رفتن به مطلب
لطفا جهت استفاده از تمام مطالب ثبت نام کنید ×
انجمن های دانش افزایی چرخک
لطفا جهت استفاده از تمام مطالب ثبت نام کنید

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در 8 مهر


irsalam

ارسال های توصیه شده

مهمترين رويدادهاي ايران و جهان در طول تاريخ در اين روز 30 سپتامبر

 

0930esmaeil.jpg

ايران اندوه شاه اسماعيل صفوي از تصرف بحرين به دست پرتغالي ها و تصميمي را که به اجرا درآورد

شاه اسماعيل صفوي كه پس از گذشت پنج سال هنوز در اندوه شكست چالدران بود سي ام سپتامبر 1519 از تصرف بحرين توسط پرتغالي ها آگاه شد، و اين خبر ناگوار براندوه او افزود، زيرا به سبب نداشتن نيروي دريايي و اسلحه آتشين نمي توانست كاري انجام دهد.

وي همان روز (سي ام سپتامبر 1519) پس از آزمايش خوشنويسان داوطلب كار در دفتر اختصاصي و مردود كردن همه آنان، مقامات كشوري و لشكري را به مذاكره فوري براي رسيدگي به دست اندازي هاي مكرر پرتغاليها به جزاير ايران در خليج فارس فراخواند. در اين جلسه قرار شد كه يك بودجه محرمانه در اختيار افراد محلي قرار داده شود كه پرتغالي ها را در جزاير متصرفي راحت نگذارند تا بعدا راهي براي اخراج آنان به دست آيد. شاه اسماعيل سپس عزم سفر نخجوان كرد.

شهاب مرواريدخوشنويس ويژه تحرير نامه هاي شاه اسماعيل نزديك به سه سال پيش از اين فوت شده بود و در اين مدت؛ خوشنويس ديگري كه بتواند نظر شاه را جلب كند تا جاي او را در دفتر اختصاصي بگيرد يافت نشده بود، زيرا شاه اسماعيل شخصا از خوشنويسهاي داوطلب امتحان بعمل مي آورد.

 

 

منبع : Iranians History On This Day: تاريخ ايرانيان در اين روز

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

مقایسه تاریخی ارزش ریال ایران با دلار آمریکا و پاوند انگلستان هشتم مهرماه سال 1310 هجري خورشيدي (30سپتامبر 1931 ميلادي)، دولت وقت تهران ارزش برابري پاوند انگليسي را از 90 ريال به 68 ريال پايين آورد. در آن زمان، لیره انگلیسی (پاوند استرلینگ) همانند دلار امروز پول اول جهان بود. در همين روز در سال 1319 (1940 میلادی) و تحت تاثیر اخبار جنگ جهانی، دولت تهران نرخ پاوند انگلستان را به 140 ريال و دلار آمريکارا به 35 ريال افزايش داد. ارزش دلار آمریکا در دهه 1330 (1950 میلادی) به هفتاد ريال بالا برده شد كه تا پيروزي انقلاب سال 1357 و حتي يک سال و چند ماه پس از آن در همين نرخ باقي بود. در سال 2008 (1387 هجري خورشيدي) بهاي هر دلار آمريکا در تهران اندکی بيش از 950 تومان و 122 بار بیشتر از سال 1358 (1979 ميلادي) بود و در مهرماه 1390 ارزش برابری دلار آمریکا با ریال ایران در بازار آزاد تهران، هردلار آمريکا بیش از 1250 تومان است (سیصد تومان و به عبارت ديگر؛ یک چهارم بیش از 3 سال پیش)، حال آنکه درآمد ايران از نفت نسبت به سال 1958 و 59 چند برابر شده است!. باید دید که عیب کار در کجاست؟!.

 

0930note100.jpg

 

اسكناس صد ريالي منتشره در سال 1313

 

 

0930note50.jpg

اسكناسهاي 50 ريالي منتشره در سال 1317

 

 

0930note200.jpg

 

اسكناسهاي 200 ريالي منتشره در سال 1353

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

0930mosadeq.jpg

 

مصدّق: هرجا که مردم هستند؛ همانجا مجلس است

 

