الفبای انگلیسی

Z

30 views آبان 17, 1397 آبان ۱۷, ۱۳۹۷ irsalam 2

Z

Z-bond یا اوراق قرضه زد
اوراق قرضه زد یا Z-bond در طبقه‌بندی و بازفروش تسهیلات مسکن (Collateralized debt obligation)، پایین‌ترین طبقه اعتباری در بازفروش این تسهیلات نام دارد.

پایین ترین طبقه بدین معناست که دارندگان اوراق قرضه هیچ پولی بابت اصل یا کوپن اوراق قرضه خود دریافت نمی‌کنند مگر آنکه دارندگان اوراق در طبقات بالاتر تمامی منافع خود از اوراق را (اصل یا کوپن اوراق) دریافت کرده باشند.

به عبارتی دارندگان این دسته از اوراق در پایین‌ترین اولویت در بازپرداخت منافع قرار دارند. اوراق قرضه زد همانند اوراق بدون کوپن (Zero-coupon bond) می‌باشند. در مواقعی که سود کوپن آنها بدلیل عدم پرداخت سود در اولویت بالاتر پرداخت نمی‌شوند کوپن‌ها با احتساب سود در سررسید پرداخت می‌گردد، یعنی در اکثر مواقع فقط در سررسید اصل و سود آن را دریافت می‌نمایند.

Z-share سهم زد
سهم زد Z-share به ان دسته از سهامی می‌گویند که کارکنان صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری Mutual funds می‌توانند در خرید و فروش آنها برای خود فعال باشند. در بسیاری از مواقع صاحبان این صندوق‌ها نیز این سهام را به عنوان پاداش یا بخشی از بسته تشویقی کارمندان صندوق به آنها اعطا می‌کنند.

شایان ذکر است که این سهام مستثنی بوده و کارمندان صندوق اجازه مالکیت سهم از صندوق را دارا نیستند.

این سهام همانند مابقی سهام در صندوق با قیمت ارزش خالص روزانه قابل خرید یا فروش می‌باشند. در مواقعی که سود کوپن آنها بدلیل عدم پرداخت سود در اولویت بالاتر پرداخت نمی‌شوند کوپن‌ها با احتساب سود در سررسید پرداخت می‌گردد، یعنی در اکثر مواقع فقط در سررسید اصل و سود آن را دریافت می‌نمایند.

Z-trenche اولویت یا درجه اعتباری زد
اولویت یا درجه اعتباری زد Z-trenche در طبقه‌بندی ریسکی در راستای بازفروش تسهیلات مسکن (Collateralized debt obligation)، اولویت زد پایین‌ترین طبقه در بازفروش این تسهیلات نام دارد.

پایین‌ترین طبقه بدین معناست که دارندگان اوراق قرضه هیچ پولی بابت اصل یا کوپن اوراق قرضه خود دریافت نمی‌کنند مگر آنکه دارندگان اوراق در طبقات بالاتر تمامی منافع خود از اوراق را (اصل یا کوپن اوراق) دریافت کرده باشند.

به عبارتی دارندگان این دسته از اوراق در پایین‌ترین اولویت در بازپرداخت منافع قرار دارند. اولویت زد همانند اوراق بدون کوپن (Zero-coupon bond) می‌باشند. در مواقعی که سود کوپن آنها بدلیل عدم پرداخت سود در اولویت بالاتر پرداخت نمی‌شوند کوپن‌ها با احتساب سود در سررسید پرداخت می‌گردد، یعنی در اکثر مواقع فقط در سررسید اصل و سود آن را دریافت می‌نمایند.

Zacks lifecycle Index شاخص دوره ­ زندگی زکس
شاخص دوره ­ زندگی زکس Zacks lifecycle Index شامل فهرستی از شاخص‌های محاسبه شده برای صندوق‌های سرمایه‌گذاری مختلف است.

این فهرست شامل سررسید‌های مختلف برای شاخص‌های مختلف بوده و این شاخص‌ها شامل صندوق‌ها و اوراق بهادار ایالات متحده، اوراق بهادار بین المللی و اوراق قرضه داخلی برخی کشور‌ها می‌باشد.

