رفتن به مطلب
لطفا جهت استفاده از تمام مطالب ثبت نام کنید ×
انجمن های دانش افزایی چرخک
لطفا جهت استفاده از تمام مطالب ثبت نام کنید

همه چیز در مورد کم خونی


ارسال های توصیه شده

قابل توجه افراد کم خون

 

[align=justify]كسانی كه كم خون هستند بهتر است یك مشت اسفناج و یك مشت جعفری را باهم خرد كنید و یك عدد هویج را رنده كرده و به مواد اضافه كنید . سپس آنها را درمقدار خیلی كم آب به مدت دو ساعت بخیسانید و سپس آن را در صافی بریزید و فشار دهید . بعد مقداری آب سیب درختی یا گلابی یا انگور را به آن اضافه كنید و با یك استكان بنوشید .[/align]

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

بابونه کم خونی را درمان می کند

 

بابونه با نام علمی (Anthemis nobillis) گیاهی است كوچك، پرپشت، با ارتفاع تقریبا ۳۰ سانتیمتر و دارای بویی معطر و قوی كه در چمنزارها، اراضی شنی و كنار استخرهای طبیعی نواحی مختلف می روید.

 

این گیاه ساقه های خوابیده و استوانه ای شكل به رنگ سبز مایل به سفید و برگهای كوچك، متناوب و دارای بریدگی های باریك و نامنظم و پوشیده از كرك دارد. قسمت میانی گل های بابونه كه از مجموعه ای از گلچه های لوله ای زردرنگ تشكیل شده، در اوایل رویش نیمه كروی است كه باغوگامل گل و باز شدن گلچه های لوله ای، كم و بیش مخروطی شكل (به شكل كله قند)می شوند.

 

بابونه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و از تقویت كننده های تلخ به حساب می آید. این گیاه خواص درمانی بسیاری دارد و درمان كننده سردرد و میگرن است و با استفاده از آن سنگ مثانه خرد و دفع می شود.

 

مصرف بابونه دردهای عصبی ناحیه كمر، سردردهای یكطرفه، دردهای عصبی صورت را بهبود می بخشد ولی در اثر مصرف زیاد محلولهای غلیظ این گیاه حالت استفراغ ایجاد می كند.

 

بابونه تب بر و تسكین دهنده درد است و برای تسكین دردهای عضلانی چای بابونه بنوشید.

این گیاه بی اشتهایی را درمان می كند، برای رفع ورم روده موثر است و برای رفع كرم روده و معده مفید است.

برای تسكین درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها، به آنها چای بابونه بدهید و برای رفع گوش درد و سنگینی گوش ، یك قطره روغن بابونه را در گوش بچكانید.

 

جویدن این گیاه زخمها را التیام می بخشد و برای درمان چشم درد، بابونه را در سركه ریخته و بخور دهید.

مصرف دم كرده گل یا ساقه خشك بابونه به میزان یك استكان در روز برای درمان اختلالات گوارشی و مصرف دم كرده گل و ساقه آن برای درمان ناراحتی های عصبی مفید است.

شستشوی سر با دم كرده گل بابونه باعث تقویت مو شده، رویش مو را تقویت كرده و باعث جلوگیری از ریزش موی سر می شود.

مضرات خاصی برای این گیاه بیان نشده است.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

هویج شفافکننده پوست، مفید برای درد مفاصل و رفع کمخونی

 

هویج با نام علمی Daucus carota گیاهی است دو ساله دارای ریشه راست و ساقه بی كرك كه نوع پرورش یافته آن در اكثر نقاط زمین كشت می شود.در هویج یك نوع انسولین گیاهی وجود دارد كه اثر كم كننده قندخون را دارا است و بیماران قندی می توانند به مقدار كم از این گیاه استفاده كنند.هویج با داشتن مواد مقوی و ویتامینها یكی از مهمترین و مفیدترین گیاه برای بدن است و خوردن این گیاه مقاومت بدن را در مقابل بیماریهای عفونی بالا می برد. مصرف هویج دربرطرف كردن بیماریهای عدم دفع ادرار، تحریك مجاری هضم و تنفسی، سرفه های مقاوم، آسم، اخلاط خونی و دفع كرم اثر معجزه آسایی دارد.

 

سوپ هویج برای كودكان شیرخوار كه معده حساس دارند بسیار خوب است.تخم این گیاه را به مقدار یك قاشق غذاخوری در یك لیوان آب جوش ریخته و آنرا به مدت ۵ دقیقه دم كنید. این دم كرده اثر نیرودهنده، اشتهاآور، زیادكننده شیرخانمهای شیرده دارد.

 

اگر بخواهید لاغر شوید همه روزه با غذا هویج خام بخورید و برای چاق شدن از آب آن به عنوان صبحانه استفاده كنید.برای خارج كردن سنگ كیسه صفرا هویج اثر معجره آسا دارد و برای تحریك كبد و روده ها داروی موثری است.هویج را هیچگاه نباید پوست كند زیرا مواد مغذی و ویتامینهای خود را از دست می دهد بلكه باید آن را با برس شست و مصرف كرد.

 

هویج دارای مواد ازته، مواد اسیدیته، اسید سولفوریك، سلولز، مواد چرب، گلوسیدها، فسفاتیدها (لستین)، مواد پكتیك، یك ماده رنگی قابل تبلور از كاروتنها و ویتامینهای A، B، C، D و مقادیر ویتامین E در ریشه هویج است.

هویج دارای خواص ادرار آور، كاهنده چربی و خون، خلط آور، التیامبخش، تصفیهكننده خون است.

 

هویج در موارد كمبود ویتامین C (اسكوربوت)، رفع عوارض كم خونی زمان بلوغ، بیماری قند، راشیتیسم، التهابات، بیماری كلیه و مثانه و مجاری ادرار به كار میرود.

 

این گیاه برای بینایی چشم مفید و به علت داشتن انسولین گیاهی برای بیماری قند نیز سودمند است.

خوردن هویج سبب افزایش نیروی عضلات شده و برای گرفتگی صدا نیز مفیدست.

این گیاه شفافكننده پوست و كلیهها را تقویت میكند.

 

تخم هویج چند برابر خود هویج خواص دارد و دارای چندین هورمون از جمله هورمون مردانگی و استروژن میباشد، این گیاه نافع سرفه و ضد گاز و نفع معده بوده و برای سنگهای كلیوی و مثانه مفید است. زایمان را آسان میكند، سستی و درد مفاصل را درمان میكند.

 

هویج به علت دارا بودن آهن برای كم خونی و اختلالات رشد نیز مفید است.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

راه های پیشگیری از کم خونی

 

امروزه یكی از معضلات بهداشتی در سراسر جهان كم خونی است، تا جایی كه تاثیر فراوانی بر روی تكامل جسمانی، روانی، رفتاری و بازده كاری افراد می گذارد.

 

كمبود آهن، شایع ترین علت كم خونی است كه با كمبود فولات به ویژه در دوران بارداری همراه است. شیرخواران، كودكان در سنین قبل از مدرسه، نوجوانان و زنان باردار در شمار مبتلایان به كم خونی قرار دارند. البته درصد كم خونی در مردان نیز زمانی كه جذب آهن كمی داشته یا به آلودگی های انگلی مبتلا باشند، بالا می رود.به طور كلی كمبود آهن زمانی اتفاق می افتد كه آهن جذب شده كمتر از نیاز طبیعی باشد و این مسئله ممكن است از طریق جذب ناكافی آهن در اثر اسهال، تداخلات دارویی، مشكلات گوارشی، افزایش نیاز به آهن در زمان بارداری، شیردهی و نوجوانی، خونریزی زیاد در دوران قاعدگی، بیماری های بدخیم، انگل ها و جراحات و یا مصرف ناكافی آهن به دلیل پیروی از رژیم های لاغری و با علائمی نظیر رنگ پریدگی پوست، زبان، مخاط داخل لب، خستگی زودرس، احساس گزگز در دست و پاها، سردرد و سرگیجه و حالت تهوع صورت گیرد. درمان كم خونی بر پایه استفاده از قرص های آهن و اصلاح رژیم غذایی قرار دارد.اصلاح رژیم غذایی در درمان و البته پیشگیری از بروز كم خونی عبارتند از:

 

- افزایش مصرف منابع غذایی آهن دار نظیر جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزی های دارای برگ سبز تیره مثل جعفری، اسفناج، حبوبات مثل عدس و لوبیا و دانه های روغنی و خشكبار مثل برگه زردآلو.

 

- مصرف منابع حاوی ویتامین c نظیر انواع مركبات، لیموترش، گوجه فرنگی، انبه، گلابی، طالبی، گل كلم، ریواس، سیب، خربزه و فلفل سبز در هر وعده غذایی جهت جذب بیشتر آهن.