دكتر مصدق در بهارستان روي دوش مردم ( بدون محافظ ) تظاهرات مردم بر ضد برخي نمايندگان مجلس كه از پنجم مهر ماه 1330 آغاز شده بود در پنجمين روز هم ادامه داشت. چهارم مهرماه كه دكتر مصدق نخست وزير وقت به مجلس رفته بود كه گزارش اخراج انگليسي ها از صنايع نفت را بدهد برخي از نمايندگان به آن جلسه حاضر نشده بودند. دكتر مصدق به بهارستان بازگشته بود و در اين ميدان، در حالي كه مردم اورا روي دست بلند كرده بودند گفته بود: هرجا كه مردم هستند همانجا مجلس است و من گزارش خود را مستقيما به مردم مي دهم كه از روز بعد تظاهرات بر ضد نمايندگان مخالف آغاز شد و چند روز ادامه يافت. مردم همچنين هفتم مهر آن سال را تعطيل عمومي اعلام كرده بودند تا همگي در تظاهرات شركت كنند. با وجود تظاهرات و راهپيمايي هاي عظيم آن روز (هفتم مهرماه 1330)، اين تظاهرات در روزهاي بعد هم ادامه يافت.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

در قلمرو انديشه

 

0930kondoyak.jpg

Condillac

 

عقايد؛ اکتسابي هستند و نتيجه عقل و شعور و تجربه فرد (فرضيه تشکل ها) امروز سالروز درگذشت «دو كندياك Etienne Bonnot de Condillac » فيلسوف فرانسوي معتقد به جدايي روح و جسم از يكديگر و مادر زادي نبودن «تمايل به عقايد» است. وي که در 1715 به دنيا آمده بود 30 سپتامبر سال 1780 و در 65 سالگي درگدشت. کندوياک که در علم منطق، روانشناسي و اقتصاد هم صاحب نظر بود به آموزش و پروش مردم و کسب معلومات و اطلاعات توجه ويژه داشت و از فلاسفه Sensationalism بود و عقيده داشت که عقايد؛ اکتسابي و نتيجه عقل و شعور و مجموعه حواس يک فرد هستند و ذاتي نيستند.

کندياک در چند تاليف مهم خود ثابت كرده است كه مجموعه معلومات و اطلاعات يك فرد كه عقل و شعور او را شكل مي دهد؛ و تجربه وي از زندگي روزمره و وضعيت اداره جامعه (حكومت) كه بر حواس او تاثير مي گذارد باعث ايجاد عقيده و يا تمايل به عقايد در آن فرد مي شود كه افراد متشابه العقيده هماهنگ هستند و به سوي يكديگر جذب و نزديك مي شوند و از همين جاست كه تشكّل (حزب ـ گروه ـ جنبش) به وجود مي آيد. بنابراين؛ «عقيده» ذاتي نيست و اكتسابي است، و با چگونگي آموزش و پرورش و وضعيت محيط رشد فرد نسبت مستقيم دارد. انديشمندان تاكنون از اصولي كه «كندياك» به دست داده است استفاده فراوان برده و به آنها استناد كرده اند. برپايه نظريه كندياگ در باره تشكيل حزب و گروه، اين فرضيه به وجود آمده كه ورود فرد و يا افراد كه تشابه واقعي عقيدتي ندارند ـ با هر انگيزه از جمله فرصت طلبي ـ به يك حزب و جمعيت باعث انحراف و شكست اين حزب مي شوند. اخيرا ثابت شده است كه شكست احزاب كمونيست اروپاي شرقي (و حتي شوروي) به همين دليل بوده است.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

در قلمرو ادبيات زادروز نويسنده داستان «صبحانه در تيفاني»

 

0930capote.jpg

Truman Capote

 

۳۰ سپتامبر ۱۹۲۴ ـ زادروز نویسنده داستان

 

f23f1000fa82d40ef0b58bedcc944312.jpg

امرو زادروز «ترومن کاپت » داستان نگار آمریکایی است که سی ام سپتامبر ۱۹۲۴ به دنیا آمد و ۲۵ اوت ۱۹۸۴ در گذشت.معروفترین ناول او « صبحانه در تیفانی » عنوان دارد که برپایه آن یک فیلم سینمایی تهیه شده است.

 

 

 

 

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

ساير ملل

سفرنامه اي كه به استعمار شرق كمك بسيار كرد

 

0930orang.jpg

 

اورنگ زيب

 

 

