رفتن به مطلب
لطفا جهت استفاده از تمام مطالب ثبت نام کنید ×
انجمن های دانش افزایی چرخک
لطفا جهت استفاده از تمام مطالب ثبت نام کنید

چه بخوریم تا سالم زندگی کنیم


irsalam

ارسال های توصیه شده

چه بخوریم تا سالم زندگی کنیم

 

بنا بر برخی از آمارها حدود یك پنجم از كودكان زیر ۶ سال كشور از سوء تغذیه رنج می برند . سوء تغذیه از عوامل مختلفی ناشی می شود ، در این میان عدم یك برنامه غذایی دقیق و علمی كه بتواند پروتئین و انرژی لازم را برای حفظ سلامتی كامل بدن تامین كند ، از اهمیت بسزایی برخوردار است .

آنچه پیش روی دارید یك برنامه غذایی كاملی جهت پیش گیری از سوء تغذیه و حفظ سلامت بدن است كه توسط معاونت بهداشتی وزارت بهداشت ، انستیتو تحقیقات تغذیه و صندوق كودكان سازمان ملل متحد ( یونیسف ) تهیه شده است .

امید است خانواده های محترم با رعایت این برنامه غذایی بر حسب شرایط اقتصادی خود ، به حفظ سلامتی و بهداشت اعضای خانواده كمك كنند .

۱ـ گروه شیر و لبنیات

ـ این گروه شامل موادی مانند شیر ، ماست ، پنیر ، كشك و بستنی است

ـ مواد مغذی مهم : پروتئین ، كلسیم ، فسفر ، بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب ، ویتامین آ

ـ واحد اندازه گیری : هر واحد از این گروه برابر است با یك لیوان شیر یا یك لیوان ماست یا ۳۰ گرم پنیر یا یك چهارم گرم لیوان كشك پاستوریزه یا ۵/۱ لیوان بستنی

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه ۲ واحد یا بیشتر توصیه می شود ، ( هر واحد برابر با یك لیوان است ) این گروه ، برای رشد و استحكام استخوانها و دندانها و سلامت پوست لازم است .

چگونه از گروه شیر و لبنیات استفاده كنید

۱ـ از شیر های پاستوریزه شده كم چربی ( ۵/۲ در صد یا كمتر ) استفاده كنید

۲ـ اگر به شیر پاستوریزه دسترسی ندارید می توانید شیر تلزه را به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید و سپس مصرف كنید .

۳ـ سرشیر و خامه كمتر مصرف كنید .

۴ـ از پنیرهای تهیه شده از شیر پاستوریزه استفاده كنید .

۵ـ بستنی هایی را مصرف كنید كه از شیر پاستوریزه تهیه شده باشد .

۶ـ اگر كشك ، پاستوریزه نیست ، حتما قبل از مصرف ، مقداری آب به آن اضافه كنید و حداقل ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در حال به هم زدن بجوشانید .

۲ـ گروه گوشت و حبوبات

ـ این گروه شامل موادی مانند : گوشتهای قرمز ( گوسفند و گوساله ) گوشتهای سفید ( مرغ ، ماهی ، پرندگان ) ، امعاء و احشاء ( جگر ، دل ، قلوه ، زبان ، مغز ) تخم مرغ و حبوبات ( نخود ، لوبیا ، عدس ، باقلا ، لپه ، ماش ) است .

ـ مواد مغذی مهم : پروتئین ، آهن ، روی و بعضی از انواع ویتامین های گروه ب

ـ واحد اندازه گیری : بجای هر ۳۰ گرم گوشت با چربی متوسط ، می توان از یك عدد تخم مرغ یا یك فنجان جبوبات پخته یك سوم یا یك دوم فنجان حبوبات خام استفاده كرد .

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم مصرف روزانه ۲ واحد یا بیشتر ( ۶۰ تا ۹۰ گرم ) از این گروه توصیه می شود .

این گروه برای رشد ، خونسازی و سلامت سیستم عصبی لازم است .