 

- استفاده از نان هایی كه از خمیر ورآمده تهیه شده اند. جدا از مواد تغذیه ای، دفع مشكلات گوارشی نظیر یبوست و رعایت بهداشت فردی نیز در پیشگیری از بروز این عارضه نقش مهمی ایفا می كند.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کم خونی کمبود g۶pd

 

کمبود فعالیت آنزیم g۶pd ( گلوکز - ۶ - فسفات - دهیدروژناز ) یکی از مهمترین اختلالات متابولیسم کربوهیدرات ها است که توسط ژن وابسته به جنس بر روی کروموزم x ، جمعیتی قریب به ۲۰۰ میلیون نفر را در برگرفته است . و این یکی از بیماریهای ارثی شایع می باشد و زمانی که فرد در معرض استرس ، عفونت یا داروهای خاص قرار می گیرد منجر به تجزیه گلبولهای قرمز خون می شود .

 

شیوع : شیوع کمبود شدید و نسبتاً شدید g۶pd در نوزادان پسر در مقایسه با نوزادان دختر بیشتر است .

یکی از علتهای معمول در ایجاد یرقان نوزادان ، کمبود g۶pd است که بیشترین شیوع را در کشورهای آسیایی و مخصوصاً منطقه جنوب شرقی آسیا دارد .

 

اکثر پژوهشگران توصیه می کنند کلیه نوزادان بلافاصله بعد از تولد از نظر کمبود g۶pd آزمایش شوند .

علائم و نشانه ها :

خستگی

رنگ پریدگی

کوتاهی تنفس

ضربان سریع قلب

رنگ زرد پوست ( یرقان )

ادرار تیره

کبد بزرگ

عوامل خطرساز :

کمبود g۶pd یک بیماری وابسته به کروموزم های جنسی و مغلوب می باشد که اثر اولیه آن کاهش g۶pd در گلبولهای قرمز است و در نتیجه گلبولهای قرمز تخریب می شوند . اثر نهائی بیماری ایجاد کم خونی می باشد .

افراد مبتلا به این بیماری بطور معمول کم خون نبوده و علائم بیماری را نشان نمی دهند . تا زمانیکه گلبولهای قرمز در معرض یک عامل اکسیدان و یا استرس قرار گیرد.

 

عوارض :

بیماریهایی که در هفته اول تولد در نوزادان بصورت یرقان همولیتیکی حاد با عوارض وخیمی چون کرن ایکتروس با از دست دادن شنوایی و عقب افتادگی ایجاد می شوند همگی ممکن است در اثر کمبود فعالیت برخی آنزیم ها مخصوصاً g۶pd بوجود آید و به خاطر عدم آگاهی خانواده ها مخصوصاً مادران از وجود کمبود فعالیت آنزیم g۶pd در فرزندانشان ممکن است اطفال آنها در معرض برخی از عوامل اکسیدان از قبیل آسپرین ، سولفامیدها و داروهای ضدمالاریا مخصوصاً در نقاطی که هنوز مالاریا در آنجا کاملاً ریشه کن نشده است قرار گیرند و همچنین باقلای سبز که معمولاً در فصل بهار به فراوانی یافت می شود مشکلات زیادی را بوجود آورد . شدت فلوئورسانس در خون افراد سالم زیاد و در خون بیماران مبتلا به نقص آنزیم g۶pd کم و یا صفر می باشد .

 

معمولاً نتیجه هر حمله بهبودی خودبه خود است .

بندرت نارسایی کلیه یا مرگ بدنبال حمله حاد رخ می دهد .

 

راههای پیشگیری :

بیماران مبتلا به g۶pd باید بطور اکید از عواملی که باعث تشدید علائم می شوند بخصوص داروها اجتناب کنند .

مشاوره ژنتیک در مورد حاملین و بیماران لازم است .

 

کلیه نوزادان در تمام کشورها مخصوصاً در استانهای ساحلی مورد آزمایش کمبود g۶pd قرار گیرند .

آگاه سازی جامعه از طریق رسانه های گروهی در خصوص خودداری از مصرف داروهای اکسیدکننده و باقلای سبز بعمل آید .

 

آموزش ویژه کارکنان بهداشتی - درمانی برای آشنایی با علائم اولیه بیماری و شناسایی به موقع آن انجام گیرد .

 

درمان :

اگر علت حمله بیماری عفونت باشد باید درمان شود و اگر علت یک داروست باید مصرف آن قطع شود .

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کم خونی فقرآهن

 

شیوع :

کم خونی ناشی از کمبود آهن یکی از مشکلات عمده بهداشت عمومی در دنیاست .

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت بیش از دو میلیارد نفر از مردم دنیا دچار این نوع کم خونی می باشند . در ایران حدود ۳٪ تا ۲۰٪ کل جمعیت به کم خونی مبتلا هستند.

 

بر اساس مطالعه ای در ایران در سالهای ۷۱-۶۹ ، شیوع کم خونی در استانهای سیستان و بلوچستان ، سمنان ، خوزستان ، گیلان بالای ۲۵٪ و در استانهای خراسان ، همدان ، چهارمحال و بختیاری و آذربایجان غربی ۵/۱۳٪ گزارش شده است .

 

در کشورهای در حال توسعه ۵۰٪ تا ۶۰٪ زنان باردار ، شیرخواران و کودکان مبتلا به فقرآهن می باشند .

 

عوارض :

شیرخواران و کودکان در سنین پیش دبستانی بیشتر در معرض کم خونی فقرآهن هستند و کمبود آهن در این مقاطع سنی می تواند منجر به اختلال در تکامل گفتاری ، کاهش قدرت یادگیری و ضریب هوشی به میزان ( ۵ تا ۱۰ ) امتیاز در آنان می شود .

 

کم خونی فقرآهن باعث بروز حملات وقفه تنفسی می شود و البته درمان با آهن باعث بهبود آن می شود .

کم خونی فقرآهن باعث کاهش مقاومت در برابر عفونتها از جمله اسهال و عفونتهای تنفسی و اختلال سیستم ایمنی سلولی میشود .

 

در زنان باردار کمبود آهن باعث زیاد شدن خطر مرگ و میر مادران به هنگام زایمان ، زایمان زودرس و سقط جنین می شود .

 

راههای پیشگیری و درمان :

تجویز آهن در کودکانی که در مناطق آندمیک مالاریا زندگی می کنند از ایجاد فقرآهن در آنها جلوگیری می کند .

اختلاف معنی داری بین میزان آگاهی و فقرآهن وجود دارد .

 

برای کاهش شیوع کمبود آهن در مقطع سنی پیش دبستانی و دبستانی باید روشهای پیشگیری از آن را به والدین بیاموزیم .

 

اهمیت آموزش مداوم و اهمیت استفاده از کارشناسان با تحصیلات بالا در مراکز بهداشتی - درمانی

با توجه به جذب بهتر آهن موجود در شیرمادر ، ترویج تغذیه با شیرمادر ضروری می باشد .

 

استفاده از غذای کمکی در پایان ۶ ماهگی و همزمان با آن تجویز آهن اهمیت زیادی در کاهش شیوع آنمی فقرآهن و عوارض ناشی از آن خواهد داشت .

 

تجویز همزمان ویتامین a در کودکان مبتلا به سوء تغذیه جذب آهن را بهتر می کند .

حدود نیمی از افراد مبتلا به کم خونی ، به کم خونی فقرآهن مبتلا هستند .

 

برای ارتقاء سطح آگاهی کارکنان مراکز بهداشتی - درمانی در زمینه اهمیت پیشگیری از کمبود آهن از برنامه های آموزشی منظم و از رسانه های گروهی نظیر رادیو و تلویزیون برای بالا بردن سطح آگاهی خانواده ها استفاده شود .

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کمخونی

 

ـ نشانهها:

۱. رنگپریدگی بستر ناخنها

۲. رنگپریدگی سطح داخلی پلکها

۳. رنگپریدگی مخاط درونی دهان

۴. خستگی و بیحالی

۵. کوتاه شدن نفس

۶. تندی نبض

۶. زردی

ـ مراقبت خانگی:

ندارد. به نزد پزشک بروید.

ـ موارد احتیاط:

۱. هیچگاه سعی نکنید بدون دستور پزشک کمخونی را درمان کنید.

۲. برای کودک یک برنامه غذائی متعادل که شامل تمام مواد غذائی لازم باشد تدارک ببینید. با پزشک در این باره مشورت کنید.

۳. قرصهای آهن (یا انواع دیگر افزودههای آهندار) را از دسترس کودک دور نگهدارید.