نخستين چاپ سفرنامه «جميلي چاره ري» به زبان لاتين در باره شرق به ويژه هند، سي ام سپتامبر سال 1697 در ناپل انتشار يافت. «چاره ري» كه يك پزشك بود ضمن سفر خود به شرق در مارس 1695 در هند با «اورنگ زيب» امپراتور مغولي گوركاني) اين كشور ملاقات كرده بود. «چاره ري» در باره دربار اورنگ زيب و سازمانهاي اداري او نوشته است: ارتش نيم ميليوني اورنگ زيب ديگر آن مغولهايي نيستند كه خاورميانه و اروپا را تصرف كردند. آنان عده اي خوشگذران، شيك پوش، راحت طلب و شكم گنده هستند كه تنها هنرشان سوار شدن بر اسبهاي زيبا و رژه رفتن از برابر امپراتور و شاد كردن اوست. اين ارتش نيم ميليوني برابر ده هزار سرباز واقعي استعداد جنگيدن ندارد. «پارسي» زبان دربار امپراتور هند است و مكاتبات دولتي با اين زبان انجام مي شود. امپراتور كه عِرق هندي ندارد تلاش نكرده است تا يكي از چندين زبان هندي را جانشين پارسي كند. دستگاه اداري امپراتوري فاسد است و انجام هر كاري را با دادن رشوه مي توان از كاركنان دولت خواست. مقامات همه دروغ مي گويند و چاپلوس هستند. حسابداران امپراتور دو نوع دفتر محاسبات دارند كه يكي از انها خصوصي است و در آن حسابها را به خطي مي نويسند كه خواندنش كار هركس نيست و طبق تحقيق من، آن خطوط همانا عدد نويسي ايران در دوره ساسانيان است كه پارسيان مهاجر آن را براي خود محفوظ داشته اند. معماران و مباشران امپراتور از مردم اصفهان هستند كه در هوشمندي معروفند و كارگاههاي اسلحه سازي امپراتور توسط صنعتگران دعوت شده از شيراز و كرمان اداره مي شود و اخيرا عده اي را هم از يزد آورده اند تا كار جمع آوري مالياتها را به آنان بسپارند، زيرا مردمي دقيق و درستکارند و ....

به نوشته برخي از مورخان، مفاد همين سفرنامه كه بعدا به زبانهاي مختلف انتشار يافته است، اروپاييان را تشويق به استعمار هند كرد. دكتر«چاره ري» براي يافتن داروهاي گياهي به شرق رفته بود.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

سوء استفاده از دمکراسي

مجله تلويزيوني شبكه «CBS» آمريکا معروف به «سيکستي مينيتز» در برنامه يكشنبه شب خود (28 سپتامبر 2003 ) گزارش مصور «مايك والس» گزارشگر كهنسال را پخش كرد كه نشان مي داد برخي شوراهاي شهرها در آمريكا از دمكراسي سوء استفاده مي كنند.

طبق قانون «اميننت دومين Eminent Domain » شهرداري ها با تصويب شوراها مي توانند املاك مردم را به منظور استفاده عمومي مثلا تعريض خيابان، ساختن راه و بيمارستان و مدرسه خريداري كنند و مالك كه بهاي عادله ملك خود را دريافت خواهد داشت حق اعتراض ندارد. لكن، طبق گزارش مك والس، در ماههاي گذشته (پيش از پخش اين گزارش مصور) در شماري از شهرها ديده شده كه شورا ها دستور خريد خانه هاي مردم را داده و سپس اين املاك را به شركتهاي بزرگ براي آپارتمان و برجسازي فرخته اند!.

والس در چند شهر با معترضين به اين عمل مصاحبه كرده و يكي از آنان كه «جيم ساليت» از شهر«ليك وود» ايالت اهايو بود گفته بود كه خانه اش را كه در كنار درياچه قرار گرفته و 38 سال در آن زندگي مي كند تخليه نخواهد كرد، مگر اين كه آن را بر سر وي و زنش خراب كنند. انسان به دنيا نيامده است كه زور تحمل كند و ....

اظهارات مصاحبه شوندگان نشان مي دهد كه اشكال كار از آنجاست كه اشتياق مردم به مشاركت در انتخابات كم شده و كساني با آراء كم انتخاب مي شوند كه دمكراسي را به آساني زير پاي مي گذارند و چنين مسائلي به وجود مي آيد، اعضاي شوراهاي شهرها در آمريکا عمدتا از معامله گران (کسبه) شهر هستند و ....

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

برخي ديگر از رويدادهاي 30 سپتامبر

 

1452: درست يك سال پيش از پايان قرون وسطا، نخستين كتاب با دستگاه چاپ «يوهان گوتنبرگ» به چاپ رسيد.

1630: نخستين مهاجر انگليسي در پليموت ماساچوست امريكا به دار زده شد.

1846: در اين روز براي نخستين بار از «اتر ether» جهت بيهوش كردن بيمار، پيش از عمل جراحي، استفاده شد و دكتر مورتن دندانپزشك در دفتر خود در شهر بوستون آمريکا با استفاده از «اتر» دندان بيمار خود را كشيد تا احساس درد نكند.