Zaraba method روش زارابا
روش زارابا Zaraba method روشی برای تطبیق دستورهای خرید با دستورهای فروش در بازارهای سرمایه بخصوص بازارهای اوراق سهام بهادار Stock exchange می‌باشد.

دستورهای خرید یا فروش خریداران و فروشندگان به ترتیب قیمت و زمان دستور معامله برای طرف مقابل قابل معامله می‌باشد. بدین ترتیب که پایین‌ترین قیمت خرید با بالاترین قیمت فروش در زمان واحد تطبیق پیدا کرده و چنانچه قیمت‌ها عرضه و تقاضا یکسان باشد معامله انجام می‌شود.

چنانچه قیمت‌ها خرید یکسانی در بین متقاضیان سهم وجود داشته باشد اولویت زمانی ترتیب اثر داده شده و دستور خرید اولین خریدار در صف اعمال می‌شود.

با انجام عملیات معامله دستورهای خرید و فروش انجام شده از دستور کار خارج شده و معامله بعدی (با لحاظ نزدیکترین قیمت) در صف انجام می‌شود. این روش معامله که در بورس اوراق بهادار تهران نیز استفاده می‌شود ریشه در معاملات ژاپنی دارد.

Zero Basis Risk Swap زبرا
زبرا Zero Basis Risk Swap قرارداد مبادله یا سوآپ (Swap Agreement) ایست مابین شهرداری‌ها و موسسات مالی بر اساس نرخ سود مرجع که معمولا LIBOR می‌باشد. در این قرارداد‌ها شهرداری‌ها با پرداخت نرخ سود ثابت دریافت‌کننده نرخ سود متغییر خواهند بود.

این نرخ سود متغییر نرخ سودی است که شهرداری متقبل به پرداخت آن به دارندگان اوراق قرضه خود می‌باشد. بدین صورت شهرداری‌ها با پرداخت نرخ سود ثابت ریسک تغییرات در نرخ سود پرداختی خود را به موسسات مالی منتقل می‌کنند.

Zero Cost Collar یقه بدون هزینه
یقه بدون هزینه Zero Cost Collar یقه بی‌هزینه به ابزاری برای نگاهداری اوراق بهادار گفته می‌شود که با آمیختن مشتقات دیگر باعث عدم دریافت سود و از طرفی متضرر نشدن دارنده اوراق بهادار می‌شود.

در این روش دارنده اوراق بهادار با خرید سقف و فروش کف باعث قفل کردن نوسان اوراق بهادار شده و با بالا رفتن قیمت فراتر از سقف خاصی سودی مازاد دریافت نکرده و با نزول قیمت بیشتر از کف خاصی بیشتر متضرر نمی‌شود.

با استفاده از این روش درامد حاصل از فروش کف، صرف خرید سقف شده و بدین صورت دارنده اوراق هزینه‌ای متقبل نخواهد شد.
یکی از روش‌های استفاده از این مشتق ترکیبی خرید مشتق کال (Call option) و فروش مشتق پوت (Put option) باعث ایجاد محدودیتی برای نوسان قیمت خواهد بود.

Zero Prepayment Assumption فرضه بازپرداخت صفر
فرضه بازپرداخت صفر، بازپرداخت در سررسید، یا بازپرداخت بدون تاخیر Zero Prepayment Assumption لحاظ این فرضیه که اصل و سود پول توسط بدهکار در سررسید و در موقع مقرر پرداخت پرداخت شده و باعث قسط بندی مجدد نخواهد شد.

لحاظ این فرضیه در محاسبات و ارزیابی پروژه‌ها بسیار مهم تلقی شده چراکه این فرضیه خود می‌تواند پایه بسیاری از فرضیه‌های پیچیده‌تر در محاسبات خواهد بود.

Zero balance account یا حساب با مانده صفر
حساب با مانده صفر Zero balance account به حساب‌های جاری گفته می‌شود که به محض ورود وجوه به آن حساب بصورت اتوماتیک چکی به اندازه مبلغ حساب صادر شده و مانده حساب را مجددا صفر می‌کند.

این حساب توسط بسیاری از شرکت‌ها و مشتریان حقوقی بانک مورد استفاده بوده و هدف از آن مدیریت بهینه وجوه نقد حساب جاری می‌باشد.