مقدار بیش از حد آهن میتواند خطرناک باشد.

۴. کشف هرچه سریعتر کمخونی مهم است. اگر گمان دارید که کودک شما کمخون است، به پزشک مراجعه کنید و اطمینان یابید که کودکتان در معاینه بالینی، طبیعی و سالم است.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کمخونی سلول داسی شکل

 

▪ نشانهها:

۱. ضعف

۲. خستگی

۳. بادکردن مفاصل

۴. درد

▪ مراقبت خانگی:

برای دستورات مراقبت خانگی به پزشکتان مراجعه کنید.

▪ موارد احتیاط:

۱. ژن کمخونی سلولی داسی شکل و بیماری آن، اغلب در آفریفائی تباران دیده میشود.

کودکان والدین سیاهپوست و کسانی که سابقه خانوادگی کمخونی سلول داسی شکل دارند، باید قبل از یکسالگی برای این بیماری تست شوند.

۲. اگر کودکی که دچار کمخونی سلولی داسی شکل است، تب بالائی دارد به پزشک مراجعه کنید.

۳. کودک با بیماری کمخونی سلولی داسی شکل میتواند دچار عفونتها و بیماریهای متعدد شود. تمام عفونتها را سریعاً درمان کنید.

۴. کودکی که بیماری کمخونی سلولی داسی شکل دارد، باید مرتباً آزمایش شود.

۵. کودکی که این بیماری را دارد، باید پیش از جراجی یا اعمال دندانپزشکی، تحت رژیم داروئی ویژهای قرار گیرد.

۶. اگر کودک، تنها ژن کمخونی سلول داسی شکل را دارد، به درمان خاصی نیاز نیست.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کم خونی چیست؟

 

هرگاه غلظت هموگلبین خون انسان از حد استاندارد معین ( حدودا ۱۲ ) كمتر باشد ، می گوییم این فرد دچار كم خونی ( آنمی ) شده است .

 

● علل :

علل كم خونی عبارتند از : خونریزیهای داخلی و خارجی به ویژه خونریزی دستگاه گوارش ، خونریزی از كلیه ها و مثانه ، رحم ، تخمدانها ، خونریزی ناشی از تومورهای سرطانی در دستگاه گوارش و كلیه ها و سایر اعضای داخلی بدن انسان ، سرطان خون وسایر اختلالات خونی و عروقی ، كم خونی ناشی از مصرف داروها و عفونتها و بیماریهای مزمن ، مالاریا ، توكسوپلاسموز ، انگلهای روده ای ، سوء تغذیه ، سوء هضم ، اختلالات متابولیك و هورمونی و مغزی ، تالاسمیها ، هموفیلی ، فاویسم ، كم خونی سلول داسی شكل ( اختلالات مغز استخوان ) ، اسهال مزمن ، عادت ماهانه ، جراحی معده ؛ و نیز سوء تغذیه ، زندگی درمكانهای بسته و بد آب و هوا .

 

● علائم و عوارض:

كاهش رشد در كودكان ونوجوانان ، رشد غیر عادی استخوانها، نارسایی اعضای داخلی ، ضعف ایمنی بدن ، ناتوانی ارگانها در انجام وظایف خود ، اختلالات و ناهنجاریهای بدن ، تغیر شكل ناخنها ، تمایل به خاك خواری ، عدم تمركز ، ضعف عضلانی ، بی تفاوتی ، تحریك پذیری زیاد ، كاهش تنفس ، غش ، یرقان ، سوء هضم ، خستگی زود رس ، رنگ پریدگی .

 

● تشخیص:

ازطریق معاینات بالینی، آزمایش خون و ادرار و مدفوع ، عكسبرداری ، سی تی اسكن ، سونوگرافی و سایر موارد مشابه می توان به تشخیص نهایی كم خونی دست یافت .

 

● درمان :

براساس نوع كم خونی و علت بروز آنمی توان كم خونی را درمان كرد . مثلا اگر علت كم خونی ناشی از فقر آهن باشد ، می توان قطره و قرص فروس سولفات یا كپسول هماتینیك و ویتامین b۱۲تجویز كرد. اگر علت در تالاسمی مینور باشد ، با قرص های اسید فولیك واگر خونریزیهای شدید باشد باید با تزریق خون آن را درمان كرد . هنگامی كه علت كم خونی تومورهای سرطانی – مثلا روده ی بزرگ – باشد باید جراحی صورت پذیرد . اگر علت مالاریا و یا سایر انگلهای روده ای باشد علائم وعوارض باید ابتدا انگل را نابود كرد و سپس به درمان كم خونی شتافت.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کمخونی

 

کمخونی هنگامی اتفاق میافتد که هموگلوبین کمی در خون وجود دارد. هموگلوبین مادهای است که اکسیژن را در خون منتقل میکند و به خون رنگ قرمز آن را میدهد. در حالت طبیعی هموگلوبین داخل سلولهای قرمز خون وجود دارد. علت کمخونی میتواند تعداد کم سلولهای قرمز خون، هموگلوبین کم در هر سلول قرمز یا به هر دو دلیل باشد. بیش از ۳۰ نوع کمخونی وجود دارد که هرکدام علت و درمان مخصوص به خود را دارد. شایعترین حالت آن کمخونی فقر آهن است. کمخونی میتواند در هر سنی اتفاق بیافتد بعضی از انواع آن فامیلی و بعضی اکتسابی هستند.

 

موارد زیر از شایعترین علل کمخونی هستند:

رژیم غذائی مواد کافی برای تولید هموگلوبین ندارد (مانند آهن، پروتئین، اسیدفولیک، ویتامین b۱۲ و مس)؛

از دست رفتن خون به خاطر خونریزی داخلی و خارجی؛

ساخته شدن سلولهای قرمز کوتاه عمر؛

عدم توانائی مغز استخوان در تولید سلولهای قرمز با سرعت کافی و تخریب بیش از حد سریع سلولهای قرمز داخل بدن.

علاوه بر بیماریهای کمخونی اولیه، تعداد زیادی بیماری دیگر نیز میتوانند بهطور ثانویه کمخونی ایجاد کنند.

 

● علائم و نشانهها

بیشتر انواع کمخونی هیچ علامتی بهوجود نمیآورند. با این حال خستگی، کوتاهی نفس، نبض سریع و یرقان (زردی پوست و زردی سفیدی چشمها) میتوانند نشانگر این حالت باشند. اگر کودک رنگپریده بهنظر میآید ناخنها، داخل پلک چشم و پوست داخل دهان را وارسی نمائید. همچنین به دنبال این علل احتمالی کمخونی بگردید: استفراغ خونی، وجود خون در مدفوع (مدفوع سیاه رنگ یا قرمز)، قاعدگی زیاد، رژیم غذائی ناکافی، اسهال مزمن و مواجهه با مواد سمی.

 

اگر فکر میکنید که کودک شما ممکن است کمخونی داشته باشد به پزشک مراجعه کنید. نوع و وجود کمخونی فقط میتواند با تستهای آزمایشگاهی ثابت شود. معاینات و آزمایشات ادراری میتوانند به تشخیص زودهنگام آن کمک کنند که این مسئله کمک زیادی در درمان میکند. اگر یکی از اعضاء خانواده کمخونی دارد به دنبال علائم در اعضاء دیگر خانواده بگردید.

 

● مراقبت خانگی

هیچگاه سعی نکنید که خودتان کمخونی را درمان کنید. درمان اشتباه میتواند آسیب رسانده باشد و میتواند تشخیص درست را مشکل کند. تمام کودکان باید یک رژیم مناسب برای جلوگیری از کمخونی داشته باشند و پزشک شما میتواند در این زمینه شما را راهنمائی کند.

 

● موارد احتیاط

- در کشور آمریکا مصرف بیش از اندازه آهن یک علت شایع مسمومیت است. اگر قرصهای آهن بهوسیله پزشک شما تجویز نشدهاند آنها را دور از دسترس کودکتان قرار دهید.

- بعضی از قرصهای آهن شیری هستند و کودکان ممکن است آنها را با آبنبات اشتباه بگیرند.

