معرفی خوشنویسان فقید معاصر ایران
وى در سال ۱۲۶۸ ش در تبریز متولد شد. کتابتهاى وى عبارتند از: جامعالمقدمات، شرح جامى، کتاب رجال، نهجالبلاغه، کفایتالاصول، مکاسب، منتهىالآمال، مفاتیحالجنان و … میرزا طاهر خوشنویس به دفعات قرآن مجید را کتابت کرده است.
وى به سال ۱۲۷۴ ش در سنندج متولد شد و به امیرالکتاب ملقب شد. وى بر خطوط ششگانه تسلط کافى داشت. در شعر و نقاشى و حکاکى از مهارت خوبى برخوردار بود. از آثار برجسته وى کتیبهٔ آرامگاه خواجه حافظ شیرازى است. وى در سال ۱۳۲۸ وفات یافت.
در سال ۱۲۹۰ در تهران متولد شد. نستعلیق را نزد پدر خود فرا گرفت. از آثار وى خوشنویسى رباعیات خیام، رباعیات باباطاهر، غزلیات شمس تبریزی، کلیات سعدی، شاهنامه فردوسى و تألیف و تحریر رسمالخط مدارس مىباشد.
جلالالدین اعتضادى ملقب به صدرالکتاب متولد ۱۲۷۵ ش تهران است. او نزد میرزا غلامرضا به مشق خط پرداخت. بعدها در جرگهٔ خوشنویسان ارشد درآمد. از وى چندین مرقع و خوشنویسى تفسیر قرآن برجاى مانده است.
ابراهیم بوذرى فرزند علىاصغر طالقانى در سال ۱۲۷۵ ش در طالقان دیده به جهان گشود. وى از محضر محمد عماد طاهرى و مرحوم عماد سیفى بهره برد و خط ثلث را از مرحوم امیرالکتاب و نسخ را در مکتب مرحوم على عبدالرسولى آموخت. آثار فراوانى از بوذرى در زمینه کتابت بهیادگار گذاشته است.
متولد ۱۲۸۵ کاشان و از خطاطان گمنام عصر ناصرالدینشاه است. از او خطوط مختلف از جمله خط تحریرى بهیادگار مانده است.
مرتضى عبدالرسولى در محضر استاد عبدالمجید ملکالکلامى بهره گرفت و خطوط ثلث و نسخ را از وى آموخت. وى در خط نستعلیق و شکسته نستعلیق تبحر ویژهاى داشت. عبدالرسولى در نوازندگى سنتور نیز شهرت داشته است.
على آقاحسینى در سال ۱۲۹۰ ش در طالقان بهدنیا آمد. پس از مشق نزد محمدحسین خوشنویسباشى و میرزا حسنخان عاصى نزد عمادالکتاب رفت و از شاگردان برجسته او استاد عباس اخوین است. آقا حسینى در سال ۱۳۴۱ وفات یافت.
سید مرتضى خوشنویس برغانى در تهران متولد شد. وى از محضر محمدرضا کلهر بهره برده و آثار و کتابتهاى زیادى از وى باقیمانده است. دو فرزند فرمند وى بهنامهاى حسن و حسین اثرات زیادى در هنر خوشنویسى برجاى گذاشتهاند. سید مرتضى در سال ۱۳۰۸ وفات یافت و در جوار حضرت عبدالعظیم به خاک سپرده شد.
حسن زرینخط متولد ۱۳۱۲ هـ .ق نزد میرزا طاهر کاتب همایون به مشق خط پرداخت و زرینخط جزو نسختین استادانى بود که از هنر خوشنویسىاش در آموزش و چاپ رسمالخط استفاده کرد و شاگردان زیادى را نیز تربیت نمود.
وى در سال ۱۳۱۲ ق در شیراز متولد شد. از محضر عمادالکتاب بهره فراوان برد. استاد کاوه به درجهاى از کمال رسید که محمدتقى بهار وى را میرعماد عصر لقب داد.
سید حسین میرخانى متولد ۱۲۸۴ ش در تهران است. تعلیم خط را نزد پدرش فرا گرفته و بزودى سرآمد خوشنویسان معاصر شد. کتابت را تا قطعهنویسى با تسلط مىنوشت و از بنیانگذاران انجمن خوشنویسان ایران است. دو نوبت کتابت قرآن کریم به نستعلیق از یادگارهاى برجسته استاد مىباشد. آموزش خوشنویسى امروز و رونق این هنر شریف مدیون این هنرمند بزرگ است.
سید حسن میرخانى متولد ۱۲۹۱ ش در تهران و فرزند سید مرتضى برغانى است. او خط را نزد پدر آموخت. تمامى خطوط از قبیل: نسخ، ثلث، نستعلیق، شکسته و نستعلیق را به خوبى مىنوشت. وى از معدود خوشنویسانى است که تمامى متون کهن ادبى شاخص را با استادى تمام خوشنویسى کرده است.
احمد زنجانى مشهور به معصومى فرزند مرحوم حسین زنجانى سال ۱۲۸۷ در نجف متولد شد. وى در خطوط نسخ، ثلث، کوفی، نستعلیق، شکسته، طغرا و … مهارت داشت. از شاهکارهاى او کتیبههاى آرامگاه ابنسینا در همدان، مسجد آئینه در قم و … است. از آثار مکتوب وى ۳ بار کتابت قرآن، نهجالبلاغه و … مىباشد.
على منظورى متولد ۱۲۶۴ ش شهرستان تفرش است. وى از محضر استاد میرزا سید حسین خوشنویس تفرشى بهره جست. آثار گرانبهایى از خطوط مختلف جلى و خفى بجا گذاشته است. وى در سال ۱۳۰۰ وفات یافت.
خوشنویسى را با حضور در کلاسهاى غلامرضا پاکنهاد و على آقاحسینى آغاز کرده و بعدها به محضر استاد کاوه راه یافت. وى فارغالتحصیل رشتهٔ قضا و لیسانسیهٔ زیان فرانسه از دانشگاه سوربن پاریس بود. از استاد فرارى قطعات و مرقعات ارزشمندى برجاى مانده که یک دوره شش جلدى آموزش خوشنویسى از آن جمله است. همچنین مجموعهٔ ارزشمندى از وسایل کتابت بویژه قلمتراش از استاد که در زمان حیاتش گردآورى کرده بود، برجاى مانده است.
استاد فضائلى از اساتید خوشنویسى معاصر است که با تمامى خطوط آشنا بود. خوشنویسى را از پدرش فرا گرفت سپس نزد استادانى چون علىاکبر کاوه، حسن زرینخط، خلیقىپور به تکمیل آن پرداخت. دو مجله ارزشند اطلس خط و تعلیم خط از تألیفات وى بشمار مىرود. که بهعنوان مرجع همواره مورد استفاده علاقمندان و پژوهشگران خوشنویسى بوده و هست. آثار گرانبهایى در زمینه کتیبه برجاى مانده که کتیبههاى عتبات کربلا، نجف، سامرا، کاظمین امام رضا (علیهالسلام)، و غیره از جمله آناند. کتابت یک جلد قرآن مجید از جمله آثار مانده از استاد فضائلى است.
متولد ۱۳۰۴ کرمان، تحت تعلیم استاد سید حسین میرخانى خط را فرا گرفت. وى مدرس انجمن خوشنویسان بود و به سال۱۳۷۳ وفات یافت.
متولد ۱۳۱۵ شیراز، وى از شاگردان استاد میرخانى و استاد بوذرى بوده، به سال ۱۳۷۴ وفات یافت.