از آنجایی که شرکت‌های بازرگانی و تجاری بزرگ حساب‌های جاری متعددی دارند که هر کدام می‌تواند مربوط به یکی از مشتریان شرکت باشد، هدف از استفاده این ابزار انتقال همه این وجوه به یک حساب خاص و واحد می‌باشد.

در این صورت شرکت می‌تواند تنها با استفاده از یک حساب جاری (که دریافت‌کننده وجوه سایر حساب‌ها است) تمامی وجوه در گردش را مدیریت نماید.

Zero layoff policy سیاست نرخ اخراج صفر
سیاست نرخ اخراج صفر Zero layoff policy برخی از شرکت‌ها با استفاده از سیاست نرخ اخراج صفر این مسئولیت را تقبل می‌کنند که با تغییر شرایط اقتصادی مانند رکور اقتصادی هیچ یک از کارمندان خود را اخراج نکنند.

این سیاست شامل استخراج بدلایل عملکرد نا‌مطلوب کارمندان نمی‌باشد و نهاد این حق را برای خود محفوظ می‌دارد که با لحاظ عملکرد نا مطلوب کارمندان آنها را از شرکت اخراج نماید.

Zero-Based Budgeting بودجه ریزی مبتنی بر نیاز
بودجه ریزی مبتنی بر نیاز Zero-Based Budgeting به روشی از بودجه‌ریزی گویند که بودجه در مراحل مختلف پرداخت فقط و فقط بر حسب هزینه‌های قابل پیش‌بینی محاسبه شده و به مبلغ پرداختی مراحل قبلی مرتبط نمی‌باشد.

عملیات بودجه‌ریزی در این روش بسیار دقیق و با توجه به جزییات در هزینه‌ها انجام می‌شود و در پروژه‌های بزرگ این روند بسیار طولانی است.

Zero-Bound Interest Rate نرخ بهره در محدوده صفر
نرخ بهره در محدوده صفر Zero-Bound Interest Rate نرخ بهره در محدوده صفر به کمترین نرخ بهره تعیین شده توسط بانک مرکزی گویند.

در تعیین سیاست‌های پولی، استفاده از نرخ صفر درصد بمعنای استفاده از روش‌های جایگزین در بکارگیری ابزار محرک اقتصادی است چراکه نرخ صفر درصد به این معناست که بانک مرکزی دیگر قادر نخواهد بود تا با کاهش نرخ بهره رشد اقتصادی را فعال سازد. با کاهش نرخ بهره قدرت تاثیر سیاست‌های پولی کاهش می‌یابد.

Zero-Bound در محدوده صفر
در محدوده صفر Zero-Bound به شرایطی گفته می‌شود که بانک مرکزی ایالات متحده نرخ بهره کوتاه مدت را به صفر یا نزدیک به صفر کاهش داده و در این شرایط ابزار جدیدی بعنوان محرک‌های اقتصادی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همچنین در محدوده صفر به سهامی گفته می‌شود که روند نزولی در پی داشته و انتظار می‌رود تا قیمت آن به صفر نزدیک شود.

Zero-Coupon Convertible Bonds یا اوراق قرضه بدون کوپن قابل تبدیل
اوراق قرضه بدون کوپن قابل تبدیل یا Zero-Coupon Convertible Bonds به ابزار با درآمد ثابتی گویند که ترکیبی از اوراق بدون کوپن و اوراق قابل تبدیل می‌باشند. این اوراق قرضه سود کوپن نداشته و تنها در سررسید سود انباشته و اصل پول پرداخته می‌شود.

به عبارت دیگر؛ اوراق قرضه بدون کوپن به اوراق قرضه‌ای گویند که تا سررسید سود پرداختی در قالب کوپن نداشته و سود آن با توجه به تنزیل قیمت اسمی آن است. بدین صورت که در زمان انتشار قیمت آن کمتر از قیمت اسمی بوده و در سررسید قیمت اسمی آن پرداخت میشود و این تفاوت قیمت سود آن محسوب می‌شود.

قیمت این اوراق قرضه در زمان خرید ارزش فعلی آن بوده که با توجه به نرخ سود بازار تنزیل شده است.

