تغییر قیمت در کالا و خدمات در کشور، یکی از شاخص های اقتصادی است که همه گروه های جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد. قیمت میزان پرداخت یا جبرانی است که توسط یک شخص به دیگری به ازای کالا یا خدمات داده میشود.
در اقتصاد نوین، قیمتها معمولاً در غالب واحدهای پولی بیان میشوند (قیمتهای کالاها، بصورت یکای پولی در واحد وزن آن کالا بیان میشوند، مثلاً یک یورو به ازای هر کیلوگرم).
تقریبا هیچ فاکتوری مهمتر از تغییرات قیمت ها برای دولت و خانوار نیست و همه مجبورند زندگی خود را با قیمت ها تطبیق دهند و براساس انها برنامه ریزی کنند
شاخص های مهم که با قیمت کالا و خدمات در ارتباط هستند
۱.تورم (Inflation)
۲. تراز تجاری (Balance of Trade)
۳.جریان سرمایه (Capital Flows):
به حرکت سرمایه به منظور تجارت، سرمایه گذاری(خرید سهام، اوراق قرضه، طلا و…) و راه اندازی کسب و کار در یک کشور را جریان سرمایه می گویند و حتی پولی که شرکت برای تحقیق و توسعه هرینه می کنند نیز شامل جریان سرمایه می شود و در مقیاس بالاتر سرمایه ای که دولت یک کشور در کشورهای دیگر سرمایه گذاری می کند نیز شامل جریان سرمایه است.
جریان سرمایه کل کشور شاخصی است که از ان در تهیه بودجه کشور، تنظیم مقررات پولی و مالی جدید استفاده می شود.
جریان سرمایه از شاخص های پیش نگر می باشد که نشان دهنده این است که جهت سرمایه به کدام سمت در یک کشور در حال حرکت است و اگر سرمایه به سمت کالا خاصی افزایش یابد در اینده نزدیک شاهد افزایش قیمت یا رکود در ان کالا خواهیم شد که به شرایط بازار بستگی دارد.
۴.توازن حساب جاری (Current Account):
اختلاف بین پس اندازهای کل کشور با سرمایه گذاری های انجام شده در کشور را توازن حساب جاری می گویند و این شاخص نشان دهنده پویایی اقتصاد یک کشور است زیرا در برگیرنده کل تراز تجاری، درامد حاصله از خارج از کشور و پولی های جابجا شده در کشور را نشان می هد.
اگر یک کشور از سایر کشورهای جهان طلبکار باشد ان کشور دارای توازن حساب جاری مثبت است و اگر یک کشور به سایر کشورهای جهان بدهکار باشد ان کشور دارای توازن حساب جاری منفی است. توازن حساب جاری هر کشور نسبت به تولید ناخالص ملی ان کشور نیز سنجیده می شود.
در واقع توازن حساب جاری هر کشور منفی باشد یعنی سرمایه گذاری در ان کشور بیشتر است و مشکل کشور ما این است که دارای توازن حساب جاری مثبت است و مردم ترجیح می دهند سرمایه های خود را پس انداز کنند تا سرمایه گذاری.
۵.شرایط تجارت در کشور (Terms of Trade):
شرایط تجارت در هر کشور مخصوصا تعرفه های گمرکی تاثیر مستقیم بر روی قیمت اجناس دارد.
۶. توریسم (Tourist Arrivals): افرایش توریست یک کشور هم می تواند قیمت ها را افزایش دهد.
۷. تروریسم (Terrorism Index): افزایش تروریسم در یک کشور باعث کاهش اعتماد عمومی و در نتیجه کاهش سرمایه گذاری در ان کشور شده و در نتیجه باعث افزایش قیمت ها می شود.