 

● درمان پزشکی

برای ارزیابی وضعیت کمخونی کودک، پزشک معاینات بالینی انجام خواهد داد شرح حال خواهد گرفت و شمارش کامل خون انجام خواهد داد. احتمالاً پزشک دستور موارد زیر را خواهد داد:

شمارش رتیکولوسیتها (گویچه قرمز نابالغ یا سلولهای قرمز جوان)، شمارش پلاکتها (یکی از سلولهای خونی که به لخته کردن خون کمک میکنند) و اندازهگیری آهن خون و ظرفیت حمل آهن در خون. آزمایشات دقیقتر در صورت لزوم شامل الکتروفورز هموگلوبین، تست سلول داسیشکل، آزمایش ادرار، تست مدفوع برای یافتن مقادیر کمخون، آزمایش مغز استخوان، آزمایشات برای سموم مختلف، آزمایش خون والدین، آزمایشات اشعه x روده و تستهای شیمیائی خون میباشد. درمان شامل قرصهای آهن و ویتامین و تغییر در رژیم غذائی خواهد بود. تزریق آهن یا ویتامین معمولاً لازم نیستند. در موارد نادر انتقال خون لازم خواهد بود.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کمخونی بیماری خاموش زنان جوان

 

بدون وجود آهن، تولید هموگلوبین و حمل اكسیژن در بدن مختل میشود. جدیدترین تحقیقات دانشمندان علوم پزشكی مشخص میكند كه بسیاری از مبتلایان به بیماری كمخونی به طور تصادفی از بیماری خود مطلع میشوند و در واقع كمخونی را نیز باید جزو بیماریهای خاموش محسوب كرد. در گزارشی كه اخیراً از سوی مركز كنترل و پیشگیری از بیماریها (cdc) منتشر شد، مشخص گردید از هر ۱۰ زن بالغ در ایالات متحده یك نفر به بیماری كم خوبی و یا فقر آهن مبتلاست. در نیمی از این موارد فقر و آهن به حدی است كه مانع از تولید گلبولهای قرمز خون به میزان لازم میشود. امری كه در نهایت منجر به كمخونی شدید خواهد شد. كمبود آهن بیشتر در زنان بالغ دیده میشود كه دلیل آن نیز از دست دادن خون به صورت ماهانه است كه طی سیكل قاعدگی اتفاق میافتد.

 

زنانی كه به مقدار كافی، آهن و در رژیم غذایی خود استفاده نمیكنند. به كمبود آهن و در نهایت كمخونی مبتلا میشوند. آهن اعمال حیاتی مهمی را در بدن تنظیم میكند؛ اما شناخته شدهترین كار آهن در بدن كمك به حمل اكسیژن در خون است. آهن یك جزء مهم و اساسی در تركیب هموگلوبین است، مادهای كه اكسیژن را از ریهها به بدن حمل میكند. بدون وجود مقادیر كافی آهن، تولید هموگلوبین و حمل اكسیژن در بدن مختل میشود. بسیاری از افرادی كه به كمخونی مبتلا میشوند، علائم خاصی نداشته و فقط در بعضی از موارد احساس كسالت مختصری خواهند داشت. مركز كنترل بیماریهای ایالات متحده پیشنهاد میكند كه زنان بالغ هر ۵ تا ۱۰ سال یك بار آزمایشهای تشخیصی را برای بررسی ابتلای احتمالی خود به كمخونی انجام دهند. از آنجایی كه نیاز بدن به آهن در دوران بارداری افزایش چشمگیری مییابد، بنابر این احتمال وقوع كمخونی در این دوران بیشتر است. ابتلای زنان آبستن به كمخونی احتمال وقوع زایمان پیش از موعد را به میزان ۲ برابر و احتمال به دنیا آمدن نوزاد با كمبود وزن را تا ۳ برابر افزایش میدهد.

 

در صورت تشخیص فقر آهن، بهترین معالجه شامل جایگزین كردن ‎آهن از دست رفته است.

مقدار آهنی كه از مواد غذایی جذب میشود به نوع غذای مصرف شده نیز بستگی دارد. به عنوان مثال آهن موجود در گوشت قرمز، گوشت مرغ و ماهی ۲ تا ۳ برابر بیش از آهن موجود در مواد غذایی با منشأ گیاهی جذب بدن میشود. در عین حال با توجه به این نكته ضروری است كه مصرف آهن بیش از مقدار روزانه عوارض منفی مانند تهوع و یبوست را به همراه دارد.

 

 

منبع: لسآنجلس تایمز ۳ مارس ۲۰۰۳

ترجمه: دكتر آرش فرهودی اساس پیش گیری و درمان چاقی ها

دكتر سید ضیاء الدین مظهری متخصص تغذیه و متابولیك

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

رژیم غذایی درکم خونی و فقرآهن

 

كمخونی وضعیتی است كه در آن تعداد یا اندازه گلبولهای قرمز و یا مقدار هموگلوبین موجود در خون كاهش یافته و تبادل اكسیژن و دیاكسیدكربن بین خون و سلولهادچار اختلال میشود. از علل ایجادكننده كمخونی میتوان كمبودهای تغذیهای، خونریزی، ناهنجاریهای ژنتیكی، بیماریهای مزمن و یا مسمومیتهای دارویی را نام برد. منظور از كمخونیهای تغذیه ای كمخونیهایی است كه در اثر دریافت ناكافی مواد مغذی ایجاد میشوند.

از مهمترین مواد مغذی جهت خونسازی كه كمبود آنها موجب بروز كمخونی میشود میتوان به آهن، ویتامین ب ۱۲ و اسیدفولیك اشاره كرد. از بین آنها كمخونی ناشی از فقر آهن یكی از شایعترین كمخونیهای تغذیهای است.

كمخونی ناشی از فقر آهن

فقر آهن یكی از شایعترین اختلالات تغذیهای در كشورهای در حال توسعه و مهمترین علت كمخونی تغذیها در كودكان و زنان در سنین باروری است كه با ایجاد گلبولهای قرمز كوچك و كاهش میزان هموگلوبین مشخص میشود كه این بیماری سبب اتلاف منابع و مراقبتهای بهداشتی، كاهش بهرهوری در اثر افزایش میزان مرگ و میر ابتلا به بیماری در مادران و كودكان و بالاخره كاهش ظرفیت جسمی و روانی در بخش بزرگی از جامعه میشود.

میزان نیاز به آهن

میزان نیاز به آهن براساس سن، جنس و وضعیت فیزیولوژیكی افراد متفاوت است. مثلا زنان باردار به علت افزایش حجم خون، رشد جنین و جفت و سایر بافتها به آهن بیشتری نیاز دارند. به همین دلیل بیش از سایرین در معرض خطر كمخونی قرار دارند. در شیرخواران در صورت سلامت مادران، میزان آهن موجود در شیر مادر برای ۶ـ۴ ماه اول زندگی كافی است. ولی در مورد نوزادانی كه با وزن كم متولد میشوند، ذخایر آهن كم بوده و باید از ۳ ماهگی آهن اضافی به صورت قطره خوراكی خورانده شود. همچنین بستن پیش از موقع بند ناف نیز به این دلیل كه نوزاد را از یك سوم كل خونش محروم میكند، خطر فقر آهن را افزایش میدهد.

دلایل فقر آهن

دلایل گوناگونی برای كمبود آهن وجود دارد كه از آن جمله میتوان به علل زیر اشاره كرد

۱ ـ دریافت ناكافی آهن به دلیل رژیم غذایی مورد استفاده كه در آن آهن كمی وجود دارد، مانند بعضی از رژیمهای گیاه خواری.

۲ ـ جذب ناكافی آهن در اثر اسهال، كاهش ترشح اسید معده، مشكلات گوارشی یا تداخلات دارویی و داروهایی مثل كلستیرامین، سایمتیدین، پانكراتین، رانیتیدین و تتراسایكلین).

۳ ـ افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی، نوجوانی، بارداری و شیردهی.

۴ ـ خونریزی زیاد در دوران عادت ماهانه و یا در اثر جراحات یا ناشی از همورویید (بواسیر) یا بیماریهای بدخیم و انگلها. كمبود آهن در مردان بزرگسال معمولا در اثر از دست دادن خون است.

علایم كمخونی ناشی از فقر آهن

بعضی از علایم كمخونی فقر آهن عبارتند از:

رنگ پریدگی پوست، زبان و مخاط داخل لب و پلك چشمها، خستگی زودرس، سرگیجه و سردرد، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها، حالت تهوع و در كمخونی شدید گود شدن روی ناخن(ناخن قاشقی).

درمان كمخونی ناشی از فقر آهن

برای درمان كمخونی از چند روش استفاده میشود كه بهترین و كمخطرترین آنها استفاده از مكملهای خوراكی است. درمان با نمكهای ساده آهن مثل سولفات فروی خوراكی كاملا موثر بوده و به شكل قرص، كپسول یا مایع است و باید مصرف آنها تا چندین ماه ادامه یابد.