چگونه از گروه گوشت و حبوبات استفاده كنید

۱ـ قبل از مصرف گوشتهای قرمز ، تمام چربی قابل رویت آن را جدا كنید . پوست مرغ را كه حاوی چربی زیاد است جدا كنید .

۲ـ حتی الامكان از سرخ كردن گوشت اجتناب كنید .

۳ـ مغز و زبان دارای چربی و كلسترول فراوان است ، در خوردن آنها افراط نكنید .

۴ـ اگر می خواهید گوشت یخ زده را به صورت آب پز بخورید ، آن را بلافاصله بپزید و اگر بخواهید بصورت كباب شده یا بصورتهای دیگر بخورید ، برای خارج كردن گوشت از حالت یخ زده باید آن را ۲۴ ساعت در قسمت پایین یخچال قرار دهید و بعد بپزید .

۵ـ بهتر است به جای گوشت قرمز ، بیشتر از گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید .

۶ـ برای بزرگسالان مصرف زرده تخم مرغ به علت دارا بودن كلسترول زیاد باید به حداكثر ۳ عدد در هفته محدود شود .

۷ـ مصرف حبوبات به علت دارا بودن فیبر و پروتئین زیاد توصیه می شود .

۳ـ گروه نان و غلات

ـ این گروه شامل موادی مانند انواع نان ، برنج ، ماكارونی ، گندم ، جو و ذرت است .

ـ مواد مغذی مهم : انرژی ، بعضی از انواع ویتامین های گروه ب ، آهن و مقداری پروتئین است .

ـ واحد اندازه گیری : یك استكان كوچك برنج خام ( ۸۰ گرم ) یا دو استكان كوچك ( ۱۶۰ گرم برنج پخته ) یا یك دوم لیوان ماكارونی پخته می تواند جانشین ۴ كف دست ، نان شود .

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم ، مصرف روزانه ۴ واحد یا بیشتر توصیه می شود . این گروه برای تامین انرژی ، رشد و سلامت سیستم عصبی لازم است .چگونه از گروه نان و غلات استفاده كنید

۱ـ تا آنجا كه ممكن است برنج را به صورت كته مصرف كنید .

۲ـ سعی كنید بیشتر از نانهای حاوی سبوس ( مثل نان جو ، سنگك و بربری ) استفاده كنید .

۳ـ نان را به اندازه مصرف خانواده بخرید و از مصرف نانهای كپك زده جدا خودداری كنید .

۴ـ برای كامل كردن پروتئین گروه نان و غلات ، بهتر است آنها را به صورت مخلوط با حبوبات مصرف كنید ( مثلا عدس پلو ، باقلا پلو ، عدسی با نان و غیره )

۴ـ گروه میوه ها و سبزی ها

ـ این گروه مركب است از : الف : سبزیها و میوه های غنی از ویتامین ث ( مثل سبزیهای برگی و سایر سبزیها مثل گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای و میوه هایی مثل مركبات و توتها )ب: سبزیها و میوه های غنی از ویتامین آ ( سبزیهاد و میوه هایی كه به رنگ سبز تیره نارنجی هستند مثل سبزیجات برگی ، اسفناج ، هویج ، گوجه فرنگی ، طالبی ، زرد آلو ، شلیل ، هلو ) ضمنا سبزیها و میوه ها حاوی مقداری ویتامینهای گروه ب ، آهن و مقدار قابل توجهی فیبر است .

ـ واحد اندازه گیری : یك عدد میوه متوسط ( یك سیب یا پرتقال یا هلو ) یا یك چهارم طالبی متوسط یا ۱۲ دانه بزرگ گیلاس یا ۴ عدد زرد آلو یا ۱۵ حبه انگور یا یك دوم لیوان آب میوه یا یك فنجان سبزی خام یا یك دوم فنجان سبزی پخته است .

