عسل و ۵ مورد از خواص درمانی شگفت‌انگیز آن

خواص درمانی عسل که ممکن است از آن‌ها بی‌خبر بوده باشید!

فواید عسل برای عفونت بدن

۵ مورد از خواص درمانی شگفت‌انگیز عسل

عسل ماده قندی چسبناک، غلیظ و گران‌روی است که توسط زنبور‌عسل در طبیعت ساخته می‌شود. عسل یا همان شهد که در فارسی به آن اَنگَبین گفته می‌شود، ماده قندی غلیظی، سرشار از مواد ویتامینی و مواد مغذی دیگر است. این ماده قندی، علاوه بر خواص تغذیه‌ای، دارای خواص دارویی مختلف نیز است.در پرواز خود به روی گل‌ها، زنبورهای‌عسل از شهد گل‌ها می‌مکند و مقداری از آن شهد را در داخل عسل‌دان ذخیره می‌کنند و به هنگام برگشت، این گرده‌ها در بدن آن‌ها با دیگر موادی مخلوط شده و به صورت قطرات‌عسل در لانه‌هایی که توسط خودشان ساخته می‌شود و به کندو معروف است، ذخیره می‌شوند.

جالب است بدانید که زنبورها هرگز نمی‌خوابند، بنابراین در طول روز به جمع کردن گرده و ذخیره کردن آن در لانه‌های کندو مشغول هستند و در هنگام شب دوباره این عسل‌های ذخیره شده را می‌مکند و در بدن خود با مواد مختلف از جمله دیاستاز مخلوط می‌کنند؛ سپس مقداری از آب آن توسط عسل‌دان در بدن زنبور گرفته شده و دوباره آن را در لانه‌های کندو ذخیره می‌کنند.

در این مقاله از وب‌سایت چرخک بررسی می‌کنیم عسل چیست و خواص درمانی شگفت‌انگیز آن را که ممکن از از آن‌ها بی‌خبر بوده باشید را ذکر خواهیم کرد.

عسل

عسل
عسل

 

عسل چیست؟

عسل ماده چسبنده و غلیظی است که هر چه مقدار آب آن کمتر باشد، چسبندگی و غلظت آن به همان نسبت افزایش می‌یابد و با توجه به منطقه‌ای که زنبور در آن تغذیه کرده و نوع گیاهانی که زنبور برای تهیه از آن استفاده می‌کند، رنگ و غلظت آن نیز متفاوت است. این ماده قندی یک ماده غذایی اسیدی است، ولی به علت قندی که در آن وجود دارد، این حالت اسیدی احساس نمی‌شود و تنها ماده غذایی است که فاسد نمی‌شود؛ البته چنانچه حرارتی بیشتر از ۶۰ درجه ببیند، تمامی خاصیت‌های خود را از دست می‌دهد.

در زمان‌های گذشته، برای مثال در مصر باستان از آن برای مومیایی کردن و حفظ  اجساد مصری‌ها و فراعنه استفاده می‌شده است. این ماده بی‌نظیر، خواص دارویی بی‌شماری دارد و در زخم‌بندی‌ها و ضدعفونی کردن‌ها از آن استفاده می‌شده است و همچنان هم می‌شود. در یک سری مقالات منتشر شده آمده که در مصر باستان از مخلوط‌‌ این ماده مقوی، گندم و جو به‌جای الکل استفاده می‌کردند. امروزه دانشمندان به خواص‌عسل‌طبیعی پی برده‌اند و از آن استفاده‌های فراوانی می‌کنند. علاوه‌بر خود ماده، از لانه زنبور یا همان کندو نیز استفاده‌های بسیاری می‌شود.

خواص درمانی عسل

خواص درمانی عسل
خواص درمانی عسل

 

۱. تاثیرات عسل بر سلامت قلب و عروق

مشکلات قلبی عروقی از شایع‌ترین بیماری‌ها در بین افراد است که این دسته از مردم هرساله هزینه‌های زیادی برای درمان آن متقبل می‌شوند و داروهای تجویزی نیز معمولا با عوارض جانبی همراه هستند.