چنانكه این قرصها با معده خالی مصرف شوند جذب آنها بهتر و بیشتر صورت میگیرد، ولی در این حالت سبب تحریك معده و بروز مشكلات گوارشی میشوند. عوارض گوارشی ناشی از مصرف آهن نظیر تهوع، دل پیچه، سوزش قلب، اسهال یا یبوست را میتوان به حداقل رساند، به شرطی كه آهن را با میزان بسیار كم مصرف كرده و به تدریج به میزان آن افزوده تا به حد مورد نیاز بدن برسد. بهتر است قرص آهن در آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن كاهش یابند.

ویتامینc جذب آهن را افزایش میدهد. به همین دلیل معمولا مصرف ویتامین c به همراه آهن پیشنهاد میشود. علاوه بر درمان دارویی باید به میزان آهن قابل جذب در غذا نیز توجه كرد. جذب آهن غذا اغلب تحت تاثیر شكل آهن موجود در آن میباشد. آهن موجود در پروتئینهای حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی، پرندگان (آهن هم) بیشتر جذب میشود، در حالی كه جذب آهن پروتئینهای گیاهی مانند سبزیها و میوهها (آهن غیرهم) كمتر میباشد. باید توجه داشت كه ویتامینc جذب آهن سبزیها و میوهها (آهن غیرهم) را بیشتر میكند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد از غذا میتواند جذب آهن را تاحدصفر تا پنج درصد كاهش دهد.

قهوه، تخممرغ، شیر و لبنیات، نان گندم، حبوبات (حاوی اسید فیتیك) و فیبرهای غذایی جذب آهن را به علت تشكیل كمپلكسهای نامحلول كاهش میدهند. بنابراین فرآوردههای حاوی آهن، طی یك ساعت قبل یا دو ساعت بعد از مصرف هر یك از این مواد نباید مصرف شود.

منابع غذایی آهن دار

منابع غذایی آهندار عبارتند از جگر، قلوه، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخممرغ، سبزیهای دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج و حبوبات، مثل عدس و لوبیا همچنین میوههای خشك (برگهها) بخصوص برگه زردآلو و دانههای روغنی.

عوامل افزایش دهنده جذب آهن و منابع غذایی آنها:

ـ اسید سیتریك و اسید اسكوربیك یا ویتامین ث كه در آلو، خربزه، ریواس، انبه، گلابی، طالبی، گل كلم، سبزیها، آب پرتقال، لیمو شیرین، لیمو ترش، سیب و آناناس وجود دارند میتوانند عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن باشند.

۲ ـ اسید مالیك و اسید تارتاریك كه در هویج، سیب زمینی، چغندر، كدوتنبل، گوجه فرنگی، كلم پیچ و شلغم موجود است نیز سبب افزایش جذب آهن میشوند.

۳ ـ محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده میشود.

توصیههای كلی زیر را به كار ببندید:

۱ ـ استفاده از غذاهایی كه غنی از آهن میباشند.

۲ ـ استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ث هر وعده غذایی جهت جذب بهتر آهن (مثل پرتقال، گریبفروت، گوجه فرنگی، كلم، توت فرنگی، فلفل سبز، لیمو ترش)

۳ ـ گنجاندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی.

۴ ـ پرهیز از مصرف چای یا قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا.

۵ ـ برطرف كردن مشكلات گوارشی و یبوست.

۶ ـ تصحیح عادات غذایی غلط (مثل مصرف مواد غیر خوراكی مانند خاك، یخ) كه خود از علایم كم خونی فقر آهن می باشند.

۷ ـ مشاوره با پزشك و متخصص تغذیه جهت پیشگیری به موقع و یا بهبود كمخونی.

۸ ـ استفاده از نانهایی كه از خمیر ورآمده تهیه شدهاند.

۹ ـ استفاده از خشكبار مثل توت خشك، برگه آلو، انجیر خشك و كشمش كه منابع خوبی از آهن هستند.

۱۰ ـ استفاده از غلات و حبوبات جوانه زده.

۱۱ ـ شست و شو و ضد عفونی كردن سبزیهایی كه استفاده میكنید.

۱۲ ـ شستن كامل دستها با آب و صابون قبل از تهیه و مصرف غذا و پس از هر بار اجابت مزاج

۱۳ ـ مصرف روزانه یك قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار.

۱۴ ـ مصرف قطره آهن همزمان با شروع تغذیه تكمیلی تا پایان ۲ سالگی در كودكان.

 

به نقل از پایگاه اطلاع رسانی پزشكان ایران

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

خطر کم خونی در گیاه خواران

 

گیاه خواران مطلق (vegan) – كسانی كه مصرف هر فرآورده ای كه از حیوان به دست می آید و حتی افزودنی های غذایی در برنامه غذایی آنها وجود ندارد- در صورت عدم دریافت مكمل B۱۲ ، به كم خونی مگالوبلاستیك مبتلا می شوند.ویتامین B۱۲ از انواع ویتامین های گروه ب است و در منابع حیوانی مثل جگر، قلوه، شیر، تخم مرغ، ماهی و گوشت های قرمز یافت می شود و غذاهای گیاهی فقط در صورت آلودگی یا سنتز باكتریایی حاوی این ویتامین هستند.بسیاری از مردم بر این باورند كه غذاهای تخمیر شده، حاوی مقدار كافی ویتامین B۱۲ برای تامین نیازهای آنان است، ولی این تئوری با آزمایشات ثابت نشده است. از این رو افرادی كه رژیم گیاه خواری مطلق دارند به خصوص بعد از ۶-۵ سال، سطوح در گردش پایین ویتامینB۱۲ را نشان می دهند، مگر آن كه مكمل ویتامین را دریافت كنند.همچنین این افراد می توانند از شیر و ماست غنی شده با ویتامینB۱۲ و غلات غنی شده نیز استفاده كنند.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

عدس دوای کمخونی

 

عدس جزو حبوباتی است كه سرشار ازویتامین، آهن، فسفر و كلسیم است، ازویتامینهای عدس میتوان به e، a و c اشارهداشت. همچنین افرادی كه كم خون هستندخوردن عدس، آن هم به شكل عدسی كه تهیهاشمثل تهیه خوراك لوبیا میباشد، بسیار میتواندمفید باشد. سعی كنید هفتهای دوبار صبحها برایافراد خانواده عدسی درست كنید. شما میتوانیداز شب قبل عدسی تهیه كنید و صبح زود پیش ازرفتن اهالی خانواده آن را گرم كنید و میلفرمایید. برای خوشمزهتر شدن عدسی زمانی كهدر آب در حال جوش خوردن است كمی آبلیمو،نمك، فلفل و پیاز به آن اضافه كنید تا دم بخورد.همچنین با روغن زیتون هم عدسی بسیارخوشمزه میشود. خوردن عدسی برایسالمندان و بیمارانی كه دوران نقاهت خود راسپری میكنند، بسیار مفید است و مادرانی كهنوزادان كوچك دارند و به آنها شیر میدهند بهتراست هر روز عدسی میل كنند. از طرفی افرادیكه فعالیتهای زیاد ذهنی دارند عدسی برایشانمفید است. یادتان باشد كه اگر اضافه وزن دارید ویا سوءهاضمه، همچنین به ناراحتی كبد مبتلاهستید عدس مصرف نكنید. از طرفی مصرفعدس برای چشمان كمی مضر است و همچنین اثرمنفی برروی اعصاب دارد. و از آنجا كه عدسترشح غده تیروئید را زیاد میكند ممكن استباعث افزایش وزن شود، در قدیمها برای سفیدشدن دندانها عدس را میسوزاندند و با پودر آندندانها را مسواك میزدند.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

انار کم خونی را برطرف می کند

 

یك متخصص تغذیه معتقد است، مصرف انار باعث تقویت قوای بدنی زن باردار و جنین آنها می شود.

انار به علت سرشار بودن از ویتامین های b۱، b۶، c، e، a در بازسازی نیروی از دست رفته و حفظ آن بالاخص در افراد باردار نقش بسزایی دارد.

 

آب انار غنی از تانن است و بسیاری از اختلالات كبد در مراحل ابتدایی با مصرف آب انار به میزان قابل توجهی بهبود می یابند كه این خاصیت مستقیما به تانن موجود در این میوه مربوط می شود.

 

رفع بدحالی صبح هنگام زنان باردار جزء دیگر خواص انار است. كم خونی، یرقان، فشار خون و درد مفاصل نیز با مصرف مداوم این میوه مفید تا حد زیادی درمان می شود.