ـ مقدار مصرف : برای افراد بالغ سالم روزانه ۴ واحد یا بیشترتوصیه می شود . این گروه برای ترمیم زخمها ، تامین دید در تاریكی ، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن در برابر عفونتها لازم است .

چگونه از گروه میوه ها و سبزیها استفاده كنید

۱ـ تا آنجا كه ممكن است سبزیها را به صورت خام مصرف كنید چون ویتامینهای آن بیشتر حفظ می شود .

۲ـ از سرخ كردن سبزیها خودداری كنید .

۳ـ قبل از مصرف سبزیها و میوه ها آنها را به دقت شسته و ضد عفونی كنید .

۴ـ در صورت عدم دسترسی به مواد ضد عفونی كننده می توانید برای شستشوی سبزی آن را در آب نمك ۱۰ درصد ( به ازاء هر لیوان معمولی آب ۳ قاشق مرباخوری نمك ) به مدت یك ربع قرار دهید .

۵ـ تا آنجا كه ممكن است میوه هایی را كه پوست آنها قابل مصرف است با پوست بخورید .

۶ـ برای پختن سبزیها از آب كم استفاده كنید و از آب حاصل از طبخ سبزیها در غذا استفاده كنید .

۷ـ برای پختن سبزی آب را به جوش بیاورید ، سبزی را در آب جوش بریزید و مدت ۲۰ دقیقه بپزید .

۸ـ در وقت پختن سبزی ، در ظرف را ببندید .

۹ـ برای پختن سبزیهای تازه ، آنها را بلافاصله بعد از خرد كردن بپزید .

۱۰ـ اگر میوه را پوست كندید ، از قرار دادن آن در مجاورت هوا خودداری كنید .

۵ـ گروه متفرقه

ـ این گروه مركب است از :

الف ـ مغزها ( گردو ، بادام ، فندق ، پسته و غیره )

ب ـ چربیها ( روغنهای جامد ، روغنهای مایع ، پیه و دنبه ، كره ، خامه و سرشیر ، سس های چرب مثل مایونز و چیپس )

پ ـ قند و شكر و شیرینی ها ( مثل انواع مربا ، شربتها ، انواع شیرینی های خشك و تر ، انواع پیراشكی های شیرین ، آب نبات ، شكلات ) .

ت ـ ترشیها و چاشنی ها ( انواع شور ، فلفل ، نمك ، زردچوبه ، دارچین و … )

ث ـ نوشیدنیها ( نوشابه های گازدار ، چای ، قهوه ، شربتها ، پودرهای آماده مثل پودر پرتقال و …)

چگونه از گروه متفرقه استفاده كنید

۱ـ انواع مغزها “ میان وعده ” های مناسبی برای تامین انرژی و برخی و مواد مغذی است .

۲ـ بهتر است مغزها به صورت خام مصرف شوند و از نمك كمتری استفاده شود .

۳ـ بهتر است روغنها را بیشتر از انواع مایع ( با منشا گیاهی ) مصرف كنید .

۴ـ از حرارت دادن زیاد روغنها خودداری كنید .

۵ـ سعی كنید مصرف چربیها ، شیرینی ها و چاشنی ها را محدود كنید .

۶ـ تا آنجا كه ممكن است ، مصرف نوشیدنیهای ذكر شده در گروه را محدود كرده ، نوشیدنیهایی مثل آب ، شیر ، آب میوه و آب هویج تازه مناسب است .

۷ـ برای رفع تشنگی ، نوشیدن آب ساده به هر آشامیدنی دیگری ترجیح دارد .

۸ ـ با وجود آنكه چیپس از سیب زمینی تهیه می شود ولی به دلیل داشتن چربی و نمك زیاد باید مصرف آن را محدود كرد .

بهتر است به جای گوشت قرمز ، بیشتر از گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی استفاده كنید .

مصرف روزانه ۴ عدد میوه سیب یا پرتقالبرای ترمیم زخمها ، تامین دید در تاریكی ، سلامت پوست و حفظ مقاومت بدن لازم است .

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...