ها و حملات قلبی منجر می شود، جلوگیری می کند. علاوه بر این، شاتوت دارای ویتامین هایA ، C و املاح روی، پتاسیم، آهن، کلسیم و منیزیم است.محتوای متعادل تانن موجود در شاتوت به استحکام جداره رگ ها کمک کرده و از خون ریزی های پوستی جلوگیری می کند.
خواص دارویی شاه توت
- شاه توت سرشار از گلوکز و ماده قندی است و دارای ویتامینھای A-C (که در رفع خستگی ناشی از فعالیتھای فکری مفید است) و املاح معدنی و تانن است .
- شاه توت میوه ای مغذی و تصفیه کننده خون است .
- میوه نرسیده شاه توت اثر قابض (ضد اسھال) دارد ولی رسیده آن ملین و نرم کننده است .
- شاه توت قند خون را می کاھد و جوشانده برگ درخت شاه توت در معالجه بیماری قند (دیابت) بسیار موثر است .
- غرغره کردن و مضمضه آب شاه توت نرسیده برای درمان برفک آنژین ورم دھان درد گلو جوشھای دھان (آفت) و التھاب مخاط دھان مفید است .
- اگر شاه توت را با شکم پر بخورید تولید گاز و نفخ خواھد کرد و اگر بعد از ماست خورده شود باعث اسھال می شود .
- شاه توت طبیعتی سرد دارد که صفرا و گرمی را از بین می برد .
- اگر شیره شاه توت کاملا نرسیده را در ھر صبح و ظھر و شب به مقدار یک استکان بخورند اسھال ھای ساده و اسھال خونی را معالجه می کند .
- اگر ١۵ گرم پوست ریشه درخت شاه توت را در ٢۵٠ گرم آب بجوشانند و ھر صبح ناشتا میل کنند برای دفع انگل روده مفید است .
- شاه توت ضد عفونی کننده و میکروب کش است .
- جوشانده برگ شاه توت به مقدار ۶٠ گرم در یک لیتر آب درد دندان را تسکین می دھد . لذا جوشانده را باید در حالیکه مقداری گرم است در دھان نگه داشت و بیرون ریخت و این کار را چند بار تکرار نمود .
- قند توت برای بیماران قندی بسیار مفید است.
خواص برگ شاتوت
استفاده از جوشانده برگ های این میوه برای برطرف کردن حالت تهوع از قدیم معمول بوده و ریشه آن برای درمان اسهال خونی استفاده می شده است.
در برگ شاهتوت ماده ای ضد قند وجود دارد که می تواند مرض قند را درمان کرده و قند خون را کاهش دهد. به همین دلیل می توان از آن در صورت وجود قند در ادرار و معالجه دیابت استفاده کرد.
آب دم کرده ریشه توت و شاه توت که با حدود ۴۰ گرم ریشه دم شده باشد برای دفع انگل کدو خصوصا اگر برگ شفتالو به آن اضافه کرده باشند، مفید است. خوردن دم کرده برگ آن نیز همین اثرات را دارد.
مزمزه آن برای درد دندان و کمپرس آن برای تحلیل ورم های روده سودمند است.
تقویت حافظه با شاهتوت
پژوهشگران به تازگی دریافتند با گنجاندن میوههایی مانند شاهتوت در رژیم غذایی خود می توانند عملکرد مغز را بهبود بخشیده و آن را تقویت کنند.
این محققان معتقدند فلاوونوئیدها از جمله آنتوسیانین و فلاوانول های موجود در این میوه و خانواده آن از طریق راه ویژه ای در هیپوکامپوس مغز می توانند پروتئین های خاصی را فعال کرده و حافظه را تقویت کنند. هیپوکامپوس بخشی از مغز است که یادگیری و حافظه را کنترل می کند.
دکتر مت ویتمن محقق دانشکده پزشکی دانشگاه پنسیلوانیا معتقد است تقویت حافظه درازمدت و کوتاهمدت در سطح ملکولی در نورون ها کنترل می شود ولی خوردن این میوه خوشمزه می تواند ظرفیت حافظه را تا حد زیادی افزایش داده و منجر به تقویت آن شود.
چند توصیه
شاهتوت در معرض آلودگی های مختلفی قرار دارد. این میوه در صورت تماس با فضله پرندگان بر روی درخت ممکن است با میکروب های سالمونلا، ایکولای و انواع ویروس ها و قارچ ها آلوده شود.
مهم تر آن که اگر یک میوه آلوده داخل ظرفی قرار گیرد، می تواند تمامی شاهتوت های داخل ظرف را آلوده کند.
نکته دیگر سموم دفع آفات است که ممکن است در این محصول استفاده شود. این میوه به دلیل آن که بدون پوست است و از آنجا که سم مستقیما وارد گوشت این میوه می شود، اگر فاصله زمانی استفاده از سم تا مصرف میوه رعایت نشود فرد با توجه به نوع سم مصرفی در معرض انواع بیماری های کبدی و سرطان زا قرار می گیرد.
از سوی دیگر شاهتوت به دلیل آن که در گروه میوه های نرم قرار دارد، شستشوی آن سخت و گاهی ناممکن است. بر این اساس بهتر است این میوه زمانی که از درخت چیده می شود و تا حدودی قابلیت شستشو داشته و به دور از آلودگی های محیطی است تهیه، شستشو و میل کنید.
در صورتی که شاتوت تازه به سرعت فریز شود، می تواند مواد مغذی خود را به خوبی حفظ کند.
به این مقاله رای دهید
اگر این مقاله مفید بوده به آن رای دهید
- به این مقاله رای دهید