فتوژنیک
در عکاسی به سوژههای خوش عکس فتوژنیک گفته میشود، هر عکاسی بعد از زمانی کوتاه به این نتیجه میرسد که بعضی از سوژههای فتوژنیک و برخی دیگر فتوژنیک نیستند، سوژههای فتوژنیک دارای ویژگیهایی هستند که در این مبحث ب
ه آنها میپردازیم.
همواره احتمال گرفتن عکس خوب از سوژههای جاندار و یا غیرمعمولی بیشتر از سوژههای بیجان و سوژههایی است که بارها از آنها عکاسی شده است. سوژههایی که میتوان از آنها به صورت کلوزآپ (نمای نزدیک) عکس گرفت، از سوژههای درهم و مغشوش فتوژنیکترند. به طور کلی میتوان گفت: سادگی، نظم و وضوح از ویژگیهای اصلی سوژههای فتوژنیک است. بنابراین چنانچه سوژهای فوقالعاده پیچیده باشد، باید ابتدا تمامی آن را در یک عکس و سپس بخشهای مختلف و یا جزییات آن را به وسیله چند کلوزآپ نشان داد. درصورتی که امکان گرفتن عکسهای متعدد وجود نداشته باشد در اغلب موارد میتوان عصاره سوژه را با عکاسی از بخشی از آن به نمایش گذاشت. به عنوان مثال به جای گرفتن عکسی تمامنما از یک نمایشگاه اتومبیل، با گرفتن یک کلوزآپ از جلوی یک اتومبیل زیبا و ناواضح نشان دادن بقیه نمایشگاه در زمینه عکس، حالت و گویایی عکس را حفظ کرد.
وجود خطوط مشخص و متمایز فرم عکس را تقویت میکند و نمایش جزییات در عکس به عکاس امکان میدهد تا یکی از باارزشترین خصوصیات عکاسی یعنی دقت را که برتر از سایر تکنیکهای گرافیکی است به کار گیرد. همچنین بافت سوژه میتواند ویژگیهای سوژه و جنس آن را «چوب، سنگ، چرم، پوست و…» را نشان دهد، به خاطر داشته باشید سطحی که بافت آن مشخص نیست، روح ندارد.
استفاده ریتمیک از یک فرم یا تکرار فرمهای مشابه در ساخت و ساز عکس و یکپارچگی طرح آن تأثیر فراوان دارد و با استفاده از این موضوع میتوانید بر گیرایی عکسهایتان بیفزایید.
در عکاسی از موضوعهای فتوژنیک، لنزهای تله فتو نسبت به لنزهای نرمال و واید برتری دارند، زیرا عکاس را وادار میکند تا از سوژه فاصله بیشتری بگیرد و سبب شود که تناسب ابعاد حقیقی سوژه تا حد زیادی حفظ شود. اصولاً کلوزآپها از عکسهای تمامنما جالبترند، چون سوژه را دقیقتر و در مقیاس بزرگتر نشان میدهند. درخصوص نورپردازی در سوژههای فتوژنیک نور پشت دراماتیکترین شکل نورپردازی بوده و هم از لحاظ زیبایی و هم از حیث قدرت بر نور جلو یا پهلو برتری دارد.