تحقیقات انجام شده نشان می‌دهند که مصرف عسل باعث کاهش میزان کلسترول کلی و همچنین کلسترول‌های بد (LDL) می‌شود و از انعقاد خون و تجمع پلاکت‌ها که عامل اصلی در ایجاد بیماری‌های قبلی است جلوگیری می‌کند، علت این امر آنتی اکسیدان‌ها، فلاونوئیدها و پلی فنولیک‌های موجود در آن است.

علاوه بر این بخش زیادی از وزن خشک آن را قند‌های ساده (منوساکارید‌ها) تشکیل می‌دهند که به راحتی تمام تجزیه و جذب بدن می‌شوند. همین عامل باعث می‌شود تا انرژی مورد نیاز قلب به سرعت تامین شود و به سلامت آن کمک کند. علاوه بر این یکی دیگر از خواص عسل‌طبیعی این است که باعث تقویت و تحریک قلب و گشاد شدن رگ‌ها می‌شود که نتیجه‌ی آن افزایش جریان خون در شریان‌ها و انشعاب‌های بدن است.

عسل‌طبیعی فشار مایعات بدن را متعادل می‌کند و باعث تنظیم فشار خون و جلوگیری از سکته قلبی می‌شود.

۲. اثر بهبودی بر سرفه و گلودردهای سرماخوردگی و آنفولانزا

اگر چه عسل و البته هیچ ماده‌ی دیگری نمی‌تواند به‌تنهایی درمان سرماخوردگی و آنفولانزا باشد، اما آن می‌تواند به بهبود سرفه‌ها و گلودرد ناشی از سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کند و در نهایت موثر واقع شود.

در تحقیقی که در کشور اوکراین انجام شد، محققان به این نتیجه رسیدند که افرادی که به‌طور منظم و روزانه از آن مصرف می‌کنند، احتمال کمتری دارند تا دچار بیماری‌هایی نظیر آنفولانزا، التهاب ریه و سایر بیماری‌های ویروسی شوند. در توضیح این مورد باید گفت که مصرف این ماده باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و از بروز چنین بیماری‌هایی در افراد جلوگیری می‌کند. در این بین نوع آویشن، یکی از بهترین انواع آن برای مشکلات مجاری تنفسی است چرا که مقدار بالایی آنتی اکسیدان در این نوع وجود دارد.

۳. موثر در بهبود زخم معده

مشکلات معده در بین مردم به‌قدری مختلف و شایع است که بعید است شما یا یکی از افراد خانوادتان دچار یکی از آن‌ها نباشید. نفخ معده، زخم معده، رفلاکس معده و عفونت معده از مهمترین مشکلات معده به شمار می‌آیند که عسل می‌تواند مرهمی مناسب برای آن‌ها باشد.

عسل، یکی از قوی‌ترین مهارکننده‌ها بر ضد التهابات گوارشی و زخم‌های معده‌ای است که توسط باکتری‌ها به وجود آمده‌اند. اگرچه رژیم غذایی نامناسب عاملی مهم در ایجاد زخم معده است اما باکتری هلیکو‌پیلوری یکی از عوامل اصلی در ایجاد این عارضه ناخوش است. در پژوهشی که در سال ۲۰۱۶ صورت گرفت،محققان به این نتیجه رسیدند که این ماده جادویی خاصیت ضد باکتریایی و ضد میکروبی دارد و می‌تواند هلیکوباکتر پیلوری که عامل ایجاد زخم معده است را نابود کند.

پیشنهاد می‌شود به‌منظور بهره‌مند شدن از خواص این ماده برای بهبود زخم معده، از محلول عسل و آب ولرم استفاده شود. استفاده از این ترکیب قبل از خواب منجر می‌گردد که اسید معده به حالت مطلوب خود برسد و فرد دچار حمله‌های معده‌ای نشوند.

۴. استفاده برای زخم‌ها و سوختگی‌ها

همانطور که در ابتدای این مقاله نیز گفته شد از اولین فوایدی که مورد استفاده فرهنگ‌های مختلف بوده است، استفاده از آن به عنوان یک مرهم مناسب برای التیام زخم‌ها و سوختگی‌ها رایج بوده است.