1938: سر انجام در چنين روزي هرچهار قدرت اروپايي وقت اعلاميه اي را امضاء كردند كه طبق آن دست هيتلر باز گذارده شده بود كه اگر دولت پراگ از تسليم «سودتنلند» به آلمان خودداري ورزد بتواند با توسل به نيروي مسلح آن را بگيرد.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

سالروز سومین جنگ اسکندر با ایران (در این روز ۳۰ سپتامبر)

 

سومین جنگ اسكندر مقدونی با ایران سی ام سپتامبر سال ۳۳۱ پیش از میلاد در Gaugamela واقع درمنطقه اربلا ( اربیل ـ كردستان امروز عراق ) روی داد كه در این جنگ هم ایران به دلیل ضعف فرماندهی و وجود اختلاف میان سران خاندان هخامنشی و سوء مدیریت داریوش سوم ـ شاه وقت ـ موفق نبود .

داریوش سوم پس از نخستین جنگ، فرصت كافی برای آماده كردن ارتش داشت ، زیرا اسكندر به مصر رفته بود .

« تاریخ » شكست ایران را به پای غفلت و عدم كفایت داریوش سوم نوشته است .

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

ماشین زمان / ۳۰ سپتامبر

 

▪ سی ام سپتامبر سال ۱۹۶۲ فرانکلین ادموندو رایکارد چهره سرشناس فوتبال هلند متولد شد. او دوران بازی پرافتخاری را در تیم های آژاکس و میلان پشت سر گذاشت ضمن این که برای تیم های اسپورتینگ لیسبون و رئال ساراگوسا نیز بازی کرد. از افتخارات او در آژاکس می توان به ۵ قهرمانی لیگ هلند، سه قهرمانی جام حذفی این کشور، قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا(۱۹۹۵)، قهرمانی در جام برندگان جام اروپا(۱۹۹۷) و قهرمانی در سوپرجام اروپا(۱۹۹۵) اشاره کرد، او در میلان نیز ۲ قهرمانی لیگ ایتالیا، ۲ قهرمانی جام باشگاه های اروپا، ۲ سوپرجام ایتالیا، ۲ سوپرجام اروپا و ۲ جام بین قاره ای به دست آورد. ضمنا رایکارد که در ۷۳ بازی ملی ۱۰ گل به ثمر رسانده بود یکی از اعضای هلند در جام ملت های اروپا در سال ۱۹۸۸ بود که به همراه این تیم به تنها قهرمانی نارنجی پوشان دست یافت. فرانک رایکارد که مادری هلندی و پدری سورینامی دارد مربیگری را از سال ۱۹۹۸ با تیم ملی هلند آغاز کرد و پس از ۲ سال از این تیم جدا شد. او در سال ۲۰۰۱ به اسپارتا روتردام رفت و یک سال ناموفق را در این تیم گذراند اما رایکارد بیشترین موفقیت های خود را در عرصه مربیگری در بارسلونا به دست آورد و با این تیم قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا، ۲ قهرمانی لالیگا و ۲ قهرمانی سوپرجام اسپانیا را کسب کرد هر چند که در ماه مه امسال پس از ۲ فصل ناموفق قراردادش فسخ شد و جای خود را به پپ گواردیولا داد. شیوه خاص مربیگری رایکارد در بارسلونا با ارائه بازی های بسیار زیبا و تماشاگرپسند این تیم با اتکا به هنرنمایی رونالدینیو تحسین بسیاری از منتقدان را در پی داشت هر چند که با افت ستاره برزیلی این تیم دچار نزول شد و در نهایت رایکارد بارسا را ترک کرد.

 

▪ سی ام سپتامبر سال ۱۹۷۷ روی اریک کارول دروازه بان تیم ملی ایرلند شمالی و باشگاه دربی کانتی متولد شد. او که سابقه حضور در تیم های هال سیتی، ویگان اتلتیک، وستهام و رنجرز را دارد در مدت ۴ سال حضور در منچستریونایتد به قهرمانی در لیگ برتر و همچنین جام حذفی انگلیس دست یافت.

 

▪ سی ام سپتامبر سال ۱۹۷۷ سان جی های هافبک تیم ملی چین و مدافع باشگاه دسته اولی شفیلدیونایتد متولد شد. او که توانایی بازی در پست های مختلف را دارد به خاطر قدرت بدنی بالا، فیزیک مناسب، سانترهای دقیق و حرکات هجومی در کناره ها شهرت دارد. سان جی های که در ۶۶ بازی ملی خود یک گل زده سابقه بازی در تیم های منچسترسیتی و کریستال پالاس را نیز دارد.

 

▪ سی ام سپتامبر سال ۱۹۷۹ اندی فان درمیده بازیکن سابق تیم ملی هلند و باشگاه آژاکس که هم اکنون در اورتون بازی می کند، متولد شد. این هافبک هجومی که به خاطر دریبل های ریز و فنی اش مشهور است سابقه بازی در توئنته و اینترمیلان را نیز دارد.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...