۱۴ بهمن، روز فناوری فضایی چه روزی است

با روز ملی فناوری فضایی آشنا شوید

روز فناوری فضایی چه روزی است؟

۱۴ بهمن‌ماه هر سال زا روز ملی فناوری فضایی نامیده اند در این روز ایران با پرتاب موفقیت‌آمیز ماهوارهٔ امید در تاریخ ۱۴ بهمن‌ماه سال ۱۳۸۷ به کشورهای دارای توانایی پرتاب ماهواره پیوست. پس از این روز، ایران هر سال در این روز سالگرد پرتاب این ماهواره را جشن می‌گیرد

جهت مشاهده مناسبت های بهمن ماه کلیک کنید 
روز ملی فناوری فضایی
روز ملی فناوری فضایی

ماهواره امید چه نوع ماهواره ای است؟

ماهواره ایرانی امید اولین ماهواره نخستین ماهواره تمام ایراین ساخت ایران بود که در تاریخ ۱۴ بهمن سال ۱۳۸۷ توسط مهندسان ایرانی ساخته شد این ماهواره به وسیله موشک “سفیر ۲” در مدار زمین قرار گرفت. 

امید، نخستین ماهواره ساخت ایران بود که ساخت تمام تجهیزات آن در عرضه بومی سازی فناوری فضایی از اسفند سال ۱۳۸۴، در سازمان فضایی ایران آغاز شد

ماهواره امید با هدف برقراری ارتباط متقابل ماهواره و ایستگاه زمینی، تعیین مشخصات مداری و تله متری مشخصات زیر سامانه‌ها در مدار زمین قرار گرفت. این ماهواره هر ۲۴ ساعت ۱۵ بار به دور زمین می‌چرخید و در هر دور، دو بار به وسیله ایستگاه‌های زمینی دورسنجی و بردسنجی کنترل و هدایت می‌شد

پرتاب این ماهواره  باعث شد نام ایران در بین کشورهای دارای فناوری ماهواره‌ای در جهان ثبت شود. دیگر کشورهای دارای ماهواره مستقل بر مدار زمین شامل شوروی، ایالات متحده آمریکا، فرانسه، ژاپن، چین، انگلستان، هند و اسرائیل می‌شود.

سازمان فضایی ایران

سازمان فضایی ایران به اختصار ایسا که در حال حاضر در حال توسعهٔ فناوری ساخت ماهواره در ایران است

سازمان فضایی ایران دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است و به صورت مؤسسهٔ دولتی وابسته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اداره می‌شود.این سازمان اجراکنندهٔ مصوبات شورای عالی فضایی است، که تصمیم‌گیری در مورد استفاده صلح‌آمیز از فضا در کشور را به عهده دارد. سرپرستی سازمان فضایی ایران برعهدهٔ حسن سالاریه معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و دبیر شورای عالی فضایی است.

تاریخچه سازمان فضایی ایران

تاریخچهٔ سازمان فضایی ایران به اوایل دههٔ ۵۰ خورشیدی بازمی‌گردد. در سال ۱۳۵۲، مرکز سنجش از راه دور ایران جهت فراهم آوردن امکان استفاده از ماهواره برای سازمان برنامه و بودجه بنیانگذاری شد. بر اساس تصمیم مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۷۰، این مرکز زیر نظر وزارت پست و تلگراف و تلفن قرار گرفت.

در پی مواد ۸ و ۹ مصوبهٔ ۶۸۱۵۹ مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۲، شورای عالی فضایی با عضویت چندین نهاد دولتی و ریاست رئیس‌جمهور تشکیل شد. سازمان فضایی ایران بر اساس همین مصوبه تشکیل گردید، و ریاست آن را دبیر شورای عالی فضایی برعهده دارد.

تاریخچه ماهواره ای و موشکی ایران

ایران در سال ۱۳۳۸ با عضویت در سازمان ملل، “مرکز سنجش از راه دور ملی ایران” را تحت برنامه‌ای با عنوان “استفاده بشر از فضای خارج از جو” در تهران افتتاح کرد. مهمترین وظایف این مرکز انجام امور سنجش از راه دور، تعیین مکان‌های مناسب برای راه اندازی بخش‌های مختلف فضایی مانند پایگاه‌های دریافت اطلاعات و پرتاب ماهواره بود. در واقع محرک اصلی فعالیت فضایی در ایران سنجش از راه دور، مدیریت بحران، پدافند غیرعامل و سیستم ناوبری و همچنین علاقه به مطالعات فضا و نجوم بود.
ایران در سال ۱۳۷۷ موفق شد موشک بالستیک با نام “شهاب ۳” را تولید کند که در ابتدای آزمایش دارای برد ۱۳۰۰ کیلومتر بود و سپس با تلاش مهندسان برد آن به ۲۱۰۰ کیلومتر رسید. این موشک در سال ۱۳۸۲ به طور رسمی به آمار موشک‌های ایران اضافه شد. سپس دو سال بعد  ایران موشک “شهاب ۴” را با هدف پرتاب ماهواره تولید کرد. متخصصان ایرانی در سال ۱۳۸۴ طی قراردادی با روسیه، برنامه پرتاب اولین ماهواره ایرانی به نام “سینا ۱” را تدوین و اجرا کردند. بار دیگر در تاریخ ۱۵ بهمن سال ۱۳۸۶، یکی از موشک‌های فضایی ماهواره‌بر ایران با ماموریت حمل ماهواره با نام “کاوشگر ۱” در فضا قرار گرفت. و بعد از آن در سال ۱۳۸۷ ماهواره امید با تلاش مهندسان ایرانی تولید و در مدار زمین قرار گرفت که باعث نام گرفتن این روز به نام  “روز فناوری فضایی “شد

 

جهت مشاهده مناسبت های بهمن ماه کلیک کنید 
پیام بگذارید