تحقیقات نشان میدهد که ظرفیت حافظهی انسان حدود یک میلیون گیگابایت است. به عبارت دیگر مقدار حافظه انسانها به اندازهی بیش از ۳۰ هزار گوشی iPhone7 با حجم ۳۲ گیگابایت میباشد. همچنین شاید برای شما جالب باشد که بدانید مغز انسان، حافظه لازم برای نگه داشتن ۳ میلیون ساعت فیلم را داراست

. بنابراین هرچقدر از حافظهی خود بیشتر بهره بگیریم، قدرت و سرعت یادگیری ما نیز افزایش مییابد.
در این مقاله از چرخک قصد داریم راهکارهایی برای تقویت حافظه و عواملی که باعث کاهش حافظه میشوند را مطرح کنیم. پس تا پایان، ما را همراهی کنید.
راهکارهایی برای حداکثر عملکرد تقویت حافظه
در ابتدا این سوال مطرح میشود که چگونه میتوانیم از حداکثر عملکرد حافظهی خود استفاده کنیم؟ و چه راهکارهایی برای تقویت حافظه وجود دارد؟
در پاسخ به این سوالات باید بگوییم همانطور که برای تناسب اندام، راه حلهایی از جمله ورزش و رژیمهای غذایی وجود دارد، برای این که بتوانیم از حداکثر توانایی حافظهی خود نیز بهره ببریم، روشهای سادهای وجود دارد که در ادامه، راهکارهایی برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد آن، بیان می کنیم.
۱- خوردن برخی از میوهها مانند نارنگی، عناب، انار، انگور، آووکادو و بلوبری سبب تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز میشود.
۲- سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کرفس، کاهو، اسفناج و چغندر با دارا بودن ویتامینها و انواع مواد مغذی، به شاداب بودن و تقویت حافظه و مغز کمک بسیاری می کنند. پس خوردن این سبزیجات مفید و شگفت انگیز را فراموش نکنید.
۳- روغن رزماری دارای ماده معدنی کارنوسیک اسید است که از پیری و نابودی سلولهای مغزی جلوگیری میکند و باعث افزایش حافظه و رشد مجدد موی سر میشود. همچنین دانشمندان کشف کردند که بوییدن گیاه رزماری، تاثیر بسیار زیادی در تقویت حافظهی بلند مدت دارد.
۴- یکی از بهترین معجونها برای افزایش حافظه و تمرکز، ترکیب عسل و گردو میباشد که فواید بسیار دیگری هم از جمله کاهش فشار خون، بهبود زخم معده و پیشگیری از التهاب و ورم پروستات نیز دارد. همچنین مصرف گردو به تنهایی، برای بهبود کارکرد مغز موثر است.
۵- قهوه اگر به اندازه مصرف شود، می تواند حافظهی بلند مدت و حافظه فضایی را بهبود ببخشد.
۶- تخمه کدو سرشار از مواد معدنی از جمله روی و منزیم است که از بیماری آلزایمر جلوگیری میکند و باعث افزایش هوش و تقویت حافظه میشود.
۷- مصرف چای به همراه کشمش، خواص شگفت انگیزی دارد و باعث تقویت حافظه، کاهش استرس، خوشبو کردن دهان و بسیاری از موارد مثبت دیگر میشود. بنابراین سعی کنید به جای مصرف مداوم چای با قند و شکر، گاهی اوقات از کشمش استفاده کنید، اما این نکته را هم درنظر بگیرید که از مصرف بیش از حد کشمش و انواع میوههای خشک با چای، به علت کالری زیاد و قند آزاد موجود در آنها پرهیز کنید.
۸- تحقیقات انجام شده نشان میدهد که دود کندر و اسپند سبب افزایش حافظه، تمرکز و خلاقیت میشوند و همینطور برای پاکسازی محیط منزل و کار، مناسب میباشند.
۹- انجام یوگا و مدیتیشن به طور مستمر، از زوال عقل و آلزایمر در بزرگسالی جلوگیری میکند و موجب افزایش قدرت یادگیری کلامی و تقویت حافظه میشود.
۱۰- خواب کوتاه بعد ازظهر با بازسازی هورمونی و سلولی، باعث شادابی و بهبود عملکرد حافظه و خلاقیت میشود.
۱۱- سکوت موجب تقویت عملکرد سلولهای ناحیه هیپوکامپ مغز و در نتیجه بهبود عملکرد مغز و حافظه میشود. این سلولها مسئول حافظه، یادگیری و احساسات هستند و تحقیقات نشان میدهد که دو ساعت سکوت در طول شبانهروز، منجر به تولید آنها میشود.
مواردی که در بالا گفته شد، راهکارهایی برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز هستند و لازم به ذکر است که عوامل بسیار دیگری هم وجود دارد که در روند رشد و تقویت حافظه موثر میباشند و بهکارگیری آنها موجب سلامت و شادابی مغز میشود.
اما چه عواملی سبب کاهش و ضعف حافظه میشوند؟
در مقابل راه حلهایی که در بالا برای تقویت حافظه گفته شد، عوامل بسیاری هم وجود دارد که باعث کاهش و ضعف حافظه میشوند که در ادامه به برخی از آن ها اشاره میکنیم.
۱- بیخوابی و عدم داشتن خواب کافی، موجب ضعف عملکرد حافظه میشود.
۲- کمبود برخی از ویتامینها و مواد معدنی در بدن، باعث کاهش حافظه میشود.
۳- استعمال دخانیات و مصرف الکل خطرات زیادی از جمله، کاهش خون رسانی به مغز و تغییر مواد شیمیایی درون مغز را به همراه دارد که این عوامل موجب آسیب جدی به حافظه میشوند.
۴- نگرانی و استرس یکی از شایعترین دلایل فراموشی در جلسهی امتحان و مواقع حساس میباشد. پس باید سعی کنیم در این مواقع آرامش خود را حفظ و با انجام تمرینات مناسب، استرس خود را مدیریت کنیم تا دچار فراموشی لحظهای و موقت نشویم.
۵- کهلوت سن و پیری به تدیج سبب بیماری آلزایمر و فراموشی میشود، بنابراین میتوان با حل جدول، سودوکو، بازیهای معمایی و سایر مواردی که مغز را وادار به فکر و تمرکز میکند، از این روند طبیعی جلوگیری کرد.
موارد بالا از جمله مهمترین دلایل کاهش حافظه هستند، اما مسائلی مانند ضربه به سر، سکته مغزی و مصرف برخی از داروهای ضدافسردگی و آرامبخشها نیز میتواند موجب ضعف عملکرد حافظه شود. پس شما میتوانید با راهکارهایی که برای تقویت حافظه گفته شد، ذهن و حافظهی خود را همیشه شاداب و سرزنده نگه دارید.