خاصیت قابل تبدیل آن بمعنای قابل تبدیل بودن آن به سهام عادی و با قیمت تعیین شده از قبل می‌باشد. از بعد بازده اوراق بدون کوپن و اوراق قابل تبدیل تا حدی متضاد یکدیگر عمل می‌کنند.

اوراق بدون کوپن بدلیل عدم پرداخت سود دوره‌ای بازده بیشتری نسبت به بقیه اوراق داشته و اوراق قابل تبدیل به دلیل مزایای قابل تبدیل بودن آن بازده کمتری نسبت به بقیه اوراق دارد. بدین دلیل بازده تقریبی این اوراق تقریبا نزدیک به بقیه اوراق قرضه می‌باشد.

Zero-Coupon Convertible بدون کوپن قابل تبدیل
بدون کوپن قابل تبدیل Zero-Coupon Convertible به ابزار با درآمد ثابتی گویند که ترکیبی از اوراق بدون کوپن و اوراق قابل تبدیل می‌باشند.

این اوراق سود کوپن نداشته و تنها در سررسید سود انباشته و اصل پول پرداخته می‌شود. اوراق قرضه بدون کوپن به اوراق قرضه‌ای گویند که تا سررسید سود پرداختی در قالب کوپن نداشته و سود آن با توجه به تنزیل قیمت اسمی آن است.

بدین صورت که در زمان انتشار قیمت آن کمتر از قیمت اسمی بوده و در سررسید قیمت اسمی آن پرداخت می‌شود و این تفاوت قیمت سود آن محسوب می‌شود. قیمت در زمان خرید ارزش فعلی آن بوده که با توجه به نرخ سود بازار تنزیل شده است. خاصیت قابل تبدیل آن بمعنای قابل تبدیل بودن آن به سهام عادی و با قیمت تعیین شده از قبل می‌باشد.

از بعد بازده، اوراق بدون کوپن و اوراق قابل تبدیل تا حدی متضاد یکدیگر عمل می‌کنند. اوراق بدون کوپن بدلیل عدم پرداخت سود دوره‌ای بازده بیشتری نسبت به بقیه اوراق داشته و اوراق قابل تبدیل به دلیل مزایای قابل تبدیل بودن آن بازده کمتری نسبت به بقیه اوراق دارد. بدین دلیل بازده تقریبی این اوراق تقریبا نزدیک به بقیه اوراق قرضه می‌باشد.

Zero-Coupon Mortgage تسهیلات مسکن با بازپرداخت در سررسید
تسهیلات مسکن با بازپرداخت در سررسید Zero-Coupon Mortgage به نوعی از اوراق قرضه تجاری یا صنعتی گویند که پرداخت سود و اصل آن در سررسید خواهد بود. آز انجایی که این ابزار بدون سود کوپن بوده و سود فقط در سررسید پرداخت می‌شود، این سود بصورت انباشته و مرکبی در سررسید پرداخت می‌شود.

یکی از موارد استفاده از این اوراق در پروژه‌های بزرگ بخصوص پروژه‌های انبوه سازی مسکن یا پروژه‌های تجاری است که امکان بازپرداخت تا زمان تکمیل و فروش پروژه برای دریافت‌کنندگان اعتبار مهیا نخواهد شد.

Zero-Gap Condition وضعیت سررسید یکسان
وضعیت سررسید یکسان Zero-Gap Condition به وضعیتی گفته می‌شود که دارایی‌ها و بدهی‌های تحت تاثیر نرخ بهره سررسید یکسانی دارند. به عبارتی مقدار تغییر دارایی‌ها و بدهی‌ها با توجه به وزن آنها به یکدیگر با تغییر نرخ بهره یکسان باشد.

با تغییر نرخ بهره موسسات مالی در معرض ریسک قرار گرفته و این امکان وجود دارد که با تغییر نرخ بهره تغییر در دارایی‌ها و بدهی‌ها بطور یکسان انجان نپذیرد.

برای مثال از آنجایی که در ترازنامه مقدار دارایی همیشه بیشتر از بدهی می‌باشد (سرمایه + بدهی = دارایی)، افزایش نرخ بهره تاثیر بیشتری در دارایی‌ها نسبت به بدهی‌ها خواهد داشت. لذا ایجاد وضعیت سررسید یکسان برای موسسات مالی با ترازنامه‌های سنگین حیاطی تلقی می‌شود.