از این ماده تقریبا برای انواع زخم و سوختگی مانند سایش، آبسه، واریس، جذام، سوختگی و …مورد استفاده قرار می‌گیرد. گفته می‌شود روس‌ها و آلمانی‌ها در جنگ جهانی اول از آن برای بهبود سریع‌تر جراحات و سوختگی‌ها استفاده می‌کرده‌اند.به طور کلی رطوبت کمی که این ماده قندی دارد در کنار فشار اسمزی زیاد می‌گردد و اسیدی بودن آن باعث توقف فعالیت‌های عوامل عفونت‌زا و میکروب‌ها می‌شود. به علت ساختار صمغی‌مانند خود و همچنین قابلیت شستشوی آسانی که دارد، در بهبود انواع سوختگی و اگزما بسیار مناسب است.

قراردادن آن بر روی پوست سوخته‌شده باعث می‌شود که از ورود و برخورد هوا با پوست و تاول زدن آن جلوگیری شود و درد را کاهش دهد.کافی است مقداری از آن را بر روی محل زخم یا سوختگی بمالید (تمامی سطح را بپوشاند) و آن را با گاز استریل ببندید و هر روز پانسمان را عوض کنید.

۵. عسل و دیابت

افراد دیابتی و خانواده‌هایشان همیشه با سوالی مهم در مورد عسل مواجه می‌شوند و آن سوال هم این است که آیا عسل برای افراد دیابتی مفید است یا مضر؟

باید گفت که افراد دیابتی هم می‌توانند بسته به درجه قند خون خود و این که چقدر کنترل‌شده است از آن استفاده کنند. البته باید آن را جایگزین قند مجازشان کنند. اما آیا عسل برای این افراد خواصی هم دارد؟

در سال ۲۰۰۴ مطالعه‌ای نه چندان گسترده بر روی عسل و شکر و تاثیر آن‌ها بر روی سطح قند خون انجام شد. نتایج نشان داد که محلول ۷۵ گرمی از عسل چه در افراد داری دیابت و چه در افرادی که اصلا دیابت ندارند بعد از ۳۰ دقیقه سطح قند خون را بالا می‌برد، اما این میزان نسبت به محلول ۷۵ گرمی شکر کمتر است. اما نکته اینجا بود که پس از گذشت دو ساعت از انجام این آزمایش، قند خون افرادی که عسل مصرف کرده بودند در سطح پایین‌تری از افرادی که قند مصرف کرده بودند قرار گرفت.

همچنین در مطالعه‌ای که در کشور خودمان بر روی ۴۸ بیمار دیابتی نوع۲ به مدت ۸ هفته به منظور شناسایی فواید عسل برای دیابت انجام شد نتایج زیر حاصل شد:

این بیماران به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه نخست به مدت هشت هفته با عسل تغذیه شدند و گروه دوم با آن تغذیه نشدند. در پایان با اندازه‌گیری قند خون ناشتا در این دو دسته نشان‌داده‌شد که تفاوتی بین قند خون گروهی که مصرف کرده بودند و گروهی که مصرف نکرده بودند وجود نداشت.

نکته دارای اهمیت آن است که بیماران دیابتی باید حتما قبل از گنجاندن‌عسل در برنامه غذایی خود با پزشک خود مشورت کنند، چرا که میزان مصرف آن بسیار وابسته به درجه بیماری فرد بیمار است.

 

مضرات مصرف عسل

مضرات مصرف عسل
مضرات مصرف عسل

 

در مصرف این ماده نیز همانند دیگر مواد طبیعی باید تعادل را رعایت کرد. از مضرات آن این است که مصرف زیاد از حد آن ممکن است به بالا رفتن قند شما و ایجاد حالت‌های آلرژیک به دلیل وجود آنتی‌بادی بالا، منجر شود. البته باید یادآور شد که عسل در کودکان و نوزادان تا دو سال منع مصرف دارد؛ زیرا به‌دلیل وجود سم بوتولیسم، ممکن است در معده نوزادان هضم نشده و ایجاد مسمومیت نماید. از آنجایی که این ماده دارای آنتی اکسیدان‌ها، قندها‌، اسید و مواد معدنی و ویتامین زیاد است، باید در مصرف آن دقت نمود؛ زیرا با بعضی داروها از جمله داروهای کلیوی و معده ممکن است تداخل دارویی ایجاد نماید.

 

اگر به این دسته از مقالات علاقه‌مند هستید پیشنهاد می‌کنیم مقالات زیر را که توسط مجموعه چرخک تهیه شده است از دست ندهید:

پیام بگذارید