 

آب انار در برطرف كردن عفونت قارچی دهان نوزادان كه با عنوان برفك نیز شناخته می شود، بسیار موثر است.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

آلو کم خونی را جبران می کند

 

آلو، آلوچه یا گوجه برقانی از میوه های خنك، دارای انواع زرد و قرمز و سبز و شامل ویتامین ب، ث و املاح زیادی همچون آهن، كلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم و منگنز است.این میوه برای درمان نقرس، رماتیسم، تصلب شرایین، ضعف اعصاب و برای مبتلایان به یبوست بسار مفید است. آلو كم خونی را جبران كرده و لواشك آن پاك كننده روده و شكم است.انواع این میوه ادرار را زیاد و اعمال كلیه را تنظیم می كند و با خاصیت غذایی بالا، نیروبخش و ملین است.

آلوی خشك با درصد قند بالا، به مرض قند ضرر دارد، حالت تهوع را از بین برده و برای درمان تب و سردردهای صفراوی نیز مفید است. این میوه خنك برای افراد گرم مزاج مناسب بوده و تقویت تنظیم كننده دستگاه هاضمه است. مصرف آلو به شكل پخته برای افراد ضعیف ومسن سودمند است زیرا آلوی خام دیر هضم می شود.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

گلابی ضد کم خونی

 

بیش از ۸۳ درصد گوشت گلابی را آب تشكیل می دهد این میوه دارای املاح معدنی و مخصوصاً منگنز است .

قند گلابی بهترین قندی است كه حتی اشخاص مبتلا به مرض قند می توانند از آن استفاده كنند زیرا به آسانی هضم و جذب بدن می شود . پوست گلابی از نظر تانن غنی است و همچنین موجب پاك كردن روده ها می شود پوست گلابی به خاطر آنكه در معرض نور خورشید قرار می گیرد از نظر ویتامین ها و دیاستاز از گوشت آن غنی تر است همه حتی بچه های كوچك می توانند گلابی بخورند به شرط آنكه كاملاً رسیده باشد گلابی هایی كه كاملاً نرسیده باشند مواد تحریك كننده دارند و گلابی هایی هم كه زیاد رسیده باشند قسمتی از خواص غذایی خود را از دست می دهند . كسانی كه نمی توانند میوه های خام بخورند می توانند كمپوت گلابی بخورند زیرا كمپوت گلابی نیز مثل میوه ی گلابی تمام خواص غذایی این میوه را در خود دارد .

 

● اثرات درمانی گلابی عبارت اند از :

▪ درمان فشار خون ؛

اگر چنانچه به مدت ۴ روز فقط ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم گلابی مصرف بشود پس از طی این مدت مشاهده خواهد شد كه فشار خون پایین آمده است .

 

▪ درمان میگرن ؛

دمكرده برگ گلابی مسكن خوبی برای میگرن است هر موقع درد میگرن آغاز شد یك فنجان از آن را بنوشید .

 

▪ درمان عصبانیت ؛

مصرف روزانه ی یك فنجان از دم كرده برگ گلابی موجب كاهش عصبانیت می شود .

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

هویج برای بهبود کمخونی و زخم معده مؤثرست

 

متخصصان تغذیه معتقدند پوست هویج سرشار از املاح معدنی و ویتامین است بنابراین توصیه کردهاند هیچ وقت هویج را پوست نکنید، بلکه با برس مخصوص آن را تمیز کرده و سپس مصرف کنید.

 

این متخصصان مصرف هویج را برای بهبود یبوست، کم خونی، بواسیر، روماتیسم، نقرس یا کیسه صفرا مؤثر دانستهاند. هویج عضلات روده و معده را درمان میکند و زخم معده را التیام میبخشد. همچنین این میوه ضد نفخ است و کار رودهها را تنظیم میکند و ملین نیز هست.

 

قدما نیز معتقد بودهاند که مصرف هویج با پوست از پیری و چین و چروک پوست جلوگیری می کند. همچنین برای اینکه بچهها زودتر دندان درآورند، توصیه شده است هویج کوچکی را گاز بزنند و به لثه خود بمالند.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کم خونی و فقر آهن

 

● آهن چیست ؟

آهن یک ماده مغذی مورد نیاز برای ادامه حیات است. آهن اساسی ترین ماده اولیه برای ساختن گلبولهای قرمز خون می باشد. نقش گلبولهای قرمز خون انتقال اکسیژن به سلولهای بدن است .

● کمبود آهن و کم خونی فقر آهن چیست ؟

چنانچه برای ساختن گلبولهای قرمز خون ،آهن به مقدار کافی در دسترس نباشد ، ابتدا فرد از ذخائر آهن بدن خود استفاده می کند و زمانیکه کمبود آهن ادامه یابد . ذخائر بدن تخلیه می شود و کم خونی فقر آهن بروز می کند .

● چه عواملی موجب کمبود آهن و کم خونی فقر آهن می شود ؟

ـ کمبود آهن در رژیم غذایی روزانه پایین بودن جذب آهن رژیم غذایی ( غذاهای گیاهی مثل حبوبات و سبزی ها )

ـ افزایش نیاز بدن به آهن در بارداری و رشد ( کودکی و نوجوانی )

ـ عادات و الگوهای نامناسب غذایی مانند مصرف چای همراه با غذا یا بلافاصله بعد از غذا ( کاهش جذب آهن به مقدار زیاد ) یا استفاده از نانهایی که در تهیه آنها از جوش شیرین استفاده شده است .

ـ شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی کودکان و یا مناسب بودن آن .

ـ تخلیه ذخائر آهن در بدن زنان به علت بارداریهای مکرر و با فاصله کمتر از یک سال .

ـ ابتلا به آلودگیهای انگلی و بیماریهای عفونی .

ـ دفع زیاد آهن به دلیل خونریزی شدید در دوران قاعدگی .

● چه افرادی در معرض خطر کمبود آهن و کم خونی قراردارند؟

ـ زنان در سنین باروری بویژه زنان باردار

ـ کودکان خردسال

ـ نوجوانان بویژه دختران نوجوان به علت شروع عادت ماهیانه

ـ عوارض بهداشتی – اقتصادی – اجتماعی کم خونی فقر آهن

۱) در شیرخواران ، کودکان و نوجوانان :

ـ اختلال در تکامل و هماهنگی سیستم اعصاب حرکتی و تکامل گفتاری .

ـ کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی

ـ تغییرات رفتاری ( بی تفاوتی ،خستگی ،بی حسی )

۲) در زنان باردار :

ـ ضعف و ناتوانی بدنی

ـ افزایش خطر مرگ و میر مادر به هنگام زایمان

ـ افزایش خطر تولد نوزاد کم وزن ، نارس و سقط جنین .

۳) در بزرگسالان ( هر دو جنس )

ـ کاهش قدرت کاری و ظرفیت یادگیری

ـ خستگی زودرس

● علائم ابتلا به کم خونی فقر آهن

ـ رنگ پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم

ـ خستگی زودرس

ـ بی تفاوتی

ـ سرگیجه و سردرد

ـ خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها

ـ حالت تهوع

ـ درکم خونیهای شدید گود شدن روی ناخن

را ههای اساسی برای پیشگیری از کم خونی فقر آهن

استفاده از مواد غذایی آهن دار مثل گوشت قرمز ، مرغ ،ماهی ، تخم مرغ و سبزی ها مثل جعفری ، اسفناج و حبوبات مثل عدس و لوبیا در برنامه غذایی روزانه .

همراه با غذا سالاد شامل : گوجه فرنگی ، کاهو ،کلم ،فلفل سبز دلمه ای و سبزی های تازه ( سبزی خوردن ) و بعد از غذا میوه های حاوی ویتامین ث خصوصاً مرکبات استفاده کنید .

استفاده از انواع خشکبار مثل توت خشک ، برگه آلو ، انجیر خشک و کشمش که منابع خوبی از آهن هستند به عنوان میان وعده در برنامه غذایی کودکان و نوجوانان از نوشیدن چای یک ساعت قبل و بعد از صرف غذا خودداری کنید .

استفاده نانوایان از خمیر ورآمده جهت تهیه نان ،چون نانی که با خمیر ورنیامده و با جوش شیرین تهیه شده باشد ،جذب آهن را کاهش میدهد .

اضافه کردن حتی مقدار کمی گوشت به غذاهای گیاهی جذب آهن را افزایش می دهد .

از غلات و حبوبات جوانه زده استفاده کنید .

از توالتهای بهداشتی و آب سالم استفاده کنید .

سبزیها را کاملاً شسته و ضدعفونی کنید .

شستن کامل دستها با آب و صابون قبل از تهیه و مصرف غذا و پس از هر بار اجابت مزاج .

ـ زنان باردار : روزانه باید یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان مصرف کنند .

ـ به کودکان : همزمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان یکسالگی قطره آهن بدهید .

کودکانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند بیشتر در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارند چون آهن شیرمادر بهتر از سایر شیرها جذب میشود.

 

 

 

متین صبحانی

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کم خونی Anaemia

 

● علائم : - رنگ پریدگی پوست مخصوصاً در نوک انگشتان، لبها، دور چشم و زبان - خستگی، بیحالی، ضعف - تنگی نفس فعالیتی - سرگیجه - افزایش تعداد نبض

کمخونی (آنمی) یک بیماری ضعیف کننده بدن است که بدلیل کم شدن تعداد گلبولهای قرمز خون یا کاهش مقدار هموگلوبین بوجود میآید. هموگلوبین، پروتئینی رنگی است که اکسیژن را حمل میکند و از جمله ترکیبات آن آهن میباشد و رنگ قرمز گلبولها را نیز موجب میشود. تولید ناکافی گلبولهای قرمز در مغز استخوان، نبودن آهن و دیگر مواد تشکیل دهنده خون، بیماریهایی از قبیل لوسمی، کم خونی داسی شکل، و تالاسمی، از دست رفتن خون به مقدار زیاد و عفونتها، همگی از جمله علتهای بوجود آورنده کم خونی هستند.

● آیا خطرناک است؟

کم خونی خطرناک است زیرا میتواند نشانه یک بیماری دیگر باشد و بنابراین تمام موارد باید تحقیق شوند.

● ابتدا چه کار باید بکنید؟

۱) اگر کودک شما بیحال و رنگ پریده است و خوب غذا نمیخورد به گونهها، دهان، نوک انگشتان و زبان وی نگاه کنید و ببینید رنگ پریدگی در آنها نیز مشاهده میشود.

۲) فعالیت کودک خود را با دیگر ماهیچهها مقایسه کنید بعد از ورزش و تمرینات بدنی و بازی به تنفس او توجه کنید ببینید آیا تنگی نفس و یا سرگیجه دارد.

● آیا مشورت با دکتر لازم است؟

اگر فکر میکنید کودکتان به کمخونی مبتلا است به دکتر مراجعه کنید. کمخونی باید کاملاً توسط دکتر معالجه گرددو نباید تنها به درمانهای خانگی اکتفا کنید.

● دکتر چه اقدامی انجام خواهد داد؟

ابتدا آزمایش خون میکند. اگر تشخیص کمخونی تائید شود برای تحقیق کامل علت آن کودک را در بیمارستان بستری کرده و احتمالاً در صورت شدید بودن کمخونی اقدام به تزریق خون میکند.

اگر کمخونی به علت کمبود آهن باشد قرصهای آهن را تجویز خواهد کرد و به شما توصیه میکند از غذاهای سرشار از آن به فرزند خود بخورانید بعلاوه علت کمبود آهن باید توسط یک متخصص اطفال روشن شود. برای این کار بستری کردن کودک در بیمارستان ضروریست.

● شما چه کمکی میتوانید بکنید؟

حتماً غذاهایی را که دکتر یا متخصص تغذیه تجویز میکنند به کودک خود بدهید غذاهای سرشار از آهن عبارتند از: جگر، زرده تخم مرغ و سبزیجات. ویتامین C به جذب آهن کمک میکندو برای اینکار مثلاً میتوانید یک لیوان آب پرتقال با تخم مرغ به وی بدهید.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

درمان کم خونی با تخم مرغ و آب پرتقال

 

صبحانه چه میخورید؟ کره، عسل، خامه، پنیر؟ شاید هم تخممرغ.

اما این نکته را میدانستید که خوردن تخم مرغ به همراه آب پرتقال به عنوان صبحانه در درمان کم خونی موثر است.

تخم مرغ منبع غنی از آهن است که به سالم نگهداشتن خون کمک میکند. اما اغلب زنان به اندازه کافی آهن دریافت نمیکنند و تقریبا ۴۰ درصد از زنان ۱۹ تا ۳۴ ساله به فقر آهن دچارند.

 

متخصصان میگویند، هرچند تخم مرغ مقادیر زیادی آهن دارد اما نوع این آهن با آهن موجود در گوشت قرمز متفاوت است و به خوبی در بدن جذب نمیشود.

 

این همانجایی است که آب پرتقال به کمک شما میآید. میوههای ترش همانند پرتقال سرشار از ویتامینc هستند و این ویتامین به بدن کمک می کند تا ۳ برابر بیشتر آهن موجود در تخم مرغ را جذب کند.

 

در واقع هرچه ویتامین c بیشتری بخورید، میزان جذب آهن هم بالاتر میرود. پس از اینکه یک لیوان بزرگ آب پرتقال همراه با تخم مرغهای صبحانه نوشجان کنید، نهراسید.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

آنچه باید درباره کم خونی بدانیم

 

یکی از بیماری هایی که کمتر در مورد آن صحبت میشود، بیماری کمخونی است و این در حالی است که آمارهای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد، یک چهارم جمعیت دنیا از بیماری کمخونی رنج میبرند. کمشدن خون بدن باعث بیماری کمخونی نمیشود بلکه به زبان ساده میتوان گفت کیفیت خون کاهش پیدا میکند بطوری که خون نمیتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد.در بیمار کم خونی شماری از سلولهای خونی که به گلبولهای قرمز معروف هستند، کاهش پیدا میکند گلبولهای قرمز از مهمترین سلولهای تشکیل دهنده خون هستند که در خون شناورند و وظیفه آنها حمل و نقل اکسیزن و دی اکسید کربن است. به گزارش سلامت نیوز،در بیماری کم خونی به علت کاهش تعداد گلبولهای قرمز تبادل اکسیژن و دیاسید کربن بین سلولها و خون دچار اختلال میشود.کاهش تعداد گلبولهای قرمز میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.

 

گلبولهای قرمز در مغز استخوانها ساخته میشوند. اصلیترین عنصر به کار رفته در ساختمان گلبولهای قرمز، عنصر آهن است.آهن باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد. در نتیجه اگر آهن به مقدار کافی موجود نباشد ساخت گلبولهای قرمز با مشکل مواجه میشود.این نوع کمخونی، کمخونی ناشی از فقر آهن نامیده میشود که مهمترین علت ابتلا به بیماری کم خونی در کشورهای در حال توسعه است. دریافت ناکافی آهن به علت عدم دسترسی به مواد غذایی حاوی آهن ساخت گلبولهای قرمز را کاهش میدهد.مواد غذایی پروتئینی مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، جگر، تخممرغ، حبوبات مثل عدس و لوبیا و سبزیجاتی مثل اسفناج آهن فراوانی دارند.آهن موجود در پروتئینهای حیوانی مثل گوشت قرمز بهتر توسط بدن جذب میشوند در حالیکه جذب آهن پروتئینهای گیاهی مانند اسفناج کمتر است.ویتامینc جذب آهن را افزایش میدهد.

 

مصرف مواد خوراکی حاوی ویتامینc مثل گل کلم، آب پرتقال و فلفل دلمهای همراه مواد غذایی آهن دار به جذب آهن کمک میکند.گاهی به علت مشکلات دستگاه گوارش یا مصرف برخی داروها، آهن مواد غذایی خوب جذب نمیشود البته میزان نیاز بدن به عنصر آهن بر اساس سن و جنس افراد متفاوت است.افرادی که به خونسازی بیشتری نیاز دارند باید آهن بیشتری مصرف کنند. زنان باردار، دختران جوان و کودکان بخصوص کودکان زیر دو سال از جمله این افراد هستند.در نتیجه میتوان گفت این افراد بیشتر مستعد ابتلا به بیماری کمخونی هستند. اما این بیماری در هر سنی ممکن است بروز کند و در هر دو جنس زن و مرد دیده میشود.علائم کمخونی ناشی از فقر آهن عبارتند از: رنگ پریدگی پوست، خستگی زودرس، سرگیجه، سر درد، سوزن سوزن شدن دست و پا و ریزش شدید مو.مصرف مواد غذایی حاوی آهن و استفاده از مکملهای خوراکی مثل قرص و شربت آهن راه درمان این بیماری است.مصرف قرص یا شربت آهن ممکن است با تهوع، اسهال یا یبوست همراه باشد.

 

در نتیجه بهتر است قبل از مصرف این مکملهای خوراکی با پزشک مشورت کرد. داشتن یک رژیم غذایی مناسب بهترین راه پیشگیریست. یکی از علل آمار بالای این بیماری در برخی کشورها مصرف چای دقیقا بعد از غذاست. چای داغ جذب آهن را تا حد صفر کاهش میدهد.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

یک چهارم جمعیت دنیا از بیماری کمخونی رنج میبرند!