Zero-Investment Portfolio پرتفوی بدون بازده
پرتفوی بدون بازده Zero-Investment Portfolio پرتفوی بدون بازده به گروهی از سرمایه‌گذاری‌های متوالی گویند که ارزش خالص صفر داشته و روش رسیدن به آن خرید و فروش دارایی مشخص و خاص در بازه زمانی واحد و یکسان است.

نتیجه این نوع از سرمایه‌گذاری کاهش ریسک-بازده است. دلایل مختلفی برای استفاده از این روش سرمایه‌گذاری و کاهش متناسب ریسک و بازده وجود دارد که عبارتند از
۱- کاهش نرخ مالیاتی بدلیل کاهش درآمدهای حاصل از سود تسهیلاتی
۲- کاهش ریسک در مقابل کاهش بازدهی
۳- حفظ ارزش پرتفوی
۴- ایجاد بازده صفر و حذف نوسانات برای سرمایه‌گذاران محافظه کار و محتاط.

هدف اصلی از سرمایه گذاری در این پرتفوی‌ها حفظ اصل دارایی در مقابل حذف کامل ریسک برای سرمایه‌گذاران محافظه‌کار و ریسک‌گریز است.

Zero-Sum Game بازی حاصل جمع صفر
بازی حاصل جمع صفر Zero-Sum Game به شرایطی گویند که سود یا منفعت یکی از شرکت‌کنندگان مستلزم ضرر مساوی شرکت‌کننده دیگری در همان سناریو باشد.

بدین ترتیب خالص تغییر مابین تمام شرکت‌کنندگان صفر باشد. به عبارتی دیگر تغییر دارایی بین شرکت‌کنندگان صفر بوده و دارایی تنها از کسی به کس دیگر انتقال میابد. قراردادهای آتی و مشتقات مورد استفاده در بازارهای مالی ابزار حاصل جمع صفر هستند.

قمار نیز بازی حاصل جمع صفر است که تنها دارایی کسی به دیگری انتقال میابد.

Zero-coupon Bond اوراق قرضه بدون کوپن
اوراق قرضه بدون کوپن یا Zero-coupon Bond به اوراق قرضه‌ای گویند که تا سررسید سود پرداختی در قالب کوپن نداشته و سود آن با توجه به تنزیل قیمت اسمی آن است.
بدین صورت که در زمان فروش قیمت آن کمتر از قیمت اسمی بوده و در سررسید قیمت اسمی آن پرداخت می‌شود و این تفاوت در قیمت اسمی و معامله سود آن محسوب می‌شود.

قیمت در زمان خرید ارزش فعلی آن بوده که با توجه به نرخ سود بازار تنزیل شده است.

Zero-coupon Certificate of Deposit گواهی سپرده بدون بهره
گواهی سپرده بدون بهره Zero-coupon Certificate of Deposit به گواهی سپرده‌ای گویند که تا سررسید سود پرداختی نداشته و سود آن با توجه به تنزیل قیمت اسمی آن است.

بدین صورت که در زمان دریافت گواهی قیمت آن کمتر از قیمت اسمی بوده و در سررسید قیمت اسمی آن پرداخت می‌شود و این تفاوت قیمت سود آن محسوب می‌شود. قیمت در زمان خرید ارزش فعلی آن بوده که با توجه به نرخ سود بازار تنزیل شده است. به بیانی دیگر سود انباشته در سررسید پرداخته می‌شود.

Zombie Bank بانک زامبی
بانک زامبی Zombie Bank به بانک یا موسسه مالی گویند که خالص دارایی آن منفی باشد. هرچند که این دسته از بانک‌ها از نظر ترازنامه ورشکسته محسوب می‌شوند، اما با وجود پشتیبانی مالی دولتی به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

ترازنامه بانک‌های زامبی بطور معمول حاوی نسبت بالایی از دارایی‌های سمی یا دارایی‌هایی با بازده بسیار پایین هستند که درآمد حاصل از آنها غیر قابل پیش‌بینی است. دولت‌ها و بانک‌های مرکزی معمولا برای جلوگیری از ضربه خوردن به سیستم مالی و بانکی کشور برای این دسته از بانک‌ها پشتیبانی مالی فراهم کرده تا بتوانند بعد از مدتی به حالت سوددهی رسیده و عملا احیا شوند.

