۳ تکنیک کاربردی در آموزش عکاسی عمومی
تکنیک هایی که در عکاسی عمومی باید آموزش ببینید
پیش از این در پایگاه علمی سرگرمی چرخک مقالات زیادی در مورد آموزش عکاسی عمومی نوشته ایم در این مقاله بنا داریم به نکات دیگری در این باره اشاره کنیم
تکسچر TEXTURE
ساختمان و کیفیت سطح اشیا و اجسام مانند صافی، زبری، نرمی، برآمدگی، فرورفتگی و غیره را در عکاسی به اصطلاح «تکسچر» میگویند. در عکاسی سیاه و سفید و رنگی، معمولاً نمایش و ارائه کیفیت از سطح اجسام، روش بسیار باارزشی محسوب میشود و با کمک آن میتوان عکسهای دوبعدی را به صورت سه بعدی نمایش داد. همچنین این روش میتواند نقش مؤثری در بیان مطلب و تأثیر آن بر بیننده داشته باشد، البته نباید این مطلب را فراموش کرد که نمایش این کیفیت در عکاسی بستگی مستقیم به نوع و نحوه نورپردازی و نور موجود در صحنه دارد، آنچه از نور و نورپردازی موردنظر است، میتواند نورهای طبیعی یا مصنوعی باشد.
با نورپردازی تند و شدید و مستقیم میتوان سایههای اغراقآمیز و با نورپردازی انعکاسی و غیرمستقیم عکسهای بدون سایه و ملایم به وجود آورد، تکنیک و به کارگیری وسایل و امکانات دوربین و نحوه نورپردازی صحنه حایز اهمیت است و توانایی عکاس از نقطه نظر ارائه تصویری کیفیت سطح اجسام و اشیا «تکسچر» نیاز به مهارت و تجربه کافی دارد، ولی نباید کار را چندان سخت دانست.
برای مبتدیان و آماتورهای کمتجربه پیشنهاد میکنیم ابتدا عکسهایی از افراد مسن خانواده تهیه کنند، چین و چروک و خطوط صورت و سطح پوست بدن هم از اهمیت خاصی برخوردار
است. در مرحله بعد سعی کنید از سطح اجسام و اشیایی که از نظر کیفیت برجستهتر یا زمختتر هستند مثل چوب، برگ، سطوح معماری، گل و غیره با نورپردازیهای مختلف عکسبرداری کنید.
درحال حاضر نگاتیوهای مخصوصی تولید میشوند که دارای زمینهای با فرمهای مختلف هستند و با نگاتیو اصلی منطبق شده و سپس چاپ میشوند تا بتوان هر عکسی را با منظوری خاص نمایش داد، همچنین با استفاده از نرمافزار فتوشاپ میتوانید زمینههای مختلفی برای عکسهایتان بسازید به خاطر داشته باشید به کار بردن این شیوه در بعضی از عکسها باعث افزایش زیبایی آن میشود.
با نورپردازی غیر مستقیم می توان عکس های بدون سایه وملایم بوجود آورد
وایت بالانس
عملکرد چشم ما طوری است که معمولاً شرایط مختلف نوری را با دمای مختلف رنگی هماهنگ میکند. یک دوربین دیجیتال برای داشتن یک عملکرد خوب رنگی باید پایهای را که همان رنگ سفید میباشد، تشخیص دهد سپس براساس همین نقطه پایه، دیگر رنگها را میتواند محاسبه کند، مثلا اگر به یک دیوار سفید رنگ نور زرد بتابانیم
آن دیوار به رنگ زرد دیده میشود و اما در واقع سفید رنگ است، در صورت تنظیم وایت بالانس به صورت دستی دوربین به خوبی میتواند تشخیص دهد که رنگ دیوار باید سفید باشد و ازاینرو تمام رنگهای دیگر را با هم هماهنگ میکند تا دیوار به رنگ سفید دیده شود.
اگر میشد به دوربین بگوییم کدام شیء در اتاق سفیدرنگ است و باید در عکس سفید بیفتد دوربین میتوانست تفاوتهای کنونی آن شیء و دمای صحیح سفید را تشخیص دهد و همه رنگها را با آن اختلاف تغییر دهد.