 

یکی از بیماری هایی که کمتر در مورد آن صحبت میشود، بیماری کمخونی است و این در حالی است که آمارهای سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد، یک چهارم جمعیت دنیا از بیماری کمخونی رنج میبرند.

 

به گزارش ایسنا ، کمشدن خون بدن باعث بیماری کمخونی نمیشود بلکه به زبان ساده میتوان گفت کیفیت خون کاهش پیدا میکند بطوری که خون نمیتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد.

 

در بیمار کم خونی شماری از سلولهای خونی که به گلبولهای قرمز معروف هستند، کاهش پیدا میکند گلبولهای قرمز از مهمترین سلولهای تشکیل دهنده خون هستند که در خون شناورند و وظیفه آنها حمل و نقل اکسیزن و دی اکسید کربن است. در بیماری کم خونی به علت کاهش تعداد گلبولهای قرمز تبادل اکسیژن و دیاسید کربن بین سلولها و خون دچار اختلال میشود. کاهش تعداد گلبولهای قرمز میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. گلبولهای قرمز در مغز استخوانها ساخته میشوند. اصلیترین عنصر به کار رفته در ساختمان گلبولهای قرمز، عنصر آهن است. آهن باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد. در نتیجه اگر آهن به مقدار کافی موجود نباشد ساخت گلبولهای قرمز با مشکل مواجه میشود.

 

این نوع کمخونی، کمخونی ناشی از فقر آهن نامیده میشود که مهمترین علت ابتلا به بیماری کم خونی در کشورهای در حال توسعه است. دریافت ناکافی آهن به علت عدم دسترسی به مواد غذایی حاوی آهن ساخت گلبولهای قرمز را کاهش میدهد. مواد غذایی پروتئینی مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، جگر، تخممرغ، حبوبات مثل عدس و لوبیا و سبزیجاتی مثل اسفناج آهن فراوانی دارند. آهن موجود در پروتئینهای حیوانی مثل گوشت قرمز بهتر توسط بدن جذب میشوند در حالیکه جذب آهن پروتئینهای گیاهی مانند اسفناج کمتر است. ویتامین c جذب آهن را افزایش میدهد. مصرف مواد خوراکی حاوی ویتامین c مثل گل کلم، آب پرتقال و فلفل دلمهای همراه مواد غذایی آهن دار به جذب آهن کمک میکند. گاهی به علت مشکلات دستگاه گوارش یا مصرف برخی داروها، آهن مواد غذایی خوب جذب نمیشود البته میزان نیاز بدن به عنصر آهن بر اساس سن و جنس افراد متفاوت است. افرادی که به خونسازی بیشتری نیاز دارند باید آهن بیشتری مصرف کنند. زنان باردار، دختران جوان و کودکان بخصوص کودکان زیر دو سال از جمله این افراد هستند.

 

در نتیجه میتوان گفت این افراد بیشتر مستعد ابتلا به بیماری کمخونی هستند. اما این بیماری در هر سنی ممکن است بروز کند و در هر دو جنس زن و مرد دیده میشود. علائم کمخونی ناشی از فقر آهن عبارتند از: رنگ پریدگی پوست، خستگی زودرس، سرگیجه، سر درد، سوزن سوزن شدن دست و پا و ریزش شدید مو.

 

مصرف مواد غذایی حاوی آهن و استفاده از مکملهای خوراکی مثل قرص و شربت آهن راه درمان این بیماری است. مصرف قرص یا شربت آهن ممکن است با تهوع، اسهال یا یبوست همراه باشد. در نتیجه بهتر است قبل از مصرف این مکملهای خوراکی با پزشک مشورت کرد.

 

بیتوجهی به بیماری کمخونی بخصوص در مورد کودکان با عواقب جبران ناپذیری همراه است. کودکان به علت رشد سریع نیاز بیشتری به خونسازی دارند و باید به میزان کافی آهن دریافت کنند. فقر آهن و کمخونی در کودکان باعث کاهش بهره هوشی و کاهش قدرت یادگیری میشود و به رشد مغزی کودکان صدمه میزند.

 

این نوع آسیبها را به هیچ وجه نمیتوان با درمانهای بعدی جبران کرد. داشتن یک رژیم غذایی مناسب بهترین راه پیشگیریست. یکی از علل آمار بالای این بیماری در برخی کشورها مصرف چای دقیقا بعد از غذاست. چای داغ جذب آهن را تا حد صفر کاهش میدهد.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

بادمجان موثر در کاهش وزن و رفع کم خونی

 

بادمجان بر خلاف آنچه که عوام اعتقاد دارند که بی بو و خاصیت است دارای خواص زیادی است. به گزارش ایسنا، مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند زیرا دارای ویتامین و مواد معدنی نیز می باشد.

 

بادمجان را حتما باید به حالت کاملا رسیده مصرف کرد زیرا خام آن طعم تلخ دارد و در آنهایی که آسم و برونشیت دارند باعث تحریک این بیماریها می شود.

 

بادمجان اثر نرم کننده است و بعلت دارا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثریست.

بادمجان را می توان برای از بین بردن ورم و التهاب، روی عضو ملتهب گذاشت.

دانه بادمجان ایجاد یبوست می کند. ریشه بادمجان و شاخه های خشک شده و برگ های آن اثر بند آورنده خون را داراست و قابض بوده و می توان از آن برای درمان احتلام بانه و انواع خونریزی ها استفاده کرد. بادمجان پادزهر خوبی برای مسمومیت های حاصل از خوردن قارچ سمی است.

 

همچنین بادمجان گرفتگی رگ ها را باز می کند و افراد را از خطر سکته قلبی محفوظ می کند.

بادمجان برطرف کننده یبوست است. برگ ها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند این جوشانده درمان اسهال خونی است. جوشانده ریشه بادمجان درمان بیماری آسم است، بادمجان مقوی معده است. از بادمجان می توان به عنوان مسکن برای تسکین در استخوان شکسته و ضرب خورده استفاده کرد بدین طریق که باید بادمجان را در فر بگذارید که نیم پز شود و سپس آب آنرا با فشار بگیرید و بعد به مقدار نصف این مقدر آب به آن شکر قهوه ای اضافه کنید آنرا هم بزنید و بنوشید. با تحقیقاتی که جدیدا روی موش های آزمایشگاهی انجام شده نتیجه گرفته اند که بادمجان دارای یک ماده ضد تشنج است که در درمان بیماری صرع اثر بسیار خوبی دارد. بنابراین اشخاصی که تشنج دارند و یا مبتلا به این بیماری می باشند بهتر است که از بادمجان استفاده کنند. بادمجان دارای آلکالوئیدی بنام سولانین Solanine می باشد که ممکن است در معده های ضعیف ایجاد آلرژی و مسمومیت کند. گفتنی است، بادمجان با همه خواصی که گفته شد نباید مورد استفاده اشخاصی که بواسیر و یا درد چشم دارند قرار گیرد زیرا بیماری آنها را تشدید می کند. اینگونه اشخاص اگر می خواهند بادمجان بخورند بهتر است آنرا با گوشت و روغن و یا سرکه بپزند و بخورند.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

کمبود اسیدفولیک یکی از عوامل بروز کم خونی است

 

اسیدفولیک یکی از ویتامین های گروه b محسوب می شود که کمبود آن یکی از دلایل بروز کم خونی های ناشی از سوءتغذیه می باشد. اسیدفولیک برای تشکیل و تکامل گلبول های سفید و قرمز خون در مغز استخوان ضروری است.اسیدفولیک به همراه ویتامین b۱۲ در واکنش هایی که برای سنتز dan در بدن لازم است، نقش دارد و کمبود آن روند تکثیر سلولی را کند می کند که این کاهش در سلول هایی که شدت تکثیر سلولی در آن ها بالاست، محسوس تر می باشد که از جمله این سلول ها می توان به سلول های قرمز خون اشاره کرد. کمبود این ویتامین ضایعات پوستی و کاهش رشد را در پی خواهد داشت.

لینک به دیدگاه
به اشتراک گذاری در سایت های دیگر

به گفتگو بپیوندید

هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .

مهمان
ارسال پاسخ به این موضوع ...

×   شما در حال چسباندن محتوایی با قالب بندی هستید.   حذف قالب بندی

  تنها استفاده از 75 اموجی مجاز می باشد.

×   لینک شما به صورت اتوماتیک جای گذاری شد.   نمایش به صورت لینک

×   محتوای قبلی شما بازگردانی شد.   پاک کردن محتوای ویرایشگر

×   شما مستقیما نمی توانید تصویر خود را قرار دهید. یا آن را اینجا بارگذاری کنید یا از یک URL قرار دهید.

×
×
  • اضافه کردن...