Zombie Debt تسهیلات زامبی مانند
تسهیلات زامبی مانند Zombie Debt به وام یا تسهیلاتی گویند که با وجود گذشت زمان طولانی مدت از آن بستانکار در مورد آن فراموش کرده باشد.

در بسیاری از این مواقع افراد فعال در وصول مطالبات این وام‌ها را با قیمتی کمتر خریداری کرده و سعی در بازدریافت آن از بدهکار می‌کنند.

Zombies موسسات زامبی‌مانند
موسسات زامبی مانند Zombies به موسسات یا نهادهای کسب و کاری گویند که خالص دارایی آن منفی باشد.

هرچند که این دسته از موسسات از نظر ترازنامه‌ای ورشکسته محسوب می‌شوند، اما به فعالیت خود ادامه می‌دهند. موسسات زامبی بطور معمول قربانی هزینه‌های هنگفت تحقیق و پژوهشی بوده که منجر به توسعه محصول نمی‌شود.

Zone of Possible Agreement محدوده توافق احتمالی
رمحدوده توافق احتمالی Zone of Possible Agreement به قسمتی از قرارداد یا بخشی از مفاد قرارداد یا تفاهم‌نامه گویند که احتمال موافقت طرفین بر آن زیاد است.

در این محدوده از قرارداد منافعی مشترک برای طرفین قرارداد وجود دارد. محدوده توافق احتمالی می‌تواند بعنوان قدمی برای توافقات بعدی باشد.

Zone of Resistance محدوده مقاومت
محدوده مقاومت Zone of Resistance به ناحیه‌ای در نمودار قیمت گویند که قیمت سهام تمایل دارد بالاتر از آن نرود و برای پشت سر‌گذاشتن و بالاتر رفتن از آن قیمت مقاومت می‌کند.

در تحلیل تکنیکال محدوده مقاومت نه در قیمت کاملا مشخص، بلکه به ناحیه‌ای از قیمت گویند که قیمت در آن محدوده نوسان داشته و برای عبور از این ناحیه نیاز به افزایش فشار خرید از جانب خریداران وجود دارد تا قیمت سهم صعود کند.

مقدار نوسان در این ناحیه بسته به حجم معاملات بوده و چنانچه معاملات با حجم بالاتری وارد این ناحیه شود، قیمت مقاومت در سطح پایین‌تری از ناحیه مقاومت خواهد بود.

Zone of Support محدوده حمایت
محدوده حمایت Zone of Support به ناحیه‌ای از منحنی قیمتی گویند که سهام از نظر قیمت حمایت و پشتیبانی پیدا می‌کند. در تحلیل‌تکنیکال این بدان معناست که قیمت سهم تمایل دارد از آن ناحیه پایین‌تر نرود.

در این ناحیه قیمتی، قیمت کف عدد مشخصی نبوده و فقط در ناحیه حمایت می‌باشد. میزان نوسان موجود در این ناحیه بسته به حجم معاملات بوده و چنانچه حجم معاملات سهم در هنگام ورود به این ناحیه بالا باشد قسمت سهم در نقطه بالاتری از این محدوده قرار خواهد گرفت.

بسیاری از معامله‌گران بازار بورس در این ناحیه از گزینه Stop-loss (حدضرر) استفاده می‌کنند. گزینه Stop-loss باعث می‌شود چنانچه قیمت سهم از سطح قبلا تعیین شده‌ای نزول کند سهام بطور خودکار به فروش بروند.

Zoning مرز بندی شهری
مرز بندی شهری Zoning ناحیه بندی (منطقه شهری یا شهرداری) به تقسیم و مرزبندی زمینی گویند که دولت‌ها انجام داده و هدف از آن اعمال نظم در شهر می‌باشد.

قسمت‌های مختلف در این مرزبندی می‌تواند کشاورزی، مسکونی و یا مربوط به کسب و کارها باشد.

این مطلب برای شما مفید بود ؟