امروزه تمام دوربینهای دیجیتال ویژگی تنظیم اتوماتیک وایت بالانس (AWB) را دارند، باتوجه به مارک دوربین بعضی از آنها بهتر کار میکنند، در کل AWB برای هوای ابری و آفتابی بسیار خوب کار میکنند، اما در نورهای تنگستن (زردرنگ) یا فلورسنت و (آبی رنگ) که بیشتر در منازل و مکانهای سربسته استفاده میشود، بهتر است از تنظیم دستی وایت بالانس استفاده شود.
دوربینهای پیشرفته دیجیتال این امکان را دارند تا بتوانیم به طور دستی این بالانس سفیدی را انجام دهیم.
با تنظیم کادر کامل دوربین روی یک ورقه یا کارت سفیدرنگ و فشردن دگمه AWB (بالانس سفید خودکار) یا با تنظیم آن در منوی دوربین بالانس سفید را انجام میدهد بعد از آن هر عکسی دمای طیف نور مناسب خود را خواهد داشت. این کار بسیار ساده است و نباید از انجام آن بترسید و بعد از آن میتوانید ببینید که کیفیت عکسهای خانگی که در زیر نور مهتابی یا نور زرد گرفته شده است بسیار بهتر شده است.
توجه داشته باشید هنگام تنظیم دوربین روی ورقه سفید رنگ ورقه کاملاً در زیر نور چراغ اتاق باشد، با تنظیم مناسب وایت بالانس میتوانید عکسهای بهتری بگیرید.

درجه های مختلف کلوین ((دمای رنگ )) که در منوی وایت بالانس دوربین وجود دارد باعث تغییر رنگ سوژه می شود و عکاسان خلاق می توانند از این خاصیت برای گیرا تر شدن موضوع استفاده کنند.
فیلترها

فیلتر عبارت است از یک قطعه شیشه یا پلاستیک رنگی یا بیرنگ که به منظور اصلاح و کنترل رنگها و نورها و یا ایجاد حالتهای زیبای تصویری در جلوی لنز دوربین نصب میشوند. فیلترها در رنگها و اشکال متنوعی ساخته شدهاند، ولی به طور کلی میتوان آنها را در ۵ گروه طبقهبندی نمود.
۱- فیلترهای رنگی: از این فیلترها برای غلظت رنگها و یا اصلاح و متعادل کردن رنگ نورها استفاده میشود. برای مثال رنگ اغلب نورهای مصنوعی و همچنین نور طبیعی خورشید به هنگام طلوع و غروب به علت کم بودن دمای «رنگ» آنها متمایل به قرمز و زرد است. در چنین شرایطی برای طبیعی شدن رنگهای عکس میتوانید از فیلترهای رنگی استفاده کنید. هر فیلتر نور همرنگ خود را عبور داده و نور مکمل رنگ خود را جذب میکند؛ یعنی هر فیلتر رنگ همرنگ خود را روشنتر و رنگ مکمل خود را تیرهتر میکند. رنگ زرد مکمل آبی، فیروزهای مکمل قرمز و ارغوانی مکمل رنگ سبز است. برای مثال فیلتر زرد، رنگ زرد را روشنتر و رنگ آبی را تیرهتر میکند.
۲- فیلترهای خنثی: فیلترهای بیرنگی هستند که در درجههای مختلف برای کاهش و یا خنثی کردن نورهای شدید به کار میروند. این فیلترها تأثیری در رنگ ندارند.
۳- فیلترهای پلاریزر: از این فیلترها برای منحرف کردن انعکاس نورهای مزاحم و درخشندگی اجسام شیشهای، براق و موارد مشابه استفاده میشوند.
۴- فیلترهای ماوراء بنفش: این فیلترها برخلاف فیلترهای دیگر تأثیر چندانی در میزان نورها و رنگها نداشته و آنها را اغلب به منظور حفاظت از لنز دوربین درمقابل گرد و غبار و غیره به طور دایمی در جلوی لنز نصب میکنند. این فیلترها با نام (Skylight1A) و (UltraViolet) به فروش میرسند.
۵- فیلترهای افههای مخصوص عکاسی: از این فیلترها برای ایجاد حالتهای زیبای تصویری استفاده میشود. بعضی از این فیلترها عبارتند از:
فیلترهای منشوری چند تصویری، ستاره زن، مهآلود، لطافت، کنتراست، بزرگنمایی، ازدیاد عمق میدان، دورنگی، رنگینکمان و غیره.
در عکاسی دیجیتال میتوان بعد از عکاسی به وسیله نرمافزارهای مختلف از قبیل فتوشاپ عملکرد فیلترهای مختلف را بر روی عکس گرفته شده اعمال نمود.
